A páraelszívók fő típusai

A páraelszívók fő típusai
Forrás: Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A páraelszívó ma már minden modern, jól felszerelt konyhának nélkülözhetetlen berendezése, azonban vásárlás előtt több szempontot is mérlegelni kell, hogy a legmegfelelőbb elszívó kerüljön beépítésre.

A páraelszívó előnyei

Az elszívó berendezések legfőbb előnye, hogy megszabadítják a konyhát a kellemetlen szagoktól és az ezzel járó nagyobb párától, de emellett a bútorokat is megóvják a zsíros gőz hosszú távú káros hatásaitól. Az esetlegesen keletkező füst és hő elszívásával hozzájárul az egészséges beltéri levegő biztosításához, ami különösen amerikai konyhás nappalik esetén fontos.

Páraelszívók típusai


Hagyományos páraelszívó: lapos kialakításuk lehetővé teszi a falra vagy felsőszekrény alá történő felszerelést is. Kompakt kivitelük és szerényebb szívóerejük miatt elsősorban kisebb konyhákba ideálisak, de az optimális működés biztosítása érdekében a levegő kivezetéséről itt is gondoskodni kell.


A kürtős páraelszívók akár modern, akár rusztikus kivitelben nem csak dekoratív elemei lehetnek egy konyhának, de a kürtőbe szerelt motoroknak köszönhetően nagyobb helyiségek megfelelő szellőzéséről is képesek gondoskodni.


A kihúzható elszívókat általában felsőszekrények alá szokták beépíteni, így nem csak hely spórolható meg velük, de használaton kívül teljesen észrevétlenek maradnak. A jellemzően közepes teljesítménnyel rendelkező típusokat természetesen kis is lehet csövezni, de hely hiányában szénszűrővel is hatékonyan működnek.


A mennyezeti páraelszívók esetén nem kell a helykereséssel bajlódni, hiszen ezek a modellek szinte észrevétlenül simulnak a mennyezet síkjába vagy az álmennyezetbe, ahol az elszívót működtető motorok is elhelyezhetők. Mivel ezek az elszívók viszonylag távol helyezkednek el a főzőlaptól, ezért a hatékony működésükhöz nagyobb teljesítmény társul. Az elhelyezés miatt vezérlésüket minden esetben távirányító biztosítja.


A sziget páraelszívók kialakítása a kürtös modellekhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem a fal mellett, hanem a konyhasziget fölé benyúlva biztosítják a konyha levegőjének cserélődését. Elhelyezkedésük miatt különösen fontos az esztétikus kialakítás, a működtetés pedig itt is távirányítással valósul meg.

Hasznos funkciók

A minőségi páraelszívók számos hasznos funkcióval rendelkeznek, melyek használata elősegíti a hatékony működést. Érdemes szenzorral felszerelt modellt választani, amely automatikusan érzékeli a pára mennyiségét, és ehhez igazítja az elszívás erősségét. Valamennyi elszívón megtalálható a turbófokozat, amelynek használata különösen nagyobb pára- vagy szaghatással járó főzési fázisoknál segítheti a levegő gyors tisztítását.

A konyha levegőjének minél nagyobb fokú cserélődését szolgálja az utánszellőztető funkció is, amely a főzés befejezését követően előre programozott ideig még továbbra is működteti a készüléket.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Erre nem számítottunk: meglepőt villantott Kamilla hercegné

Kamilla hercegné felülírta az unalmas protokollszabályokat, és végre megmutatta igazi arcát.

Kép
Vegyélhazait

Ezért ápold ősszel extrán a bőrödet – Válassz természetes, #vegyélhazait termékeket

Az ősz nemcsak a lelkünknek hoz változást, hanem a testünknek is. Ilyenkor érdemes a ruhatárunk mellett a szépségápolási rutinunkon is változtatnunk. Hazai, természetes összetevőjű termékekkel könnyebb lesz a harc, mint gondolnád.

Kép
Shopping

Ezeket a könyveket keresd a Joy-napokon, ha érdekel a divat és ami mögötte van

Meglátod, a könyveknek legalább akkora pozitív hatásuk van a testedre és lelkedre is, mint egy pohár illatos forralt bornak.

Kép
Szépség

Elengedhetetlen szépségcuccok a hideg időszakra

Közeleg a tél - és most nem a Trónok Harcából idézünk. Ideje előszedni a kedvenc kötött pulcsijaidat és persze felvértezni a fürdőszobádat a zord időjárás ellen.

Kép
Stílus

5 táska típus, ami nem hiányozhat a gardróbodból

Míg a férfiak előszeretettel indulnak el otthonról úgy, hogy csak lazán zsebre vágják a kulcsukat és a tárcájukat, a nők számára szinte elképzelhetetlen, hogy táska nélkül hagyják el a lakást.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem