„A jó feleség mindig tudja a helyét” - Avagy ilyen volt nőnek lenni az 50-es években

„A jó feleség mindig tudja a helyét” - Avagy ilyen volt nőnek lenni az 50-es években
Forrás: GettyImages

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Az elmúlt évtizedekben a férfiak és nők közötti kapcsolat dinamikája drasztikusan megváltozott. Bár sokan még mindig az egyenlőségért harcolnak, visszatekintve arra, milyen volt a házasélet az 1950-es években, kiderül, milyen messzire jutottunk!

A cikk támogatója a L'Oréal Paris

Nem is olyan rég, még mi sem volt természetesebb annál, hogy kézikönyvek születettek amolyan nőnevelési célzattal. És a humorfaktort itt egy pillanatig sem kell keresni, az 50-es évekre jellemző tartalmakat teljesen komolyan vették. A társadalom és a reklámok mind-mind azt az üzenetet hordozták, hogy csak és kizárólag egy férfi szemüvegén keresztül válhat tökéletessé.

Kép

És hogy milyen volt ez a szemüveg? A Housekeeping Monthly 1955-ös számában megjelent a The Good Wife's Guide (A jó feleség útmutatója), amely részletesen leírja, hogyan kell egy nek a háztartást vezetnie, és hogyan kell bánnia a férjével - kijelentve: „A jó feleség mindig tudja a helyét”. Íme a teljesség igénye nélkül néhány szabály, amit egy 50-es évekbeli nőtől vártak!

1. Készítse el a vacsorát időben

Már reggel, vagy akár előző este tervezze meg, hogy férjét milyen finom vacsora fogadja majd, amikor hazaér a munkából. Így adja tudtára, hogy gondolt rá, amíg ő dolgozott. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát.

2. Készüljön fel a fogadására

Pihenjen 15 percet az érkezése előtt, így ön is friss és üde legyen, mikor megérkezik. Igazítsa meg a sminkjét, tegyen szalagot a hajába és nézzen ki kipihenten. Az ön férje sok időt töltött a munkahelyén fáradt emberek között.

3. Legyen érdekes

A munkanapja fárasztó és unalmas volt és szüksége van egy kis szórakozásra, és az ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa.

4. Csökkentse a zajt

Kapcsolja ki a háztartási berendezéseket, mikor férje megérkezik a munkából és mondja meg a gyerekeknek, hogy ők is legyenek halkan.

5. Legyen boldog, hogy láthatja őt

Kedvesen mosolyogjon rá, és mutassa ki őszinte vágyát, hogy teljesítené a kívánságait. Hallgassa meg, amit mondani akar, és még ha önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében az önénél.

6. Ne zavarja!

Ne panaszkodjon, ha későn érkezik haza, vagy ha este máshol vacsorázik ön nélkül. Vita helyett próbálja meg megérteni, mekkora nyomás alatt van a munkája miatt. Amikor otthon van, pihenni és lazítani szeretne.

Hát így telt egy 50-es évekbeli középosztálybeli külvárosi háziasszony élete, miközben próbált tökéletesen megfelelni férjének és a tökéletesség látszatának, és mi történt, ha mindez nem sikerült? Nos, erre is adtak tanácsot a reklámok!

Kép
Kép

A fordulat: Mert Ön megérdemli!

A L’Oréal Paris híres szlogenjét, amit senkinek sem kell bemutatni, idén 50 éve alkotta meg a McCann manhattani reklámügynökség fiatal, 23 éves női szövegírója, Ilon Specht. A női hang megjelenése a reklámiparban forradalmi volt a 70-es évek elején, hiszen addig a női termékeket megjelenítő hirdetések többségében is férfihang szerepelt, ezt tartották mérvadónak.

Kép

Igazi úttörő volt a L’Oréal Paris abban, hogy egy nő közvetlenül fejezi ki érzéseit, és osztja meg a termékkel kapcsolatos tapasztalatait.

A reklámokban a férfiak olyan képeket akartak látni, mint egy ablak előtt ülő nő, akinek ruháját fújja a bejövő szél. A nő egy tárgy szerepét töltötte be, aki nem is beszélt a reklámban. Én ezzel szemben egy igazi nőt akartam ábrázolni, aki határozottabb és korhűbb. Azt akartam, hogy a hirdetés a nők hasznára váljon

- emlékszik vissza Specht.
Kép

A szlogen a hetvenes években értelmet nyert, amikor a nők otthonukon kívül érvényesíthették függetlenségüket. A nyolcvanas évekre már szilárdan rögzítette a nők lelki erejét, a kilencvenes években pedig újabb erőre kapott, amikor a nők munkahelyükön igyekeztek érvényesíteni az őket megillető státuszukat. A „Mert Ön megérdemli” azóta szimbolikussá vált, és minden korú és hátterű nőt felhatalmaz arra, hogy higgyen saját szépségében és értékeiben. Az inspiráló és kulturális szempontból sokszínű nők, akik világszerte a márkát képviselik, nem csak a saját generációjuk és szüleik generációja, hanem az elkövetkező generációk számára is relevánssá teszik a szlogent. Mert megérdemeljük!

ÉS EZT LÁTTAD MÁR?

Galéria / 5 kép

4 hátborzongató hollywoodi szépségtrükk

Megnézem a galériát

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Sztárok

A sztárok többsége Európába jár nyaralni: ezekre a helyekre még fapados géppel is eljuthatsz!

A hírességek kedvenc üdülőhelyei nyári úti tippként is megállják a helyüket. Van ahova fapados géppel is eljuthatsz! Mutatjuk a 11 nyaralóhely, ahol a sztárok is sűrűn megfordulnak!

Kép
Életmód

Nem játék, ha nyáron bedagad a boka: 6 figyelmeztető jel, amikor orvoshoz kell fordulni

Sajnálatos módon a bokaduzzanat sokak számára ismerős kellemetlenség a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy ennek pár nap alatt el kell tűnnie, és ha a duzzanat nem múlik el, az akár komoly problémára utaló jel is lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket.

Kép
Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Végre itt a nagybetűs nyár, ez idő tájt pedig még a legzsúfoltabb menetrendünkbe is szívesen építünk be egy-egy szabadtéri programot.

Kép
Sztárok

Hatalmas veszteség! Így emlékeznek a sztárok Donald Sutherlandre: "A kollégám volt és a barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban"

Hatalmas veszteség érte tegnap a világot és filmipart: Donald Sutherland elhunyt. Így tisztelegnek előtte a sztárok és kollégák!

Kép
Életmód

Az asztrológusok azt ígérik, hogy az eperhold hatalmas megváltást hoz a kapcsolatok terén: ekkor következik be a változás!

A júniusi eperhold idejére azt ígérik, hogy sok jóra számíthatunk! Az asztrológusok szerint most ezekre a területekre kell összpontosítanunk!

Kép
Stílus

Unod a sima pólókat? Az aszimmetrikus felsőket a 2024-es nyár kihagyhatatlan alapdarabjaiként emlegetik már most is!

Néha érdemes lecserélni az alap pólódat egy-egy ilyen izgalmas aszimmetrikus felsőre.