Minden, amit tudni érdemes! 25 érdekesség az idén 25 éves Sziget Fesztiválról

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Idén ünnepli 25. évfordulóját a Sziget! A jeles évforduló alkalmából megosztunk veletek 25 érdekességet, amit az idei Sziget Fesztiválról tudni érdemes.

1. A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A fiatalok közösségi terei javarészt eltűntek és Müller Péter Gerendai Károllyal egyre többet beszélgettek arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Az első Szigetet még Diákszigetnek hívták.

Kép

2. 3 hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, amire az építkezés alatt mintegy 1000 kamionnyi technikát szállítanak és 30 építőipari gép működik közre a különböző munkálatokban.

3. Miután a hazai készleteket bőven feléli a Sziget technikai igénye, ezért Angliából, Németországból, Dániából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból is érkeznek beszállítók.

4. A jubileumi Szigeten több mint 100 rendkívül látványos műalkotás, térelem, installáció kerül ki a terület különböző pontjaira, köztük olyanok, mint a kupakokból összerakott óriási Sziget-logó vagy a Chillagszemű juhász, s ez utóbbi, amellett, hogy menedéket nyújt a pihenni vágyóknak, látványos színfoltja a fesztiválnak.

5. Idén egy speciális, csak a fesztivál részére készülő Dreher sörkülönlegességgel, a Dreher Sziget Sörrel koccinthatnak a látogatók a jubileumra. A Sziget Sör hidegkomlózásos technológiával, Centennial komlóval készült, amit előszeretettel használnak IPA-sörökhöz is.

Kép

6. A Nagyszínpad nemcsak zenével szolgál, hanem tiritarka, látványos speciális partikra is várja a közönséget, ilyen a Color Party, a Pom-pom Party vagy a Labda Pary, de lesz egy Szülinapi Party is.

7. A partiélet legnagyobb helyszínén, a Telekom Electronic Beats Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart a bulifolyam, benne Don Diablo, Steve Aoki, Oliver Heldens és sokan mások is fellépnek.

8. A Sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől hajnal 5-ig.

9. Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája, a Petőfi Rádió – a Telekom VOLT Fesztivál Színpad a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival vár mindenkit.

10. A Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a Szabadság Szigete lakóinak. Két ország kiváló művészei dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal az A38 melletti réten.

11. A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi cirkuszi produkciókat állít színpadra

Kép

12. A Színház és Táncsátor még több helyszínnel és programmal várja a szigetlakókat, mint a korábbi években.

13. Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpad: 25. alkalommal jelentkezik a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve lépnek fel az Operaház művészei. És lesz egy újítás is a Cineconcert, ahol fekete-fehér némafilmeket nézhetünk az 1910-es és ’20-as évekből, élőzenei kísérettel.

14. A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű szigetlakókat.

15. Idén egy teljesen új programhelyszínnel jelentkezik a Sziget az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek. A vállalkozó kedvű látogatók közelebb kerülhetnek az utcaszínházi társulatok világához, hiszen a Cardboardia workshopjain kartonpapírból a művészekkel közösen készíthetnek el a tárgyakat, amelyekkel később közösen felvonulnak.

Kép

16. Sátor határok nélkül: a budapesti Néprajzi Múzeum és a párizsi Musée national de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) a tavalyi sikeres együttműködést követően ismét közös programmal készül a Szabadság Szigetére, hogy fontos és aktuális témákkal aktivizálja a Sziget lakóit.

17. A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely.

18. A tavalyi év nagysikerű újítása, a Sziget Comedy visszatér a Magic Mirror színpadára – a már jól ismert Dave Thompson ezúttal is a világ minden tájáról hívta el a barátait, hogy humorukkal megdolgoztassák a szigetlakók nevetőizmait.

Kép

19. Luminárium: alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 négyzetméteren speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a (nap)fény végzi.

Kép

20. A Civil Sziget fontos színtere a civil szférán belüli találkozásoknak, párbeszédnek, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén a nemzetközi tapasztalatcserének is.

21. Before I Die: a vietnami származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket.

22. Ismét az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel és várja közönségét a kora délutáni órákban fiatal európai zenekarok koncertjeivel a – Blokk Építésziroda által tervezett – gyönyörű Lightstage.

23. A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Budapest Park Tribute Színpadra: itt kapnak helyet a világ legnagyobb csapatainak tribute bandái.

24. Egy egyedi színpaddal és egy új koncepcióval vág neki a 25. Szigetnek a tavalyi blues-helyszín, amitől természetesen a műfaj szerelmeseinek nem kell elpártolniuk, hisz’ a blues alapjai gyakorta visszatérnek majd. A megújult helyszín “Music Box” színpadként él tovább, ahová a szervezők olyan produkciókat gyűjtöttek be, amelyek nem távolodtak el azért annyira a bluestól.

25. Az Afro-Latin-ReggaeVillage a Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszíne, s idén hét napon keresztül változatos workshopokkal – tánc- és mozgáskultúra, valamint afro dobtanítás – várják a fesztiválozókat.

Neked melyik a kedvenc momentumod az idei Szigetről? Írd meg kommentben!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!

Kép
Sztárok

Jennifer Lopez bemutatja: íme a tökéletes tavaszi outfit, ami elegáns, mégis kényelmes

Jennifer Lopez megint csak egy szuper outfitötletet hozott tavaszra!

Kép
Sztárok

Sokkoló, hogy a gyógyíthatatlan beteg Christina Applegate milyen vírust kapott el egy éttermi saláta miatt

Christina Applegate nem rég tudatta a rajongóival, hogy szklerózis multiplexszel élő, most pedig arról vallott, hogy súlyos betegséget kapott egy fertőzött salátától.

Kép
Shopping

9 outfit Monica Geller ruhatárából, ami 2024-ben divatosabb, mint valaha

Oké, Rachel Green dolgozott a divatszakmában, de azért szó sincs arról, hogy Courteney Cox stílusát ne lenne érdemes lemásolnod!