A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a napozásról

A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a napozásról
Forrás: Getty Images

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Menthetetlenül beütött a nyár, hétvégente tele vannak a strandok és naptej illat járja be a levegőt. Na de mire kell figyelni miközben sütteted a hasad?

A cikk támogatója a dm

Bármennyire is szeretnél pillanatok alatt egyenletes barnaságot, hogy kívülről is készen állj a nyárra, nagyon fontos, hogy ne kapasd el magad és tudatosan készülj a napon töltött órákra.

Mikor érdemes?

A kérdés ellentétére valószínűleg csípőből tudod a választ, azaz 11 és 3 között TILOS napozni, hiszen ilyekor a legerősebb a káros sugárzás. A délelőtt órákban, valamint 5 óra környékén érzésre is kellemesebb lesz a napon, valamint kevésbé veszélyes is.

Mennyit érdemes?

Nyár elején fő a fokozatosság. Kezd 10-30 perccel és folyamatosan emeld a tétet. Az, hogy mennyire kell elővigyázatosnak lenned attól függ, hogy milyen bőrtípushoz tartozol.

Milyen Bőrtípusba tartozol?

Kelta, észak-európai, közép-európai vagy dél-európai típus vagy? Mit jelent ez pontosan? Külső jegyeid alapján megállapítható, hogy milyen gyorsan égsz vagy barnulsz le, amivel alaposan fel tudsz készülni egy tudatos napozásra. Kíváncsi vagy melyik kategóriába tartozol? Töltsd ki a dm tetsztjét itt!

Azok a fránya 3 betűsök

Az UV sugárzás hullámhossztól függően 3 katgóriába sorolható. Az UV-C a legrövidebb, ezt az Ózonréteg teljesen elnyeli, az UV-B fénytől szintén majdnem teljesen védve vagyunk, de kis része mégis eljut a földig, míg az UV-A-tól nem véd semmi. Ha napfényvédelemről beszélünk, először is az UV-B sugárzás elleni intézkedésekre gondolunk, ami közvetlenül károsítja a sejteket. Az ellene való védekezésre bocsájtja ki a bőr a melanint, aminek sötét színe elnyeli az UV-B sugárzást. Az SPF, vagy faktorszám, amit a napvédőkön látunk a sun protection factor rövidítése. Mivel extra védelem nélkül bőrünk 5-30 perc alatt leégne, ezt az időtartalom az SPF számmal megszorozva kapjuk meg, hogy mennyi időre vagyunk védve a termékkel.

Mivel óvd a bőröd?

Ma már a piacon nagyon széles termékpaletta érhető el, napvédőkből, de vajon tudod, hogy mi mire való? Naptej, napolaj, napvédő ajakápoló – mindegyik célja, hogy megóvjon a káros sugárzástól és a leégéstől. Az alapvető különbség a termékek állagában rejlik, illetve abban, hogy a tested melyik területén érdemes alkalmazni. Válassz mást a testedre, arcodra és az érzékeny területekre mint az ajkak. Hidratálóval ellátott naptejet, krémet, gélt használj bátran az arcbőrödre, olajjal viszont inkább csak a végtagok, has, hát részét érintsd.

Kép

Honnan tudod, hogy túlzásba vitted?

A nap hatására a bőröd felszíne felhevül, de ez önmagában még nem jelent problémát. Ha vízzel próbálod hűteni magad, de nem tapasztalsz nagy enyhülést, elkezdhetsz gyanakodni, hogy túlságosan megkapott a nap. Ha az ujjaddal megnyomod a bőröd, elemelve pedig fehérről rögtön pirosra vált a bőröd, az azt jelzi, hogy túl sok időt töltöttél a szabadban.

Mit tegyél ha legétél?

Ha megtörtént a baj, próbáld minél hamarabb kezelni. Próbáld ki a hűtőfürdőt (kb 30 perc langyos vízben), kenj napozás utáni hűsítő krémet a bőrödre, súlyosabb esetben pedig nyugtasd a pirult bőrt tejföllel.

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

6 zseniális film, ami nagyot ütött, de senki nem akarná soha újranézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Kép
Életmód

Ez a néhány ezer forintos eszköz forradalmasította a reggeli hajrutinom: nincs több lelapult, elaludt frizura!

Most 3 olyan szuper hajformázó eszközt mutatunk, amikkel bármilyen hajtrendet elkészíthetsz pillanatok alatt: legyen szó hullámokról, loknikról vagy szög egyenes frizurákról!

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!

Kép
Életmód

Ezeket próbáld ki reggel: 9 étel, ami nagyobb energialöketet ad, mint a kávé

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

Kép
Sztárok

Újabb baleset! Chris Pratt komolyan megsérült legújabb filmjének forgatásán, maga osztott meg fotót az állapotáról

Chris Pratt tegnap megsérült a Mercy 4. forgatási napján! Lehet csúszni fog a premier?