A fejünkben lévő korlátoktól kell szabadulni

A fejünkben lévő korlátoktól kell szabadulni
2018. május 9.
Szerző: Promóció

Van, akinek a világ másik végére kell utaznia ahhoz, hogy megtalálja és megértse magát - Kohout Kaiának és Kohout Dávidnak Új-Zéland hozta el az igazi felismerést. A szerzőpáros személyes útinaplót írt, hogy másokat is bátorítson az első lépések megtételére.

„Megtanultuk,hogy sosem az az igazán fontos, hol vagyunk, hanem az, hogy mit élünk meg közben” - írják az útinaplójuk, az Úz a csodák csodája előszavában. Ennek felismeréséhez szükség volt a világ másik végére repülni?

Kaia: Számunkra ezt kint vált lehetővé. Korábban nem hittük volna, hogy ez lesz az az ország, ahol 20-30 éves kondícióinkat levetve önmagunk lehetünk, megfeledkezhetünk arról, akiknek magunkat gondoltuk a szociális és szakmai szerepekben.

Dávid: az egyetem, az első munkával töltött évek fokozatosan kezdték meghatározni életünk hátralevő részét. Azt gondoltuk, hogy kint talán megvilágosodik, miért is vagyunk mi itt így, együtt a földön. Időközben jöttünk rá, hogy a fejünkben lévő korlátoktól kell megszabadulni. Nem a vulkánok, meg az óceán tesz boldoggá minket, hanem a döntések szabadsága.

Mennyi ideig tartott felkészülésük az új-zélandi útra - megtervezni az adminisztratív-pénzügyi hátteret?

K: Már évek óta készülünk rá, ki-ki a maga útján, hisz ez volt életünk eddigi legmeghatározóbb döntése.Praktikusan pedig 9 hónapig, beleszámítva a 2015 augusztusa előtti esküvőnk készülődéseit is.

Összeférhet a megtervezettséggel a spontaneitás, a döntések szabadsága?

K: Egy ekkora út akármennyire tervezett is, kilépés a komfortzónából, és sosem lesz pontosan úgy, ahogyan elképzeltük,

D: Itt a nyitottság a kulcs. Rengeteg szituáció adódott, mikor elengedhettük az elképzelésünket valami kecsegtető bizonytalan érdekében. Legelőször, amikor önkénteskedni kezdtünk egy meditációs központban. Aztán ott felajánlottak nekünk egy menedzser-asszisztensi pozíciót; miközben az új-zelandi körutunkat szinte el sem kezdtük.

K: Elfogadtuk, de előtte 6 hét alatt körbe kempingeztük az országot, két hónapra Hawaiira is átugrottunk.

Az Úz, a csodák csodája legalább annyira szól az új-zélandi tájakról, szokásokról, mint lelki- fejlődéstörténetükről, utóbbi nagyobb teret is kap a kötetben. Miért érezték úgy, hogy ez fontos lehet az olvasó számára– és mit akartak átadni neki?

Azt hiszem, azzal tudok másokat támogatni, ha a saját példámat osztom meg. Nem a tudás, hanem a tapasztalat a leghitelesebb, és az élményeink általában inspirálnak másokat.

D: Mindig foglalkoztat a dolgok több perspektívából való megvilágítása: az utazásnak részei nem csak a meglátogatott helyek, hanem a megélt lelki folyamatok is. Mivel mi a szeretteinknek, barátainknak kezdtünk írni, a teljes képet kívántuk adni, tabuk nélkül.

Mi volt legmeghatározóbb élményük az Új-Zélandon töltött két év alatt?

K: Ezt nagyon nehéz rangsorolni. Adott szinten és pillanatban az adott élmény a fontos, mindaddig, míg azt a leckét meg nem tanuljuk.

D: Amit az Új-Zélandon kapott legmeghatározóbb tanításnak tartok, az elengedésről szól. Rendszeresen merültek fel nehézségek, de azok általában a saját elképzeléseinket és elvárásainkat tükrözték. Ezeket, ha sokszor daccal is, elengedtük, ami igen felszabadító élmény.

Miben hasonlít és miben más a helyi kivi és a magyarországi mentalitás?

K: a kivik barátságossága kvázi előszoba, amiből nagyon megfontoltan engednek csak az otthon melegébe. Magyarországon ez fordítva van: a zárkózott hangulat kertkapu, amin keresztül vezet az út a barátságig – onnan viszont bajtárssá válik az idegen.

D: Szeretem a magyarok es a kivik találékonyságát, talpraesettségét. A művészi élet és a startup-kultúra legalább annyira virágzik, mint otton. Ráadásul Új- Zélandon is dívik a magyaroknál is jól ismert MacGyver-attitűd: sokszor hallani, „just do it, see what happens (csináljuk, aztán meglátjuk, mi történik).

Hogyan hatott baráti-családi kapcsolataikra a társas exodus, változott valami kiutazásuk óta?

K: Mindkettőnknek mélyebbé vált egy-egy – bár ritkább gyakoriságú – interakció; azok a gyökerek erősödnek, amiken a kapcsolat eredetileg alapszik. A tágabb ismerősi körben több felszínes kapcsolat leépült, míg mások rengeteget mélyültek, pusztán a beszámolóink inspiráló jellege miatt.

Éreznek honvágyat Budapest, az otthoni élmények után?

D: Mindketten hiányoljuk a nyüzsgő pesti éjszakai életet, sokszínű kulturális eseményeket. Ugyanakkor élvezzük is a természet közelségét, és a jóval nyugodtabb, harmonikusabb életstílust.

K: Most jobban megvan a választás szabadsága, hogy mennyire tesszük ki magunkat a városi, politikai életnek. Egészséges fenntartani egy ilyen egyensúlyt, és ha másként nem, utazások révén töltekezhetünk egymás kultúrájából. Bár hiányzik a család, a barátok a magyar táj és az évszakok, úgy érezzük, Új-Zéland második otthonunk, ahol lényünk újonnan felfedezett részeit és igényeit ápolhatjuk.

Koncz Tamás

ÚZ, a csodák csodája - 400 nap nászútterápia Új-Zélandon, Hawaiin és Ausztráliában megvásárolható ITT.

Hiába lett hercegné, Meghan Marklenek kötelező pukedliznie Katalin előtt - ez az oka!

Hiába lett Meghan Markleből Megán hercegné, az élete még így sem lehet teljesen gondolatan. Bár a világ már a lábai előtt hevert, neki még mindig Katalin herecgné előtt kel pukedliznie - de miért is?

Kristen Stewart bemutatja: íme a tökéletes ruha, ha esküvőre vagy hivatalos

Itt az esküvőszezon, ám a nagy nap nem csak a menyasszonyoknak okozhat fejtörést! Milyen a tökéletes ruha, ha esküvőre vagy hivatalos? Mutatjuk!

Büszkeség: Újabb világsztár bújt magyar divattervező kreációjába

Abodi Dóra verhetetlen, ha nagy sztárok öltöztetéséről van szó. Márkája, az ABODI már nem ismeretlen az A-listás hírességek körében, és most egy újabb nevet gyűjthetett be magának.

Ezt eddig észre sem vettük: itt láthattad már korábban Carrie Bradshaw ikonikus ruháját

Egy-egy ruha köré egész jó kis divattörténeti tanulmányt lehetne írni, arról nem is beszélve, hogy a trendek egymásnak adják át a kilincset. Pontosan ezért történhetett meg az, hogy még Carrie Bradshaw is viselt olyan darabokat, amelyek évtizedekkel korábban is népszerűek voltak.

Heti shoppingszemle: 10 mintás póló, amit akár már holnap beszerezhetsz!

A pólókkal könnyű együtt dolgozni. A divatházak is örömmel álmodnak újabb ötletek erre a sablonra, hiszen az egyik legegyszerűbb ruhadarab, ami minden szezonban képes megújulni úgy, hogy alapjaiból semmit sem veszít.

Meghan Markle 10 étkezési szabályát neked is érdemes megismerned

Meghan Markle tökéletes alakja jó pár étkezési szabály betartásának eredménye. Vajon miket szokott enni, mivel "csal", és melyik nemzet konyhája a kedvence?

Napi horoszkóp május 25.: a Kosokat kellemes meglepetés várja, az Ikrek épp jókor kapnak segítséget

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert fontos dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

Meghan hercegné vagy Megán hercegné? Így hívják mostantól hivatalosan az amerikai színésznőt

Meghan hercegné vagy Megán hercegné... ezt itt a nagy kérdés! Nos, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan hívják hivatalosan mostantól Meghan Markle-t, akkor jó helyen jársz!

SJP bebizonyította, hogy ez a csúnya szandál igenis szexi

Ha van valami, amihez Sarah Jessica Parker ért, az a stílusos cipő. A színésznő mindig is legendás volt forradalmi cipőválasztásairól, és nem csak azért mert a Szex és New York Carrie Bradshaw-jaként ráragasztották a lábbelimániás jelzőt.

Ez a nő nem öregszik! Cate Blanchett 4 év után ugyanazt a ruhát viselte a vörös szőnyegen

Neked is nagyon ismerős volt Cate Blanchett cannes-i filmfesztiválon viselt fekete csipke szettje? Nos, ha igen, akkor nem tévedtél, ugyanis nem ez volt az első alkalom, hogy ezt a kreációt viselte.

Ciki vagy menő? Rihanna egy farmerszoknyát húzott magára felsőként

Bár a barbardosi énekesnőtől már megszokhattuk, hogy rendre olyan ruhákat választ, amelyekkel garantált a polgárpukkasztás, erre a szettjére azonban mi sem tudunk hirtelen mit mondani.

Emilia Clarke-nak már megint új frizurája van

Néhány centi plusz vagy mínusz nagyon sokat tud számítani a frizurában, ezt bizonyítja Emilia Clarke új haja is. Neked hogy tetszik a friss változtatása?

Végleg vége: Hosszú Katinka és Shane közleményt adtak ki szakításukról

A pletykák elkerülése érdekében Hosszú Katinka közleményt adott ki, amelyben elárulta, Shane Tusup és ő már nem alkotnak egy párt. Szomorú sorokat írt.

A csillagok elárulják: ez a nyári trend illik hozzád a horoszkópod szerint!

Ahogy mindig, úgy idén nyáron se leszel majd nagy gondban, ha valami szuper darabot szeretnél beszerezni, amivel aztán feje tetejére állíthatod megszokott összeállításaidat. Te mennyire hiszel a horoszkópokban? Mert a csillagokat követve tarts velünk egy kis virtuális shoppingtúrát.

Napi horoszkóp május 24.: a Rákok készen állnak a továbblépésre, a Skorpiók felelősségteljes feladatot kapnak

Ma sem érdemes kihagyni a horoszkópod, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Nem fogod elhinni, milyen ruhában jár edzeni Blake Lively - FOTÓ

A két gyerekes hollywoodi sztármami csodás alakjának mostanában mindenki csodájára jár, de vajon milyen titkokat rejt Blake Lively edzése? Talán valami új mozgásforma, vagy zsírégető csodaszer? Nos, most talán egy lépéssel közelebb kerültünk a válaszhoz!

Itthon is van miről beszélni! A #metoo mozgalom kapcsán most a magyar divatszakma 9 ismert arca szólalt meg

A #metoo mozgalomról a hazai divatszakma eddig nem beszélt. Aktív és ex-modellek mesélnek: erős-e a nők szava a divatiparban, és az is kiderül, hogy egy férfi modell hogyan látja ezt.

1 perc stílus: Egy őszi trend, ami már most is nagyon népszerű, így kár lenne szeptemberig várnod vele!

Még el se startolt a nyár, de már az őszi trendekről írunk, ugyanis van pár olyan darab, amivel érdemes már most kacérkodni. Ilyenek az állatminták, melyekben pont az a jó, hogy nem szezonhoz kötöttek, így tehát akár már holnap is lecsaphatsz egy mintás kincsre!

Ők mernek merészek lenni! Z generációs stílusikonok kedvenc divat- és szépségkellékei

Melyek most a legmenőbb trendek a Z generációnál? Nézd meg velünk, és vigyél egy kis pimaszságot a hétköznapokba!

Íme, a sussexi hercegné: csodásan festett Meghan Markle a lagzi utáni első hivatalos megjelenésén

Meghan Markle immár hercegné, és megvolt az első hivatalos esemény is, amin részt kellett vennie: ő is ott volt apósa, Károly herceg 70. születésnapján!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem