Másfél millió „boszorkánytrükköt” használunk, amelyért még 76 éve kivégzés járt

Másfél millió „boszorkánytrükköt” használunk, amelyért még 76 éve kivégzés járt
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Mondák és mesék főszereplői, pedig általában koruk haladó gondolkodású, bátor női voltak – egy kis ravaszsággal.

Médium, próféta, varázslónő, vajákos, jós, látnok, füves asszony – összefoglaló néven boszorkányok, de valójában mit csináltak? Felfedeztek, újítottak, különleges képességeik voltak, ösztönből vagy receptekből gyógyítottak – egyszerűbb volt félni tőük és üldözni őket, mint megérteni őket. Vajon léteznek még ilyen csodatevők? Például egy mai tudós, orvos vagy felfedező 600 évvel ezelőtt máglyán végezte volna? Valószínűleg igen! 76 éve végeztek ki utoljára boszorkányt.

gif

Boszik, meneküljetek!

A boszorkányüldözés akkor indult el, amikor a végleg kereszténnyé vált Európában elkezdtek minden pogány ünnepet, tradíciót kiírtani a kultúrából. A népi hiedelmek alakjai voltak a boszorkányok is, akiknek természetfeletti erőt, képességeket tulajdonítottak – és a középkorban minden, amit nem ismertek eléggé, az ijesztő és ezáltal üldözendő lett.

Sőt, a boszorkányüldözés fő elemei a nőgyűlölet és az antiszemitizmus volt – ami persze ma már szinte hihetetlennek tűnik. Vagy mégsem? Johann Sprenger és Heinrich Kraemer műve, a Malleus Maleficarum (magyarul Boszorkánypöröly), a következőképp ír a nőkről, akik nem akartak feltétlenül behódolni a (keresztény) férfiaknak, és akiket "titkos eszközeik" miatt boszorkánynak kiáltottak ki:

Minden boszorkányság a test vágyaiból ered, amely a nőben határtalan. A nők ingadozóbbak hitükben, mint a férfiak, könnyebben befogadják a külső hatásokat, azonkívül fecsegők, és képtelenek eltitkolni egymás elől gonosz fortélyaikat, s minthogy gyengék, titkos eszközökhöz folyamodnak, hogy nyerhessenek…. A havivérzés idején annyira telítve vannak nedvekkel, hogy fortyog a vérük. Lélegzéskor mérgező pára árad ki az orrukból és szájukból, és bárkit megbabonázhatnak. Hitük gyenge, és ez vezet a boszorkánysághoz.

- Malleus Maleficarum (Boszorkánypöröly), 1486

Modern kori #boszorkányüldözés


A sötét középkorból és a boszorkányüldözésből azért maradtak morzsák a 20.-21. századra is: még mindig nem sikerült felszámolni teljesen a démonizálásukat és üldözésüket.

Európában az utolsó, boszorkánynak kikiáltott, skót spiritiszta médium Helen Duncant, a második világháború idején ítélték el, akinek azonban 1951-ben Winston Churchill megkegyelmezett és elavult sületlenségként jellemezte a vádat.

A világ némely részein, többek közt Dél-Afrikában és Indiában, a mai napig történnek boszorkányüldözések.

1999-ben gyermekek ellen irányuló boszorkányüldözésről számolt be a BBC Kongóban.Tanzániában azért gyilkoltak meg idős asszonyokat, mert vörös szemük miatt azt gondolták róluk, hogy boszorkányok.

Az Egyesült Államokban 1999 decemberében egy oklahomai diákot tiltottak ki 15 napra az iskolából, mert állítólag mágiát használt tanára ellen.

Kenyában legalább 11 személyt, köztük 3 férfit lincselt meg és égetett el a tömeg az ország nyugati részén 2008 májusában. Azzal vádolták őket, hogy listát készítettek a falu lakóiról, akik ellen boszorkányságot használtak, majd egyenként kipipálták a nevüket, ahogy elhaláloztak.

2010 decemberében legkevesebb 12 embert lincseltek meg Haitin, mert az áldozatokról úgy vélték, hogy készakarva terjesztik a kolerát. A csoportokba verődött feldühödött lincselők a boszorkányoknak tartott szerencsétleneket bozótvágó késekkel és kövekkel ölték meg, majd holttestüket az utcán elégették.

(Forrás)

Tudtad például, hogy ma rengeteg olyan recept, népi szokás van, amit a boszorkányoknak köszönhetünk? Másfél millió olyan "trükk" van ma is használatban, amiért nők ezrei máglyán haltak meg annak idején.

Galériában mutatunk még további 11 izgalmas tény a boszorkányságról!

Galéria / 11 kép

Tények, amiket biztosan nem tudtál a varázslónőkről (képek: Getty)

Megnézem a galériát

Az örök ellenálló, 82 éves díva biztosan szúrta volna a hatalmat gyakorló férfiak szemét mondjuk 100 évvel ezelőtt...

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Származása miatt tiltotta az Instagram a topmodell fotóját

Bella Hadid büszke származására, és ezen semmi nem változtat.

Kép
Vegyélhazait

#Vegyélhazait: Top 7 csábító édesség, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz

Torták, szörpök, vegán jégkrémek, cukormentes nyalókák és mogyorókrémek, amelyek szenvedélyes szeretettel készülnek.

Kép
Stílus

5 kihagyhatatlan nyári alapdarab 2020-ban

Az időjárás is egyre kellemesebb arcát mutatja, ezzel egyenesen arányosan pedig előtérbe kerülnek majd a lengébb, nyáriasabb darabok.

Kép
Sztárok

Halle Berry bocsánatot kért, és visszaadta transznemű szerepét

Megoszlanak a vélemények, miszerint transznemű karaktert csak transznemű játszhat el hitelesen.

Kép
Életmód

Dalai láma, ahogyan még nem hallottad

Őszentésge a XIV. Dalai Láma a napokban ünnepelte 85. születésnapját, és ebből az alkalomból olyat tett, amit előtte még korábban egy tibeti vallási vezető sem: kiadta első zenei albumát.

Kép
Stílus

Az idei nyár szólhat a szoknyákról is: Mutatunk 5 fazont, amit te is imádni fogsz

Még nem szerezted be kedvenc nyári szoknyádat? Akkor most segítünk!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem