A páraelszívók fő típusai

A páraelszívók fő típusai
Forrás: Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A páraelszívó ma már minden modern, jól felszerelt konyhának nélkülözhetetlen berendezése, azonban vásárlás előtt több szempontot is mérlegelni kell, hogy a legmegfelelőbb elszívó kerüljön beépítésre.

A páraelszívó előnyei

Az elszívó berendezések legfőbb előnye, hogy megszabadítják a konyhát a kellemetlen szagoktól és az ezzel járó nagyobb párától, de emellett a bútorokat is megóvják a zsíros gőz hosszú távú káros hatásaitól. Az esetlegesen keletkező füst és hő elszívásával hozzájárul az egészséges beltéri levegő biztosításához, ami különösen amerikai konyhás nappalik esetén fontos.

Páraelszívók típusai


Hagyományos páraelszívó: lapos kialakításuk lehetővé teszi a falra vagy felsőszekrény alá történő felszerelést is. Kompakt kivitelük és szerényebb szívóerejük miatt elsősorban kisebb konyhákba ideálisak, de az optimális működés biztosítása érdekében a levegő kivezetéséről itt is gondoskodni kell.


A kürtős páraelszívók akár modern, akár rusztikus kivitelben nem csak dekoratív elemei lehetnek egy konyhának, de a kürtőbe szerelt motoroknak köszönhetően nagyobb helyiségek megfelelő szellőzéséről is képesek gondoskodni.


A kihúzható elszívókat általában felsőszekrények alá szokták beépíteni, így nem csak hely spórolható meg velük, de használaton kívül teljesen észrevétlenek maradnak. A jellemzően közepes teljesítménnyel rendelkező típusokat természetesen kis is lehet csövezni, de hely hiányában szénszűrővel is hatékonyan működnek.


A mennyezeti páraelszívók esetén nem kell a helykereséssel bajlódni, hiszen ezek a modellek szinte észrevétlenül simulnak a mennyezet síkjába vagy az álmennyezetbe, ahol az elszívót működtető motorok is elhelyezhetők. Mivel ezek az elszívók viszonylag távol helyezkednek el a főzőlaptól, ezért a hatékony működésükhöz nagyobb teljesítmény társul. Az elhelyezés miatt vezérlésüket minden esetben távirányító biztosítja.


A sziget páraelszívók kialakítása a kürtös modellekhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem a fal mellett, hanem a konyhasziget fölé benyúlva biztosítják a konyha levegőjének cserélődését. Elhelyezkedésük miatt különösen fontos az esztétikus kialakítás, a működtetés pedig itt is távirányítással valósul meg.

Hasznos funkciók

A minőségi páraelszívók számos hasznos funkcióval rendelkeznek, melyek használata elősegíti a hatékony működést. Érdemes szenzorral felszerelt modellt választani, amely automatikusan érzékeli a pára mennyiségét, és ehhez igazítja az elszívás erősségét. Valamennyi elszívón megtalálható a turbófokozat, amelynek használata különösen nagyobb pára- vagy szaghatással járó főzési fázisoknál segítheti a levegő gyors tisztítását.

A konyha levegőjének minél nagyobb fokú cserélődését szolgálja az utánszellőztető funkció is, amely a főzés befejezését követően előre programozott ideig még továbbra is működteti a készüléket.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Harminc éve működik – Micsoda film!

Vajon van még valaki, aki nem látta az elmúlt harminc év legsikeresebb amerikai romantikus vígjátékát?

Kép
Sztárok

Katalin hercegné szájmaszk nélkül ki sem lép az utcára

Katalin hercegné ezért tartja elengedhetetlennek a maszkviselést.

Kép
Stílus

Stílustippek Lakatos Márktól: Így dobhatsz le optikailag pár kilót magadról

3 kérdés, 3 személyes stílustipp Lakatos Márktól, aki elárulja, milyen típusú ruhadarabokat viselj, ha optikailag karcsúbbnak és magasabbnak szeretnél tűnni.

Kép
Életmód

Nézz az égre: itt a nyári hullócsillagzápor csúcsidőszaka

A hullócsillagzápor idén sem marad el: a következő három éjjel óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz, ha kifekszel a nyári égbolt alá.

Kép
Sztárok

Jennifer Aniston karcsúságának a titka, amit azonnal ki akarsz próbálni

Jennifer Aniston 50 felett is fitt és energikus, amit nem a zsírégető csodabogyóknak köszönhet, hanem ennek a hétköznapisága miatt meglepő receptnek.

Kép
Vegyélhazait

#VegyélHazait: Schüssler Natur CosMEDics - Ásványi sókkal minden bőrproblémára, környezettudatosan

#Vegyélhazait videóinterjú-sorozatunk következő részében a Schüssler Natur CosMEDics magyar márkát ismerheted meg!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem