9 tény, amit nem árt tudni a modellszakmáról

9 tény, amit nem árt tudni a modellszakmáról

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

A modellkedés manapság az egyik legvágyottabb álomszakmák egyike. Csodaszép helyeken, szebbnél szebb ruhákban pózolni és közben rengeteg pénzt keresni, bejáratosnak lenni a világ legmenőbb VIP partijaiba, sztárokkal koktélozni, ahogy Palvin Barbara – valahogy így képzeljük őket.


Azt kevesen tudják, hogy a modellkedés mennyi kellemetlenséggel jár, azt pedig még ennyien sem, hogy fent felsorolt kiváltságok nagyon kevés modellnek adatnak meg. A 7daystheory weboldal szerzője összeszedett néhány tudnivalót, amit nem árt tudni a modellkedésről. Íme a legfontosabbak:

1. Jet-lag


Folyton úton lenni szuper dolog, de számolni kell azzal is, hogy egy 20 órás repülőutat nehezen úsznak meg kimerültség és fáradtság nélkül és a jet-lag is hű társukká szegődik. Ja és a legjobb, hogy nincs megállás, így is dolgozniuk kell, hiszen nem várhat arra napokat egy komplett stáb, hogy a modell kipihenje magát..

2. Megéheztél? Itt egy kis csipsz és csoki


A modellek súlya és jól- vagy alultápláltsága állandó téma minden fórumon. A legnehezebb pedig, hogy ha megcsípnek egy fotózást vagy divatbemutatót, és megéheznek az egész napos munka során, általában egészségtelenebbnél egészségtelenebb ételek várják őket a forgatáson. Az okosabbak előre felkészülnek és visznek magukkal ebédet, a felkészületlenebbek azt hiszik, hogy majd kiugranak valahova a szünetben. Persze ez általában sosem jön össze a feszített munkatempó miatt. Úgyhogy vagy egész nap éheznek vagy junk food-dal tömik magukat – egyik sem túl kecsegtető a karrierjük szempontjából.

3. Az egészséges étkezés nem egyenlő a fogyókúrával


A legtöbben nem azért étkeznek egészségesen, esznek sok zöldséget, tömik magukba literszám a vizet vagy járnak futni, hogy fogyjanak. Sokkal inkább azért, mert ettől jobban érzik magukat a bőrükben, strapabíróbbak, egészségesebbek és boldogabbak. Pozitív "mellékhatás", hogy fittek és vékonyak is. Tehát nem ér cikizni őket a fogyókúramániával, inkább kezdj el te is egészségesen élni.

4. Vannak munkák, amelyekért a modellek nem kapnak fizetést


Leginkább akkor, amikor még nagyon újak. Legkevésbé egyébként a show-kért és a magazinfotózásért fizetik meg őket, néha csak pár ruhát kapnak a munkáért cserébe, néha semmit. Legközelebb így is nézd őket, ha megpillantod a fotóikat egy menő magazinban.

5. Várni, csak várni...


A topmodellek azért vitték sokra, mert profibbak voltak a várakozásban, mint a többi lány. Bizony-bizony, a kitartás a modellkedés egyik kulcsa. Órákig hosszú sorokban várni a castingon, hogy fél percre megmutassák magukat egy személytelen válogatáson és aztán várni, hogy több ezer lány közül pont őket válasszák. Várni a repülőgépre, a reptéren a sofőrre, aki a helyszínre szállít. A fotózáson várni a sminkre, a hajra, a fények beállítására úgy, hogy talán nem is kapnak pénzt a munkáért (gyakori eset). A modellek életének nagy részét bizony a várakozás teszi ki.

6. A fotózások nem is annyira glamúrosak


Mit szólnál egy bikinifotózáshoz a tengernél, mindez 10 órán át, 4 fokban. Ugye, hogy annyira nem is vonzó... Márpedig a nyári kollekciót jó eséllyel télen fotózzák, a télit pedig nyáron. Sok hasonló "kalandban" van részük a modelleknek, arról nem is beszélve, hogy milyen érzés a napi 50-200 alkalommal átöltözni. Még ha a világ legszebb ruháiról van is szó...

7. Néha hetekig nincs munka


...néha viszont egy nap több is megtalálja őket. A kiszámíthatatlan élethez rugalmasság dukál, különben nem sok jövő vár rájuk a modellszakmában.

8. A modelleknek van a legcsúnyább lábfeje a világon


A cipők ugyanis gyakran kicsik, de az még semmi: így kell végigvonulni a kifutón vagy egy órán át pózolni a tökéletes kép elkészülése érdekében. A véres, hólyagos, sebhelyes lábfej tehát nem ritka látvány a modellszakmában.

9. Photoshop


Egyáltalán nincs beleszólásod abba, hogy végül mi jelenik meg rólad az adott magazinban. Nem húzhatod a szád a túl sok Photoshop, a furcsa ruha és az ijesztő smink miatt sem.

Videók

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Kép
Életmód

Vajon te vagy az? 3 csillagjegy, akire nem várt hatással lesz a februári telihold

A februári telihold, más néven Hó Hold izgalmas hatással lesz a csillagjegyekre.

Kép
Szépség

Parfümsznob vagyok! Mégis minden nap ezt a 8 ezer forintos illatot viselem

Csak a TikTok-on 2,5 milliárd megtekintést ért el ez a márka, aminél ez a népszerű parfüm kapható!

Kép
Életmód

A 8 legszebb film házasságról, párkapcsolatról: elgondolkodtatnak, megnevettetnek és könnyekre fakasztanak

Filmek, amelyek különböző perspektívából közelítik meg a szerelem, a párkapcsolat és a házasság témáját, megmutatva ezeknek az érzelmi kötelékeknek a bonyolultságát, egyben a szépségét is. Csupa olyan alkotás, amin még napokkal később is gondolkodni fogsz és biztosan nem hagy érintetlenül.

Kép
Életmód

6 sorozat, ami nagyobb sikert aratott, mint a film, ami alapján készült

Érkezik az Avatár - Az utolsó léghajlító című sorozat! Az alkotók nagy remények fűznek hozzá, vajon beválik? Íme 6 sorozat, ami nagyobb sikert aratott, mint az eredeti film!

Kép
Sztárok

Láttad már a feleségét? Ez a gyönyörű nő Mark Ruffalo neje

Mark Ruffalo és felesége idén nyáron ünneplik majd 24. házassági évfordulójukat.

Kép
Sztárok

Lakatos Levente: "Van egy olyan skillem, hogy az emberek megnyílnak nekem" - #Képesvagyok podcast S1E12

A #Képesvagyok podcast eheti adásban Lakatos Levente íróval, podcasterrel beszélgettünk. Az interjúban szóba került az elfogadás, a másság, a stigmák, a szexualitás a munkájában és a magánéletben, valamint a szórakoztató irodalom helyzete. Hallgasd meg az inspiráló epizódot!

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves