17+1 ikonikus kép a divatfotográfia történetéből

marton munkacsi
Forrás: Getty (Marton Munkácsi)

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Munkácsi Márton a modern kor fotóriporterének megtestesítője, aki mindig és mindenhol jelen volt - akkor és most is megkerülhetetlen.

A XX. század első évtizedében a féltónusos fekete-fehér nagyítási technika megjelenése tette lehetővé, hogy a kulturális folyóiratokban divatfotók jelenjenek meg - elsőként a francia La mode practique magazinban.

A Vogue és legendás vetélytársa, a Harper's Bazaar az 1920-30-as években vezető szerepet játszott a divatfotózás területén, amelyet állandó fotográfus stábjuk, Edward Steichen, Cecil Beaton, és Horst P. Horst - akinek nevéhez a divattörténelem legtöbbet idézett fotója kapcsolódik - kiemelkedő művészeti ággá fejlesztettek.

Horst,Vogue
forrás: Pinterest
Horst P. Horst

A második világháború előtt a figyelem New York-ra irányult, ahol a Vogue és a Harper's magazinok folytatták rivalizálásukat. Munkácsi Márton (nyitókép) a modern kor fotóriporterének megtestesítője, aki mindig és mindenhol jelen volt 1936-ban készített először a tengerparton sportos testhelyzetekben pózoló modellekről felvételeket, amely stílust a Harper's Bazaar magazin - Alexey Brodovitch művészeti vezető irányítása alatt - gyorsan alkalmazni is kezdett.

A következő évtizedekben Munkácsi mellett Irving Penn, Richard Avedon alakította és formálta a divatfotózás stílusát. A második világháború kirobbanása következtében a divatfotózás csaknem teljesen leállt. Az USA és Európa gyorsan eltávolodott egymástól. A korábbi összetartozás és művészi munkakapcsolat megszűnt, mivel Párizs megszállás, London pedig ostrom alá került.

Helmut Newton: Jenny Capitain, Pension Dorian, Berlin, 1977
Helmut Newton: Jenny Capitain, Pension Dorian, Berlin, 1977

A kor divatjának központja, Párizs gyorsan elszigetelődött az Egyesült Államoktól - különösen 1940-ben, amikor a francia Vogue egy rövid időszakra szünetelt. A változások hatására a divatfotográfia markáns, amerikai jegyeket kapott - a modellek gyakran zászlókkal, amerikai márkájú autókkal pózoltak és általában az amerikai ideált testesítették meg.

Másrészt, ami a francia és a brit divatfotózásból megmaradt, az gyakran a háborús időszakra jellemző körítést kapott. A második világháború utáni időszakban Richard Avedon a modern nőkről készített fantáziadús képeivel forradalmasította a divatfotózást és fogalmazta újra a divatfotós szerepét. Ezek a fényképek nagyon jól jelzik a korszak divatos érzelmeit. Sokan úgy érezték, hogy a divatfotózás, különösen a háború alatt haszontalan. Azonban az iparágat életben tartó kisszámú fényképész, új és rafinált módon dolgozott a háború alatt.

Galéria / 17 kép

17 ikonikus kép a divatfotográfia történetéből

Megnézem a galériát

A háború után a divat átütő erejű fellendülésen ment keresztül és a tervezők új stílusát olyan sztárfotográfusok mutatták be, mint például Richard Avedon, Irving Penn, aki grafikus hatású alkotásaival írta be magát a történelembe.

A hatvanas években, a hippi korszak kezdetével a fotográfusok egyre inkább az ösztöneikre hallgatva készítették el műveiket. Az Egyesült Államokban a hetvenes évek recessziójának hatására a valóságot sokan a képzelettel helyettesítették. A társadalmi változások és a feminizmus ábrázolása olyan neveket vitt sikerre, mint például Eve Arnold és Sarah Moon. Az évtized legerősebb képei közül több is Helmut Newton fényképezőgépéből került ki: a szexuálisan magabiztos nők erotikus pózai szembeszegülnek a nőiesség ideáljával.

A nyolcvanas éveket a hedonizmus jellemezte: a divat robbanásszerűen globális fogyasztási iparággá vált, amelyet a reklámok tápláltak. A szépségideálok jöttek és mentek: topmodellek születtek, akiket a klasszikus szépség alternatívájaként azonosítottak. A digitális korszak nagymesterei és manipulátorai, mint Mario Testino, David LaChapelle pedig köztünk élnek...

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

Ez a 15 legjobb mikrobiom-helyreállító étel: azt is mutatjuk, miket kerülj beleid egészségének érdekében!

Az egészséges bélrendszer támogatja az immunrendszert és segít megelőzni a betegségeket. Cikkünkben mikrobiom-helyreállító és -tápláló élelmiszereket mutatunk, amiket érdemes gyakran fogyasztanod!

Kép
Stílus

Katie Holmes bemutatja: ha idén tavasszal csak egy új cipőt vennél, akkor ez legyen az

Katie Holmes is ebben a tavaszi cipőtrendben látta meg a fantáziát!

Kép
Életmód

6 zseniális film, ami nagyot ütött, de senki nem akarná soha újranézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Kép
Életmód

Ez a néhány ezer forintos eszköz forradalmasította a reggeli hajrutinom: nincs több lelapult, elaludt frizura!

Most 3 olyan szuper hajformázó eszközt mutatunk, amikkel bármilyen hajtrendet elkészíthetsz pillanatok alatt: legyen szó hullámokról, loknikról vagy szög egyenes frizurákról!

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves