A divattörténelem legtöbbet idézett fotója

Horst,Madonna
Facebook
Twitter
Pinterest

Az ikonikus fotó Madonna 1990-ben debütált Vogue című videóklipjében is látható, amelyet David Fincher rendezett.

A Mainbocher fűző és ami mögötte van

A második világháború fülledt előestéjén Horst P. Horst hajnali négyig kattogtatta fényképezőgépét a párizsi Vogue stúdiójában, a Champs-Elysées-n. Ekkor készítette el a később ikonikussá vált fotóját. Majd hazament, fogta a poggyászát és a divatmagazin szerkesztőségének segítségével a tengerentúlra menekült.

Ez volt az utolsó kép, amelyet Párizsban készítettem a háború előtt. Munka közben azokra a dolgokra gondoltam, amelyeket el kellett hagynom - mesélte később.

divatfotó,történelem,legenda,fűző
Horst P. Horst: A Mainbocher fűző (1939)

Abszurd, de igaz! A fűző éppen akkor bukkant fel újra, amikor fél Európa totalitárius hatalom alá került. A Vogue magazinnak pedig az volt a feladata, hogy eladja olvasóinak a kényelmetlen fehérneműt. Horst munkája a tervek szerint a magazin 1939/10. különszámához készült, a tördelés be is fejeződött, azonban Anglia és Franciaország hadat üzent Németországnak, így a Vogue hónapokig nem jelenhetet meg.

Madonna,Horst
forrás: Pinterest

A ma már 61 éves popkirálynő 1990-ben megjelent Vogue című videóklipjét nem titkoltan a Mainbocher fűző inspirálta. Az akkor 83 éves fotóművész azt nyilatkozta, hogy tőle senki sem kért engedélyt a fotói újragondolására, de örül a meglepetésnek.

A David Fincher rendezte videóklipben 4:26-nál jelenik meg a legendás alkotáson látható póz, de több alkalommal is utalnak Horst modelljeire: 02:54-től az 1946-ban publikált Carmen arcmasszázsa című kép jelenetei köszönnek vissza. (nyitóképünk)

Galéria / 7 kép

Horst P. Horst divat- és aktképei

Megnézem a galériát

Az aktfotográfia máig az egyik legdivatosabb műfaj, ezért összegyűjtöttük a Sotheby's és Christie's aukciósház szürreális áron értékesített aktjait, amelyek...

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Életmód

A pillangóhatás erősebb, mint gondolnád

Vajon egy pillangó szárnycsapásai Brazíliában képes tornádót előidézni Texasban? A válasz határozott igen - állapította meg Edward Lorenz meteorológus.

Életmód

Nehéz elhinni, hogy ezeket a képeket nem manipulálták

A képek nagy része optikai csalódás: a természet megvicceli a szemünket vagy mi magunk képzelünk oda valamit?! – CSODÁS KÉPEK!

Életmód

Nagyot szólt a magyar dizájn Londonban

London a világ egyik dizájnfővárosa, nem véletlenül szerveznek minden évben több csúcstalálkozót, konferenciát, kiállítást és vásárt is ott. Ezek közül az egyik legrangosabb a London Design Fair, amelyen idén 11 alkotó tette fel a dizájntérképre Magyarországot.

Stílus

Csapj le a legmenőbb őszi kabátokra 10.000 Ft alatt!

Még mindig nem szerezted be az idei legtrendibb őszi kabátodat? Segítünk!

Sztárok

Nézd meg a szexi lelkészt, mielőtt letörli magát az Instagramról!

Semmi sem lesz olyan forró ma, mint Oskar, a svéd crossfit lelkész, aki egy csapásra az Instagram sztárja lett.

Egyéb

Csomagolj és vidd!

Egy szép kivitelezésű papírtáska, amelybe az ajándékainkat csomagoljuk, vagy személyes dolgainkat visszük nap mint nap, mindig egy kis eleganciát kölcsönöz tárgyainknak, és ezzel lényegében nekünk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem