Így jöttem ki a mélypontról, találtam rá életem férfijára és fogadtam el a testem a válásom után

Így jöttem ki a mélypontról, találtam rá életem férfijára és fogadtam el a testem a válásom után

Promóciók

Life is a Celebration - Ünnepeld a hétköznapi pillanatokat is!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Ünnepeld velünk a szépséget! - Prix de Beauté - A szépség nagydíja 2023

Stílus

Az olasz nők stílusának 7 titka, aminek utánozhatatlan megjelenésüket köszönhetik

Promóciók

Stílusosan az őszi utakon

Facebook
Twitter
Pinterest

„Fogadd el a tested! Érezd jól magad a bőrödben!” Gombnyomásra? A testem nem csak méret és forma, mell és fenék, hús és bőr. A testem térkép, a testem szimfónia, a testem történelem.

Amíg nem volt otthon egész alakos tükrünk – még gyerekkoromban –, meg voltam győződve arról, hogy nekem világi jó lábam van. Később új megvilágításba kerültek a dolgok, és a szoknyát a szekrény mélyére száműztem. Az általános iskolai éveim enyhe kisebbrendűségi érzéssel teltek testfronton: Valinak izmosabb volt a vádlija, Renátának hamarabb nőtt a melle (és nagyobbra), Kitti és Móni pedig egy nyári szünet alatt annyit nyúlt, hogy a kosárcsapat sztárjai lettek, míg én lecövekeltem 162 centinél (és ez azóta sem változott).

A suliban nem én számítottam a menő csajnak, a hangadó srácok nem engem stíröltek, rólam inkább csak a házit másolták. Nem jó nő voltam, hanem jó kislány. Nem szerettem a testem.

Plusz
Később aztán újra előkerült a szoknya, mégpedig elég kurta kiadásban. Miután a ritmikus sportgimnasztikát mazsorettre cseréltem, a fellépéseken olyan rövid ruhákat viseltem, amikben egyébként nem léptem volna utcára. A csapat részének lenni, kecsesen mozogni, a bámuló pillantásokat bezsebelni: olyankor szerettem a testem. Így utólag érzek némi ellentmondást aközött, hogy a külföldi turnék alatt a nappali fellépéseken a fenekünket alig takaró szoknyában voltunk hivatva megtestesíteni a csodálat tárgyát, meg aközött, hogy szigorú edzőnőnk esténként végigjárta a szobáinkat, hogy ellenőrizze: nem rosszalkodunk-e a bennünket kísérő rézfúvós fiúkkal. (Azért sikerült egy szekrényben randiznom egy tubással, akivel életemben először csókolóztam, tizenhat éves koromban.)

Edzőnk afölött is éberen őrködött, hogy formában maradjunk. Csakúgy, mint az anyukám. Ha felszaladt rám két kiló, rögtön kiszúrta, és megkérdezte, hogy azt a gyümölcsjoghurtot még biztosan meg akarom-e enni vacsora után. Amikor pedig egyetemista koromban egy külföldön töltött szemeszter után hazatértem, egyenesen sokkot kapott. Talán a mozgás hiánya, talán a normális tükör nélküli kollégiumi szoba, talán a végignassolt éjszakai beszélgetések tették, de mintegy tíz kilóval voltam több a versenysúlyomnál. (Mint kiderült, az is megfordult anyukám fejében, hogy tán csak nem vagyok terhes? Pedig az akkor még bibliai csoda lett volna.) Akkor nem szerettem a testem.

Kép

Mínusz
Aztán mégis volt, hogy szerettem a testem. Amikor éreztem, hogy tetszem. Néha kölcsönös volt valakivel a vonzalom, néha nem. A testi örömök felé elég későn és félénken nyitottam. A szex sokáig nem is hozta el a várt felszabadulást. Eltemettem magam egy olyan házasságban, ahol szexuálisan nem tettük boldoggá egymást. Csoda, hogy nem szerettem a testem? Csak nagyon sokára láttam be, hogy az a kapcsolat nem működik, pedig a testem nem hazudott: a kezem ekcémás lett, enyhe bánathájat növesztettem, és éveken át úgy tűnt, meddő vagyok, mint a sivatag.

A váláskor lenulláztam magam. Testileg, lelkileg, minden szempontból. Krízis volt, felszabadító. Mint amikor hagyod, hogy az örvény lehúzzon a mélybe, hogy aztán onnan végre el tudj rugaszkodni. Aztán túlvoltam a mélyponton, vettem egy nagy levegőt, és újraépítettem magam. A közelben rábukkantam egy táncteremre, ahol egy fiú zumbaisten tartott órákat. Szuper zenék, lendület, izzadság, eufória. Minden egyes alkalommal. Imádtam, függő lettem, egy héten háromszor-négyszer is befizettem erre az eksztázisra. Később a zumbát spinninggel váltogattam. Bár elsősorban nem ez volt a cél, jó pár kiló leolvadt rólam. Hihetetlen, de csupán néhány centi mínusz a combom körméretéből, és már megengedhettem magamnak olyan ruhadarabokat, amelyeket korábban nem. (Vagy korábban is megengedhettem volna, csak nem tettem?) A kollégáim már dohogtak egy ideje, hogy túl sok feketét és mamis ruhát hordok, úgyhogy leesett az álluk, amikor egy nap beállítottam egy szűk miniszoknyában. Vérszemet kaptam: még rövidebb és még feszülősebb cuccokat kezdtem hordani. Sőt: már az sem izgatott, hogy kicsi a mellem. Jól éreztem magam a bőrömben. Egy csomó bókot kaptam, és egyszer még az utcán is leszólítottak. Szerettem a testem.

Kép

De az anyukám nem. Amikor egy-két hét kihagyás után ismét találkoztunk, szörnyülködve kiáltott fel: „A tested kezd egy kisfiúéhoz hasonlítani!” Tudom, hogy csak a fogyásom feletti aggodalom vezérelte, de a válás során megtépázott és éppen újra bimbózó nőiességemre úgy hatott ez a mondat, mint a korai fagy.

Új erő
De addigra már megéreztem a testem új erejét. El is határoztam, hogy egy évet kalandozásra szánok, és falni fogom a férfiakat. Nos, rögtön az első fogásnál leragadtam, és azt mondtam, ez a menü sokáig jó lesz. Talán örökre. Szerettem a testem, és ő is. Megtapasztaltam, milyen jó befogadni azt, akit szeretek. Minden könnyű lett. Amikor elhatároztuk, hogy gyereket szeretnénk, a baba már a második hónapban megfogant. A terhességem jutalomjáték volt. Semmi panasz, semmi felesleges hízás. A szülés pedig a maga félelmetességében is lenyűgöző élményem. Az események ősi sodrása, a nem kontrollálható fájdalom, ami soha nem hallott hangokat csalt ki belőlem, a koncentrált erőfeszítés, amely során világra hoztam a kisbabámat. A legnagyobb teljesítményem az életben. A testem képes életet adni és táplálni: ez a tudat nagy erő.

Itt tartunk most.
Én és a harminchat éves testem. Elfogadtam, pedig nem tökéletes. Elfogadtam például, hogy bumfordi a nagylábujjam. Elfogadtam, hogy már találtam egy ősz hajszálat. Elfogadtam, hogy a két szemöldököm közé bevésődött egy ránc. Elfogadtam, hogy a hasam alsó részén halványan ugyan, de mindig látszani fog az ötéves koromban elvégzett kétoldalilágyéksérv-műtét hege. Elfogadtam, hogy rövidlátó vagyok. Elfogadtam, hogy ha hirtelen állok fel, szédülök. Elfogadtam, ami egy röntgenfelvételen is bizonyára látszana: hogy a tüdőm már nem makulátlan (korábban egy-két buliban elszívtam egy-két cigit.) Elfogadtam, hogy sok anyajegyem van. Elfogadtam, hogy a gyerekkori körömrágás tönkretette a körömágyamat. Elfogadtam, hogy olykor még ma is elpirulok. Elfogadtam, hogy ha sírok, az arcom még sokáig vörös és puffadt marad. Elfogadtam, hogy sok elfogadnivalóm van. És egyre több lesz. Állok elébe.

Éva magazin archív

Videók

Promóciók

Life is a Celebration - Ünnepeld a hétköznapi pillanatokat is!

Promóciók

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát - Lepd meg vele kedvesed!

Szépség

8 ajándékötlet karácsonyra, amitől minden beauty rajongónak eláll a lélegzete

Promóciók

Engedd szabadjára a benned élő istennőt!

Promóciók

Ünnepeld velünk a szépséget! - Prix de Beauté - A szépség nagydíja 2023

Stílus

Az olasz nők stílusának 7 titka, aminek utánozhatatlan megjelenésüket köszönhetik

Promóciók

Stílusosan az őszi utakon

Kép
Stílus

1 perc stílus: A csizma, amit minden stílusos nő hord ezen a télen

A cowboy csizmák ezen a télen is nagyon trendik, ám most egy új fazon hódít a stílusos nők körében!

Kép
Életmód

Az orvosok egyetértenek: 30 év felett mindenkinek kellene legalább ezt a táplálékkiegészítőt szednie, ha mást nem is

Táplálkozástudományi szakemberek egységes véleménye szerint mindenkinek, aki elmúlt már 30, legalább ezt az egyféle étrend-kiegészítőt mindenképp érdemes napi szinten fogyasztani az egészséges anyagcsere érdekében!

Kép
Sztárok

Hivatalos: a mesterséges intelligencia szerint ő a világ legszebb nője

A szépség bár relatív, úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia képes objektív módon szemlélni a dolgokat, és összeállította a világ legszebb nőinek listáját!

Kép
Sztárok

Ők is emberek: 7 sztár, aki különösen nehezen viselte, hogy elvesztette egy szerettét

Néha nagyon könyörtelen az élet, és egyáltalán nem kíméli a hírességeket sem.

Kép
Sztárok

Így néz ki a valóságban Carla Gugino, Az Usher-ház bukásának szépséges sztárja - fotók

Carla Gugino alakította az ősz legijesztőbb sorozatában Verna-t, most pedig nézd meg, hogy fest a valóságban!