A fejünkben lévő korlátoktól kell szabadulni

A fejünkben lévő korlátoktól kell szabadulni
2018. május 9.
Szerző: Promóció

Van, akinek a világ másik végére kell utaznia ahhoz, hogy megtalálja és megértse magát - Kohout Kaiának és Kohout Dávidnak Új-Zéland hozta el az igazi felismerést. A szerzőpáros személyes útinaplót írt, hogy másokat is bátorítson az első lépések megtételére.

„Megtanultuk,hogy sosem az az igazán fontos, hol vagyunk, hanem az, hogy mit élünk meg közben” - írják az útinaplójuk, az Úz a csodák csodája előszavában. Ennek felismeréséhez szükség volt a világ másik végére repülni?

Kaia: Számunkra ezt kint vált lehetővé. Korábban nem hittük volna, hogy ez lesz az az ország, ahol 20-30 éves kondícióinkat levetve önmagunk lehetünk, megfeledkezhetünk arról, akiknek magunkat gondoltuk a szociális és szakmai szerepekben.

Dávid: az egyetem, az első munkával töltött évek fokozatosan kezdték meghatározni életünk hátralevő részét. Azt gondoltuk, hogy kint talán megvilágosodik, miért is vagyunk mi itt így, együtt a földön. Időközben jöttünk rá, hogy a fejünkben lévő korlátoktól kell megszabadulni. Nem a vulkánok, meg az óceán tesz boldoggá minket, hanem a döntések szabadsága.

Mennyi ideig tartott felkészülésük az új-zélandi útra - megtervezni az adminisztratív-pénzügyi hátteret?

K: Már évek óta készülünk rá, ki-ki a maga útján, hisz ez volt életünk eddigi legmeghatározóbb döntése.Praktikusan pedig 9 hónapig, beleszámítva a 2015 augusztusa előtti esküvőnk készülődéseit is.

Összeférhet a megtervezettséggel a spontaneitás, a döntések szabadsága?

K: Egy ekkora út akármennyire tervezett is, kilépés a komfortzónából, és sosem lesz pontosan úgy, ahogyan elképzeltük,

D: Itt a nyitottság a kulcs. Rengeteg szituáció adódott, mikor elengedhettük az elképzelésünket valami kecsegtető bizonytalan érdekében. Legelőször, amikor önkénteskedni kezdtünk egy meditációs központban. Aztán ott felajánlottak nekünk egy menedzser-asszisztensi pozíciót; miközben az új-zelandi körutunkat szinte el sem kezdtük.

K: Elfogadtuk, de előtte 6 hét alatt körbe kempingeztük az országot, két hónapra Hawaiira is átugrottunk.

Az Úz, a csodák csodája legalább annyira szól az új-zélandi tájakról, szokásokról, mint lelki- fejlődéstörténetükről, utóbbi nagyobb teret is kap a kötetben. Miért érezték úgy, hogy ez fontos lehet az olvasó számára– és mit akartak átadni neki?

Azt hiszem, azzal tudok másokat támogatni, ha a saját példámat osztom meg. Nem a tudás, hanem a tapasztalat a leghitelesebb, és az élményeink általában inspirálnak másokat.

D: Mindig foglalkoztat a dolgok több perspektívából való megvilágítása: az utazásnak részei nem csak a meglátogatott helyek, hanem a megélt lelki folyamatok is. Mivel mi a szeretteinknek, barátainknak kezdtünk írni, a teljes képet kívántuk adni, tabuk nélkül.

Mi volt legmeghatározóbb élményük az Új-Zélandon töltött két év alatt?

K: Ezt nagyon nehéz rangsorolni. Adott szinten és pillanatban az adott élmény a fontos, mindaddig, míg azt a leckét meg nem tanuljuk.

D: Amit az Új-Zélandon kapott legmeghatározóbb tanításnak tartok, az elengedésről szól. Rendszeresen merültek fel nehézségek, de azok általában a saját elképzeléseinket és elvárásainkat tükrözték. Ezeket, ha sokszor daccal is, elengedtük, ami igen felszabadító élmény.

Miben hasonlít és miben más a helyi kivi és a magyarországi mentalitás?

K: a kivik barátságossága kvázi előszoba, amiből nagyon megfontoltan engednek csak az otthon melegébe. Magyarországon ez fordítva van: a zárkózott hangulat kertkapu, amin keresztül vezet az út a barátságig – onnan viszont bajtárssá válik az idegen.

D: Szeretem a magyarok es a kivik találékonyságát, talpraesettségét. A művészi élet és a startup-kultúra legalább annyira virágzik, mint otton. Ráadásul Új- Zélandon is dívik a magyaroknál is jól ismert MacGyver-attitűd: sokszor hallani, „just do it, see what happens (csináljuk, aztán meglátjuk, mi történik).

Hogyan hatott baráti-családi kapcsolataikra a társas exodus, változott valami kiutazásuk óta?

K: Mindkettőnknek mélyebbé vált egy-egy – bár ritkább gyakoriságú – interakció; azok a gyökerek erősödnek, amiken a kapcsolat eredetileg alapszik. A tágabb ismerősi körben több felszínes kapcsolat leépült, míg mások rengeteget mélyültek, pusztán a beszámolóink inspiráló jellege miatt.

Éreznek honvágyat Budapest, az otthoni élmények után?

D: Mindketten hiányoljuk a nyüzsgő pesti éjszakai életet, sokszínű kulturális eseményeket. Ugyanakkor élvezzük is a természet közelségét, és a jóval nyugodtabb, harmonikusabb életstílust.

K: Most jobban megvan a választás szabadsága, hogy mennyire tesszük ki magunkat a városi, politikai életnek. Egészséges fenntartani egy ilyen egyensúlyt, és ha másként nem, utazások révén töltekezhetünk egymás kultúrájából. Bár hiányzik a család, a barátok a magyar táj és az évszakok, úgy érezzük, Új-Zéland második otthonunk, ahol lényünk újonnan felfedezett részeit és igényeit ápolhatjuk.

Koncz Tamás

ÚZ, a csodák csodája - 400 nap nászútterápia Új-Zélandon, Hawaiin és Ausztráliában megvásárolható ITT.

A nő, aki mindig megnevettet, vagy megríkat minket: avagy Sandra Bullock legjobb filmes idézetei

Sandra Bullock évtizedek óta Hollywood kedvenc színésznője. Számtalan zseniális alakítás fűződik a nevéhez, 2010-ben tehetségét egy Oscar-díjjal is jutalmazta a szakma - mondjuk ilyen ütős mondatok után nem is csoda!

Sosem látott felvételek! Madonna ezzel a titkos videóval ünnepelte meg 60. születésnapját

Madonna 60. születésnapján nem ajándékot kap, hanem ajándékot ad. Alig egy órája posztolt, igazán különleges videója minden bizonnyal sok rajongójának örömet fog okozni!

Forr a levegő! Palvin Barbi és Dylan Sprouse tovább romantikáznak Budapesten - FOTÓK

Barbi és Dylan Sprouse kapcsolata új szintre lépett, a magyar modell szerelmét magával hozta Magyarországra, talán ez lesz az első alkalom, hogy a szüleinek is bemutatja?

Egész nap stílusosan: 6 day-to-night outfit, ami tényleg működik

Vannak napok, amikor kimondottan kevésnek tűnhet a rendelkezésedre álló 24 óra, így az olyan "luxus", mint a hazarohanok és átveszek valamit, távoli álomnak tűnik. Viszont nőként nem ismerjük a lehetetlent, így nincs az helyzet, ami kifogna rajtunk.

Ahogy még nem láttad! Így néz ki Meghan hercegné szőke hajjal

Meghan hercegnének talál elkellene gondolkoznia szőkén? Most megnézheted, hogy állna neki ez a hajszín!

Jenna Dewan is imádja: az üveghaj Hollywood kedvenc frizurája

Vannak olyan frizuratrendek, amelyek meghódítják a sztárok szívét, az üveghaj pedig kétség kívül ezek közé tartozik. Nem csoda, hogy olyan népszerű most!

Sia a parókája nélkül érkezett a vörös szőnyegre, és csodásan festett

Sia korunk egyik legtitokzatosabb előadója. A 42 éves énekesnő hosszú évekig szerzett dalokat olyan nagy neveknek, mint Beyoncé, Flo Rida, Rihanna és Christina Aguilera, majd megelégelte, hogy mások aratják le helyette a babérokat, és úgy döntött, ezentúl ő adja elő zseniális slágereit a színpadon.

Britney után szabadon: újabb ruhadarab tért vissza a 90-es évekből, amit imádni fogsz

A retróvonatról még mindig vannak leszállók. A legtöbb trend szerencsére már nem csak egy szezont marad ujjongó köreinkben, ami kimondottan jó érzés, hiszen egy széles paletta sose lehet nagy baj, legalább mindenki megtalálja az egyéni hangját. És még attól se kell félni, hogy túl hamar ráunnánk bármire is.

Itt van az első fotó! Íme a színésznő, aki Mulant alakítja majd a Disney új élőszereplős filmjében

A Disney nem titkolja, hogy A szépség és a szörnyeteg sikere után, még több élőszereplős filmet szeretne készíteni gyerekkorunk kedvenc meséiből. Most a Mulan van soron!

Atyavilág, mennyire hasonlít Blake Livelyre a nagyobbik lánya

Blake Lively és Ryan Reynolds családja annyira gyönyörű, a gyerekeik pedig olyan imádnivalóak, hogy teljesen maxon van a cukiságmérőnk.

Eva Longoria smink nélkül ment romantikázni férjével

Közel két hónap telt el azóta, hogy megszületett Eva Longoria kisbabája, a színésznő viszont most szakított időt arra, hogy férjével is romantikázzanak. Erről persze kép is készült!

Most már biztos: Ashley Benson és Cara Delevingne együtt járnak

A Pretty Little Liars Hannájára a való életben rátalált a szerelem, hónapok óta tartó találgatás után pedig most először felvállalták hivatalosan is kapcsolatukat Cara Delevingnével.

Napi horoszkóp augusztus 15.: az Ikrek nagyon közel vannak a céljukhoz, a Szüzek pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Fotók, amikről Harry herceg nem szeretné, hogy Meghan tudomást szerezzen

Harry herceg legnagyobb szerencsétlenségére fékezhetetlen fiatalkorát percről percre végigkövették a paparazzik!

Íme egy megfizethető napszemüvegmárka, amit Beyoncé, Jennifer Lopez, és még számos híresség imád

Akár egy yachton süttetik a hasukat, vagy épp menekülnek a paparazzik elől, a sztárok megjelenéséből valami nem hiányozhat, a napszemüveg. Na de nem mindegy, hogy milyen!

Ha Vilmos király lesz, Meghan élete nagyon megváltozik

Bár már Meghan hercegné élete teljesen felfordult akkor, amikor feleségül ment Harry herceghez, akkor is nagy változások várnak majd rá, amikor Vilmos trónra lép.

Elcsíptük őket! Így bulizott Palvin Barbi új szerelmével a Sziget Fesztiválon - FOTÓK

Palvin Barbi és Dylan Sprouse kapcsolata már nem pusztán pletyka. A két fiatal fülig szerelmes egymásba, most pedig a magyar modell még a Sziget fesztiválra is elvitte a színészt!

1 perc stílus: így viseld a kimonót idén ősszel

A kimonók kitörölhetetlenek a nyári trendlistáról és őszintén megvallva, nem szívesen búcsúznánk tőlük a fesztiválok után sem. A meleg hónapok egyik legnépszerűbb darabja nem csak a hétköznapok fényét emelheti, hanem a közelgő őszi heteket is feldobhatja majd.

Álljunk meg egy pillanatra! Beszélnünk kell Celine Dion Instagramjáról

Figyelem, Céline Dion Instagramja a legüdítőbb dolog, amit az elmúlt időszakban a közösségi médiában láttunk. Miközben te az elsőszámú trendszettereket követed, közben az énekesnő csendben valami zseniális tartalmat hozott össze!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem