Dizájnersztorik: Yves Saint Laurent

Dizájnersztorik: Yves Saint Laurent

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Yves Saint Laurent a 20.század egyik legnagyobb divattervezője volt. Pályája egészen tinédzser korától hihetetlen gyorsasággal ívelt felfelé. A fiatal, karakteres arc, a vastag, szarukeretes szemüveggel pillanatok alatt örökre beírta magát a divattörténelem nagykönyvébe, olyannyira, hogy az elmúlt időszakban két film is készült az életéről. Fülöp Luca portréja.


Saint Laurent tizenegy éves korában esett szerelembe a jelmeztervezéssel és bár ennek a fajta hódolatnak köszönhetően az iskolában folyamatosan attrocitások érték, tizenhét évesen Párizsba költözött, hogy az egyik neves divatiskolában tanuljon tovább. Tanulmányai alatt több tervezési versenyt is megnyert és az egyik vezető divatmagazin hasábjain is megjelentek a rajzai. Ezzel pedig egyenes út vezetett Christian Dior birodalmába, ahol későbbi fényes jövőjét alapozta meg. Huszonegy éves volt, amikor Diornál művészeti vezető lett, feladata pedig rögtön az volt, hogy megmentse a divatházat a hanyatlástól.

Kép

Első, Diornál készített kollekciója hatalmas sikert aratott. Olyan újításokat vezetett be, mint például a vattatömések és a merevítők elhagyása, amelynek köszönhetően sokkal természetesebb vonalú ruhák születtek.
Karrierjében törést okozott az 1960-ban kapott behívója, amellyel katonai szolgálatra kötelezték szülőhazájában, Algériában. Mivel Saint Laurent teljesen elszigetelődött ezektől az eseményektől, csak a tervezésnek élt, nem sokkal a behívó megérkezése után idegösszeroppanást kapott és kezelés alá kényszerítették. Ennek súlyos következménye volt, hogy a kemény, gyógyszeres kezelések miatt drogfüggővé vált és kicsúszott a lába alól a talaj.

 Catherine Deneuve-vel
Catherine Deneuve-vel


Elveszítette állását a Diornál és csak egyetlen emberre számíthatott a továbbiakban: élettársára, Pierre Bergé-re. Bergé mindenben támogatta és nem csak élettársként, hanem munkatársként is Saint Laurent mellett állt és nagyrészt neki köszönhető, hogy az Yves Saint Laurent márka létrejött.
Az első Yves Saint Laurent üzlet 1966-ban nyílt meg Párizsban és ekkor már hatalmas sikere volt a tervező által készített ruháknak.
A divatház a kezdetektől kifinomult, nőies darabokat tervezett. A 60-70-es években a kor divatjának megfelelő tweedöltönyöket, szűk nadrágokat és combközépig érő csizmákat, nadrágkosztümöket csodálhattak meg a márka kedvelői a kollekciók darabjai között.
Saint Laurent tervezői munkássága alatt egyébként rengeteget kísérletezett, nem félt az újításoktól.

 A híres Mondrian-ruhák, 1965
A híres Mondrian-ruhák, 1965


1975-ben például az addig csak munkaruházatként funkcionáló overallt kifutóra vihető szintre emelte és elsőként készített modelleket átlátszó anyagból. Nem elhanyagolható az sem, hogy Saint Laurent nem csak a tervezésben nyújtott kiemelkedő teljesítményt, hanem emberként is helyt állt és 1985-ben a Francia Becsületrend lovagja, tíz évvel később pedig tisztje lett.
Mint oly sokan, az Yves Saint Laurent is nehezen tudott egymagában talpon maradni. A divatház egészen 1993-ig meg tudta őrizni függetlenségét, majd az említett évben felvásárolták, hat évvel később pedig maga a márkanév is idegen kezekbe került; egészen pontosan a Gucci kezébe. Ekkor 1999-et írunk és Saint Laurent-re már csak az haute couture kollekció tervezése maradt, a pret-a-porter kollekció megálmodása Tom Ford feladata lett.

Kép

2002-ben aztán Saint Laurent végleg visszavonult a tervezéstől, amelyet egy hatalmas búcsúbuli kísért és amelyen olyan modellek viselték ruháit, mint Naomi Campbell és Laetitia Casta. Még a márka egyik nagy rajongója -egészen a 60-as évektől-, Catherine Deneuve is énekelt a partin.
Nemrégiben nagy változás volt a divatház életében, hogy az YSL logó a sarokba került és úgy döntöttek, hogy a márka már csak egyszerűen Saint Laurent néven fusson tovább.
Kép

A logó, a név, a történet azonban tovább él. Például az idén nyáron végre itthon is bemutatott Yves Saint Laurent című filmmel, amely már most igazi klasszikus a divatrajongók körében.

Kattintsatok ide Michael Kors izgalmas történetéért is!


Kép
Kép

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!

Kép
Életmód

9 reggeli szokás, ami beindítja a fogyást: néhány apró változtatás meghozza a hatását!

A fogyás sokak számára cél, azonban megvalósítása már jóval nehezebb, mint maga az elhatározás. Néhány kiló leadása azonban nem feltétlenül jelenti a jelenlegi étrend és életmód teljes átalakítását. Valójában néhány apró változtatás a reggeli rutinban már jelentősen segíthet a fogyásban.

Kép
Életmód

4 csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: 5 kedvezményes árú arcszérum, amit imádnak a vásárlók

Hoztunk most pár olyan kedvezményes arcszérumot, amit a visszajelzések szerint tényleg érdemes kipróbálnod!

Kép
Életmód

Erre az állatjegyre különösen kaotikus időszak vár a kínai asztrológus szerint - teljesen betesz neki a Sárkány hónapja

Most mindent megtudhatsz arról, milyen emberek a kínai asztrológia szerint a Sárkány állatjegy szülöttei.

Kép
Sztárok

Elolvadtunk! 2 év után fotó készült Amber Heard kislányáról, a kis Oonagh hihetetlenül cuki

Amber Heard kislánya, Oonagh Paige már 3 éves, most pedig friss fotót láthatunk róla!