A tájolók legfontosabb alkatrészei és a gyakorlati hasznosságuk szerepe

A tájolók legfontosabb alkatrészei és a gyakorlati hasznosságuk szerepe
Forrás: Photo by Mockup Graphics on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A tájolók a legmegbízhatóbb offline eszközök a természetben való hatékony eligazodáshoz. Segítségükkel a túrázások és kirándulások, illetve vadászatok során egyaránt könnyen meghatározható az adott pozíció az egyszerű tájékozódás érdekében.

A tájoló alapvető részei

A tájoló legfontosabb részeinek megismerésével egy igazán egyszerűen használható kiegészítővel bővítheted a túrázási csomagod. A tájolók alapvetően rengeteg különböző verzióban elérhetők, azonban néhány alkatrész mindegyik típusban garantáltan megtalálható. Az összes tájolóban és iránytűben megtalálható az úgynevezett mágneses tű, amely a Föld mágneses terének hatására mozog. Az alaplap a legtöbb esetben műanyagból készült, átlátszó lemez, amely köré az iránytű többi alkatrésze épül. A menetirányt mindig az iránytű alaplapjában elhelyezett nyíl mutatja. Az iránytű rendelkezik egy házzal is, amely általában egy műanyagból készített, átlátszó és kör alakú forma szokott lenni. Természetesen ezen a házon helyezkedik el a mágneses iránytű is.

Érdemes kiemelni még az alapvető alkatrészek közül a csavarható tárcsát is, amely a körnek mind a 360 fokát megmutatja. A mágneses tű mindig az iránytű házában található, és a mozgás iránya alapján forog. A házban található még a tájoló nyíl is, de ez az iránytű már nem mágneses kialakítású. Fontos még megemlíteni a tájoló vonalakat, amelyek a tájoló nyilakkal párhuzamosan futnak és helyezkednek el. A Katonadolog Webáruházban kapható tájolók minden esetben pontos helyzetmeghatározást biztosítanak, így bármikor azonnal meghatározható a jelenlegi pozíció és a helyes irány.

Kiknek és milyen környezetben célszerű a tájolót igénybe venni?

Ha gyakran jársz a természetben akár túrázás vagy vadászat céljából, abban az esetben mindenképpen érdemes beszerezni egy tájolót. Akár hobbi vagy professzionális kiránduló vagy, érdemes a zsebedben tartani egy magas minőségű iránytűt vagy tájolót az egyszerű tájékozódás érdekében.

Sajnos számos kirándulás esetén megtörténik, hogy az adott helyen nincs térerő a GPS számára, és a túrázók eltévednek. Ilyenkor kiváló segítségnek bizonyul a tájoló használata, hiszen általa azonnal el lehet indulni a hazavezető irányba. Vadászatok során a vadak űzése közben sokszor hosszú kilométereket szükséges megtenni az állat elejtéséhez, amely akár az esti, sötétedést hozó órákig is eltarthat.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Vegyélhazait

Lakatos Márk: 12+1 szuper ötlet karácsonyra a #vegyélhazait csoportból

Megnyílt a #vegyélhazait online adventi vására. Válogass hazai alkotók kincseiből, és lepd meg vele szeretteidet karácsonyra!

Kép
Badass

„Tudni kell szeretni magunkat smink és photoshop nélkül is” - Ördög Ivett transzaktivista

Ördög Ivett egész eddigi élete azt bizonyítja, hogy van karrier az előbújás után is, sőt nem is akármilyen. Ízig-vérig nő, pedig csak két éve váltott nemet, és ma magasabb beosztásban, magasabb fizetésért dolgozik, mint azelőtt.

Kép
Sztárok

Botrány: Sia visszatért, de ennek nem mindenki örül

Már a premier előtt botrányt okozott a rendezőként visszatért énekesnő, Sia első filmje

Kép
Shopping

Jótékony művészet: magyar művészek alkotásaival segíti a Levis az Autistic Artot

Remek lehetőség az adományozásra a divat szerelmeseinek!

Kép
Életmód

Minden, amit a divat jövőjéről tudni akartál - azt magától Anna Dello Russotól is megtudhatod!

Fenntartható és környezettudatos divatipar? Már nem lehetetlen! Tudj meg róla többet te is a Budapest Fashion & Tech Summiton!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem