A tájolók legfontosabb alkatrészei és a gyakorlati hasznosságuk szerepe

A tájolók legfontosabb alkatrészei és a gyakorlati hasznosságuk szerepe
Forrás: Photo by Mockup Graphics on Unsplash

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Facebook
Twitter
Pinterest

A tájolók a legmegbízhatóbb offline eszközök a természetben való hatékony eligazodáshoz. Segítségükkel a túrázások és kirándulások, illetve vadászatok során egyaránt könnyen meghatározható az adott pozíció az egyszerű tájékozódás érdekében.

A tájoló alapvető részei

A tájoló legfontosabb részeinek megismerésével egy igazán egyszerűen használható kiegészítővel bővítheted a túrázási csomagod. A tájolók alapvetően rengeteg különböző verzióban elérhetők, azonban néhány alkatrész mindegyik típusban garantáltan megtalálható. Az összes tájolóban és iránytűben megtalálható az úgynevezett mágneses tű, amely a Föld mágneses terének hatására mozog. Az alaplap a legtöbb esetben műanyagból készült, átlátszó lemez, amely köré az iránytű többi alkatrésze épül. A menetirányt mindig az iránytű alaplapjában elhelyezett nyíl mutatja. Az iránytű rendelkezik egy házzal is, amely általában egy műanyagból készített, átlátszó és kör alakú forma szokott lenni. Természetesen ezen a házon helyezkedik el a mágneses iránytű is.

Érdemes kiemelni még az alapvető alkatrészek közül a csavarható tárcsát is, amely a körnek mind a 360 fokát megmutatja. A mágneses tű mindig az iránytű házában található, és a mozgás iránya alapján forog. A házban található még a tájoló nyíl is, de ez az iránytű már nem mágneses kialakítású. Fontos még megemlíteni a tájoló vonalakat, amelyek a tájoló nyilakkal párhuzamosan futnak és helyezkednek el. A Katonadolog Webáruházban kapható tájolók minden esetben pontos helyzetmeghatározást biztosítanak, így bármikor azonnal meghatározható a jelenlegi pozíció és a helyes irány.

Kiknek és milyen környezetben célszerű a tájolót igénybe venni?

Ha gyakran jársz a természetben akár túrázás vagy vadászat céljából, abban az esetben mindenképpen érdemes beszerezni egy tájolót. Akár hobbi vagy professzionális kiránduló vagy, érdemes a zsebedben tartani egy magas minőségű iránytűt vagy tájolót az egyszerű tájékozódás érdekében.

Sajnos számos kirándulás esetén megtörténik, hogy az adott helyen nincs térerő a GPS számára, és a túrázók eltévednek. Ilyenkor kiváló segítségnek bizonyul a tájoló használata, hiszen általa azonnal el lehet indulni a hazavezető irányba. Vadászatok során a vadak űzése közben sokszor hosszú kilométereket szükséges megtenni az állat elejtéséhez, amely akár az esti, sötétedést hozó órákig is eltarthat.

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Kép
Sztárok

Sztárpárok, ahol a nő sokkal többet keres a férfinál

Sok párkapcsolat tönkremegy amiatt, mert a férfi egója nem tudja elviselni, hogy párja többet ad hozzá a családi kasszához. De szerencsére az ellenkezőjére is bőven akad példa, még a sztárok között is.

Kép
Életmód

Így gyógyítja a testet és a lelket a Palo Santo füstölő: minden negatív energiát elűz a házadból

A Palo Santo füstje tisztít, nyugtat és gyógyít a hagyományok szerint. Íme minden, amit érdemes tudnod róla!

Kép
Életmód

5 nyomós ok, hogy miért ne telefonozz elalvás előtt

Tisztább lesz a bőrünk, ha elalvás előtt telefon helyett egy könyvet emelünk fel az éjjeliszekrényről? Mutatunk 5 okot, amiért telefon helyett inkább az olvasást válaszd!

Kép
Stílus

Jött, látott és hódított! Ezért az olcsó hatású cipőtrendért bolondulnak most az influencerek

Egykoron úgy gondolták, hogy még a jó ízlés határait sem üti meg, most pedig egyre több rajongót szerez magának ez az új életre kelt cipőtrend.

Kép
Sztárok

Alighanem ez az idő év legstílusosabb sajtóturnéja! A Dűne: Második rész bemutatói szinte tobzódnak az emlékezetes divatpillanatokban

A Dűne: Második része körül nemcsak a sztori, de a szettek miatt is nagy a sajtófelhajtás. Neked melyik szett volt kedvenced?

Kép
Életmód

6 mesés szobanövény, ami nem zöld: ezekkel behozhatod a tavaszt a lakásodba

Ha imádod a szobanövényeket, de a zöldre egy kicsit ráuntál, ezeket a színpompás, pazar növénycsodákat imádni fogod!