Tudtad? Ez a magyar filmproducer terelte Elvis Presleyt a filmezés felé

Tudtad? Ez a magyar filmproducer terelte Elvis Presleyt a filmezés felé
Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Elvis Presleyt bár a kritikusok sosem ismerték el igazán jó színésznek, ettől függetlenül zenés filmjeiért bolondult a közönség.

Elvis Presley a zenei sikerei mellett az '50-es évek végén kezdett el komolyabban is a színjátszás felé fordulni, és bár karrierje két éves katonai szolgálata miatt egy időre szünetelt, ez mit sem változtatott azon a hangos sikeren, ami őt körülvette, és ezen népszerűséget részben egy magyar producernek is köszönhette.

Na de kezdjük is az elején!

Joe Pasternak Paszternák József néven, a mai Romániához tartozó Szilágysomlyón született 1901-ben. Már gyerekként rajongott a némafilmekért, így szinte minden szabadidejét a moziban töltötte, ennek ellenére a kántorként dolgozó édesapját nagyon meglepte, amikor egy szép napon tinédzser fia elé állt és bejelentette, hogy útnak indul a nagyvilágba. Akkor minden bizonnyal nem is gondolta volna, hogy egy szép napon egy bizony Elvis Presley nevű srácnak ha csak kicsit is, de megváltoztatja az életét.

Először Budapestre utazott, ahol újságárusként kereste a kenyerét, ám némettudása miatt rövidesen Bécsben talált munkát, ezúttal már idegenvezetőként. A filmezés világa azonban még ekkor sem hagyta nyugodni, ezért Berlinbe utazott, ahol díszletmunkásként helyezkedett el, de ez se elégítette ki teljesen az álmait, így kint élő nagybátyja segítségével az Egyesült Államokba emigrált. Kezdetben bőröv lyukasztóként dolgozott, majd Long Islandre ment, ahol pincérként lehetősége volt megismerkedni a Paramount egyik híres rendezőjével, Allan Dwan-nel és kitartása meghozta a gyümölcsét, ugyanis hamarosan rendezőasszisztens lett.

A stúdióban gyorsan észrevették tehetségét, így 1931-ben már a Universal filmgyár európai gyártási igazgatójaként látogatott vissza Európába, ahol többek közt Németországban és Magyarországon forgatott. A '30-as évek második felében visszatért Amerikába és az Universal után 1942-ben az MGM-hez szerződött.

Több mint száz hollywoodi film köthető a nevéhez, rendezései mellett producerként is nagyot alkotott. Még az Óz, a csodák csodája előtt ő fedezte fel a fiatal Judy Garlandot és nem mellesleg ő beszélte rá az akkor már hihetetlen sikereket elkönyvelő Elvis Presley-t arra, hogy zenés filmekben játsszon (az ő nevéhez köthető egyébként az 1965-ös Girl Happy és az 1966-os Spinout című film), illetve Marlene Dietrich is neki köszönhette amerikai karrierjét.

Olyan alkotások őrzik az emlékét az utókornak, mint a Bemutatjuk Lily Mars-t, a Találkozzunk Las Vegas-ban, Az az éjféli csók, vagy a Horgonyt fel. Utóbbinak ikonikus jelenete, melyben Gene Kelly Jerry egérrel táncol, szintúgy a magyar producer ötlete volt, ami annyira bevált, hogy még egy Oscar-díjat is hozott a filmnek. Joe Pasternak hihetetlen alázattal és rajongással dolgozott és tett a filmiparért hosszú évtizedeken át, miközben sosem felejtette el azt, hogy honnan jött. 1991-ben, hat nappal a 90. születésnapja előtt hunyt el Beverly Hillsben.

És ha már szóba jött Elvis Presley! A róla szóló újabb életrajzi alkotás június 23-án kerül a mozikba, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy pár érdekesség erejéig érdemes egy kicsit elmerülni a Rock 'n' Roll királyának életében is!

Galéria / 10 kép

10 érdekesség, amit lehet sose hallottál még Elvis Presleyről

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle nyári lapszámának címlapján négy színésznő, Molnár Piroska, Hámori Gabriella, Mentes Júlia és Mészáros Blanka szerepel, mindannyiukat jelölték a Magyar Mozgókép Díjra a legjobb női főszereplő kategóriában. A lap a színészeken kívül számos olyan tehetséges háttérembert, alkotót is bemutat, akik nélkül a produkciók sikere elképzelhetetlen lenne.

Kép

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Stílus

Katie Holmes bemutatja: ha idén tavasszal csak egy új cipőt vennél, akkor ez legyen az

Katie Holmes is ebben a tavaszi cipőtrendben látta meg a fantáziát!

Kép
Életmód

6 zseniális film, ami nagyot ütött, de senki nem akarná soha újranézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Kép
Életmód

Ez a néhány ezer forintos eszköz forradalmasította a reggeli hajrutinom: nincs több lelapult, elaludt frizura!

Most 3 olyan szuper hajformázó eszközt mutatunk, amikkel bármilyen hajtrendet elkészíthetsz pillanatok alatt: legyen szó hullámokról, loknikról vagy szög egyenes frizurákról!

Kép
Életmód

3 fontos lecke, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!

Kép
Shopping

Margot Robbie tökéletes sminkjének titka ez a rúzs: A vásárlók szerint órákig hibátlan marad!

A színésznő sminkje mindig tökéletes, most pedig eláruljuk, hogy mitől: ezt a rúzs viseli legtöbbször Margot Robbbie!

Kép
Életmód

Ezeket próbáld ki reggel: 9 étel, ami nagyobb energialöketet ad, mint a kávé

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.