Gyűjts te is élményeket! Íme a legstílusosabb fesztiválpillanatok

Gyűjts te is élményeket! Íme a legstílusosabb fesztiválpillanatok

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Divattörténeti szempontból is emlékezetes momentumokból válogattunk, hogy arra inspiráljunk, gyűjts magadnak te is felejthetetlen élményeket. Menj és érezd jól magad!

1. Coachella
2015 Florence And the Machine

A Coachellán minden akkor kezdődött, amikor a Pearl Jam 1993-ban beszállt az egyik nagy és erőszakos amerikai jegyiroda elleni bojkottba, és kivonult koncertezni a coloradói sivatag közepére, az Empire Polo Clubba. Bár a két egymás utáni hétvégén megrendezésre kerülő zenei és művészeti fesztivál az egyik legfiatalabb ilyen esemény, Hollywood közelsége jóvoltából mára impozáns fellépőgárdát, közönséget és inspiráló street style arzenált felvonultató alkalommá nőtte ki magát.

Kép

2. Lovebox
2010 Grace Jones

A London belvárosában 2002 óta megrendezett fesztivál elég korán, már két évvel indulása után kinőtte kezdeti dance korszakát, és mára legalább olyan színes zenei kínálatot nyújt, mint bármely más európai társa. Egyedisége azonban a helyszínnek köszönhetően vitathatatlan: a világ egyik kulturális és divatfővárosának impozáns parkjában nemcsak a kemény fesztiválarcok, de a divat legőrültebb figurái is megfordulnak.

Kép

Ha meghatározó stíluspillanat, akkor megkerülhetetlen a 80-as évek éjszakai életét jelképező énekesnő, Grace, akinek egyedi stílusa a Studio 54 óta nem sokat változott. 2010-es fellépésén – épp 62 évesen – extrém fejdíszeivel idézte fel a legvadabb évek forró hangulatát.

3. Glastonbury
2009 Kate Moss & Pete Doherty

Amikor Michael Eavis 1969-ben a Bath ellenkulturális fesztiválon meghallgatta a Led Zeppelin-koncertet, úgy döntött: fesztivált rendez a saját farmján. Ekkor még nem hitte volna, hogy pár évvel később olyan megarendezvény lesz a tulajdonában, amelyre fél évvel a program meghirdetése előtt elkelnek a jegyek. Bár a létszám és a terület is a többszörösére nőtt, a hippi szellemiség hagyománya a mai napig ugyanúgy áthatja a fesztiválozók életét, mint a kezdetekkor: a Gyógyító Mező és a nyakig érő sár elengedhetetlen eleme a Worthy-farm életének.

Kép

Ők ketten aztán tudták, mi az a rock ’n’ roll életérzés. Botrányoktól és érzelmektől túlfűtött kapcsolatuknak, a féktelen éveknek köszönhetjük Kate emlékezetes fesztivállookját is: ha ő nincs, a Hunter gumicsizma sem futott volna be ekkora karriert.

4. Pepsi Sziget
1997 David Bowie

„Kell egy hét együttlét” – hirdette a legelső, akkor még Diáksziget néven futó magyarországi fesztivál szlogenje. Az 1993-ban baráti táborozásnak indult rendezvény már a következő évben világhírre tett szert: ekkor Woodstock 25. évfordulójának szellemében megrendezték az Eurowoodstockot, ahol az eredeti fesztivál fellépői is színre léptek. A rendszerváltás után keletkezett kulturális űrt kihasználó Sziget-alapítók akkor még nem sejthették, hogy pár év múlva Magyarország fesztiválországgá lesz. A pár sátras rockerbuli azóta Sziget-köztársasággá nőtte ki magát, ahova a világ minden pontjáról özönlenek a fesztiválozók, hogy egy hétig a teljes szabadság nevében átengedjék magukat a zenei és kulturális élvezeteknek.

Kép

David Bowie fergeteges fellépésével a Pepsi Sziget végleg felkerült az európai fesztiválok térképére, ezzel is öregbítve Budapest hírnevét.

5. Live Aid
1985 Madonna és Sean Penn

Bob Geldof valószínűleg álmában sem gondolta volna, hogy az etióp éhínség megsegítésére írt, majd a Band Aid nevű formációban világsztárokkal felénekelt „Do They Know It’s Christmas” című száma a földkerekséget átívelő projekt lesz. A két fő helyszínen, a londoni Wembley Stadion és a philadelphiai JFK Stadion színpadán megrendezett koncertsorozaton olyan nevek léptek fel, mint a Queen, Elton John, Mick Jagger, a Led Zeppelin vagy a Duran Duran. A helyszíneket váltogató élő közvetítés több milliárd emberhez vitte el az üzenetet, így az addig és azóta sem látott összefogással egyetlen este több mint 150 millió fontot sikerült gyűjteni a nemes célra.

Kép

Nem veszem le ezt a sz**t!” – üvöltötte Madonna 35 fokban a Live Aid színpadáról: ez volt első és egyetlen reakciója a róla kipattant aktfotóbotrányra. Stílusa így is a 80-as évek legnagyobb trendje volt és maradt.

6. Monterey Pop
1967 Jimi Hendrix

A világ első rockfesztiválja, minden későbbi hasonló rendezvény alfája és ómegája majd 90 000 embert csábított a környékre. A háromnapos koncertsorozat a Kalifornián végigsöprő „szerelem nyara” hippimozgalom bölcsője lett. A világ addigi rendjét alapjaiban megkérdőjelező, hömpölygő embertömeg nem kisebb nevek zenéjére mutathatta ki a szabad szerelembe vetett hitét, mint a The Who, Janis Joplin vagy Otis Redding.

Kép

Egy szerencsétlen pénzfeldobás folytán Hendrixnek legnagyobb riválisa, Pete Townshend után kellett színpadra lépnie, ám ő nemcsak újraírta a gitározás alapjait, hanem – mint egy rituális szertartáson – nemes egyszerűséggel elégette a gitárját, s ezzel örökre eldöntötte a kérdést: ki a rock koronázatlan királya.

Woodstock lányok: Lesd el a világ legmenőbb fesztiválozóinak stílusát
Összeállította: Tankó Tekla

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Nem játék, ha nyáron bedagad a boka: 6 figyelmeztető jel, amikor orvoshoz kell fordulni

Sajnálatos módon a bokaduzzanat sokak számára ismerős kellemetlenség a nyári hónapokban. Fontos tudni, hogy ennek pár nap alatt el kell tűnnie, és ha a duzzanat nem múlik el, az akár komoly problémára utaló jel is lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük ezeket.

Kép
Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Végre itt a nagybetűs nyár, ez idő tájt pedig még a legzsúfoltabb menetrendünkbe is szívesen építünk be egy-egy szabadtéri programot.

Kép
Sztárok

Hatalmas veszteség! Így emlékeznek a sztárok Donald Sutherlandre: "A kollégám volt és a barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban"

Hatalmas veszteség érte tegnap a világot és filmipart: Donald Sutherland elhunyt. Így tisztelegnek előtte a sztárok és kollégák!

Kép
Életmód

Az asztrológusok azt ígérik, hogy az eperhold hatalmas megváltást hoz a kapcsolatok terén: ekkor következik be a változás!

A júniusi eperhold idejére azt ígérik, hogy sok jóra számíthatunk! Az asztrológusok szerint most ezekre a területekre kell összpontosítanunk!

Kép
Stílus

Unod a sima pólókat? Az aszimmetrikus felsőket a 2024-es nyár kihagyhatatlan alapdarabjaiként emlegetik már most is!

Néha érdemes lecserélni az alap pólódat egy-egy ilyen izgalmas aszimmetrikus felsőre.

Kép
Életmód

A 7 legjobb zsírégető nyári gyümölcs: finomak, egészségesek és még az anyagcserét is felpörgetik

A nyár mindig nagyon sok új lehetőséget tartogat, és nincs ez másként a gyümölcs kínálatban sem, hiszen rengeteg finom és lédús nyári gyümölcs jelenik meg a boltok kínálatában, melyek közül jónéhány nem csupán egészséges és nagyon ízletes, hanem szuper zsírégető is.