Másfél millió „boszorkánytrükköt” használunk, amelyért még 76 éve kivégzés járt

Másfél millió „boszorkánytrükköt” használunk, amelyért még 76 éve kivégzés járt
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Mondák és mesék főszereplői, pedig általában koruk haladó gondolkodású, bátor női voltak – egy kis ravaszsággal.

Médium, próféta, varázslónő, vajákos, jós, látnok, füves asszony – összefoglaló néven boszorkányok, de valójában mit csináltak? Felfedeztek, újítottak, különleges képességeik voltak, ösztönből vagy receptekből gyógyítottak – egyszerűbb volt félni tőük és üldözni őket, mint megérteni őket. Vajon léteznek még ilyen csodatevők? Például egy mai tudós, orvos vagy felfedező 600 évvel ezelőtt máglyán végezte volna? Valószínűleg igen! 76 éve végeztek ki utoljára boszorkányt.

gif

Boszik, meneküljetek!

A boszorkányüldözés akkor indult el, amikor a végleg kereszténnyé vált Európában elkezdtek minden pogány ünnepet, tradíciót kiírtani a kultúrából. A népi hiedelmek alakjai voltak a boszorkányok is, akiknek természetfeletti erőt, képességeket tulajdonítottak – és a középkorban minden, amit nem ismertek eléggé, az ijesztő és ezáltal üldözendő lett.

Sőt, a boszorkányüldözés fő elemei a nőgyűlölet és az antiszemitizmus volt – ami persze ma már szinte hihetetlennek tűnik. Vagy mégsem? Johann Sprenger és Heinrich Kraemer műve, a Malleus Maleficarum (magyarul Boszorkánypöröly), a következőképp ír a nőkről, akik nem akartak feltétlenül behódolni a (keresztény) férfiaknak, és akiket "titkos eszközeik" miatt boszorkánynak kiáltottak ki:

Minden boszorkányság a test vágyaiból ered, amely a nőben határtalan. A nők ingadozóbbak hitükben, mint a férfiak, könnyebben befogadják a külső hatásokat, azonkívül fecsegők, és képtelenek eltitkolni egymás elől gonosz fortélyaikat, s minthogy gyengék, titkos eszközökhöz folyamodnak, hogy nyerhessenek…. A havivérzés idején annyira telítve vannak nedvekkel, hogy fortyog a vérük. Lélegzéskor mérgező pára árad ki az orrukból és szájukból, és bárkit megbabonázhatnak. Hitük gyenge, és ez vezet a boszorkánysághoz.

- Malleus Maleficarum (Boszorkánypöröly), 1486

Modern kori #boszorkányüldözés


A sötét középkorból és a boszorkányüldözésből azért maradtak morzsák a 20.-21. századra is: még mindig nem sikerült felszámolni teljesen a démonizálásukat és üldözésüket.

Európában az utolsó, boszorkánynak kikiáltott, skót spiritiszta médium Helen Duncant, a második világháború idején ítélték el, akinek azonban 1951-ben Winston Churchill megkegyelmezett és elavult sületlenségként jellemezte a vádat.

A világ némely részein, többek közt Dél-Afrikában és Indiában, a mai napig történnek boszorkányüldözések.

1999-ben gyermekek ellen irányuló boszorkányüldözésről számolt be a BBC Kongóban.Tanzániában azért gyilkoltak meg idős asszonyokat, mert vörös szemük miatt azt gondolták róluk, hogy boszorkányok.

Az Egyesült Államokban 1999 decemberében egy oklahomai diákot tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert állítólag mágiát használt tanára ellen.

Kenyában legalább 11 személyt, köztük 3 férfit lincselt meg és égetett el a tömeg az ország nyugati részén 2008 májusában. Azzal vádolták őket, hogy listát készítettek a falu lakóiról, akik ellen boszorkányságot használtak, majd egyenként kipipálták a nevüket, ahogy elhaláloztak.

2010 decemberében legkevesebb 12 embert lincseltek meg Haitin, mert az áldozatokról úgy vélték, hogy készakarva terjesztik a kolerát. A csoportokba verődött feldühödött lincselők a boszorkányoknak tartott szerencsétleneket bozótvágó késekkel és kövekkel ölték meg, majd holttestüket az utcán elégették.

(Forrás)

Tudtad például, hogy ma rengeteg olyan recept, népi szokás van, amit a boszorkányoknak köszönhetünk? Másfél millió olyan "trükk" van ma is használatban, amiért nők ezrei máglyán haltak meg annak idején.

Galériában mutatunk még további 11 izgalmas tény a boszorkányságról!

Galéria / 11 kép

Tények, amiket biztosan nem tudtál a varázslónőkről (képek: Getty)

Megnézem a galériát

Az örök ellenálló, 82 éves díva biztosan szúrta volna a hatalmat gyakorló férfiak szemét mondjuk 100 évvel ezelőtt...

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

A legújabb sztárőrület: smoothie méhlepényből

Hilary Duff tapasztalatai alapján erős gyomor kell hozzá.

Kép
Szépség

Az ősz legszebb szemhéjpúder palettái, amik megdobogtatják a szíved

Mivel most mindannyian maszkot viselünk, a rúzst elfelejthetjük, hangsúlyozzuk, emeljük ki merészebben a szemeinket. Az őszi szemhéjpúder palettáktól nincsenek szebbek. Mutatjuk a kedvenceinket!

Kép
Stílus

Kutyával a vörös szőnyegen: a legstílusosabb, legcukibb és legsportosabb kutya-gazdi párosok és sztárok vonultak kedvenceikkel

Megrendezésre került az első Kutyával a vörös szőnyegen esemény, az InStyle és az Allee stílusos és kutyabarát rendezvénye. Mutatjuk a legemlékezetesebb pillanatokat!

Kép
Stílus

Marton Adrienn a magyar divattervezők elkötelezett rajongója

Marton Adrienn rajong a magyar tervezői darabokért, most pedig meg is mutatja gardróbja legkülönlegesebb darabjait!

Kép
Sztárok

Sophia Loren bevállalta: ősz hajra váltott egy filmszerep kedvéért

Sophia Loren ősz tincseivel együtt is ellenállhatatlan. Meg fogsz lepődni!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem