"Nem véletlenül van nyílás a farmeremen, nem?" – Weinstein után most Terry Richardson körül dúl a szexbotrány, és nem alaptalanul

"Nem véletlenül van nyílás a farmeremen, nem?" – Weinstein után most Terry Richardson körül dúl a szexbotrány, és nem alaptalanul
2017. október 31.
Szerző: Zsófi

Tényleg senki nem tudott semitt?

Amikor kirobbant Hollywoodban Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya, az első, aki eszembe jutott, Terry Richardson. Ahogyan egyre csak dagadt a sztori és sorra álltak elő a nevesebbnél nevesebb színésznők a történeteikkel, valahogy már éreztem, hogy előbb vagy utóbb elő fogják húzni a kalapból Terry-t is, ugyanis ő az a divatiparbak, ami Weinstein Hollywoodban. És bár Terryről már hosszú évek óta járja a szóbeszéd, hogy némi ellenszolgáltatás fejében bármelyik félkezdő modellcsajnak ad egy kis hátszelet, a felhajtás mindig elcsendesült és minden ment tovább a régiben.

Nos, nem tévedtem. Pár héttel a Weinstein-bomba után jó pár neves kiadó adott ki közleményt, hogy többé nem dolgoznak együtt Terry Richardsonnal. Hogy miért csak most? És persze mindenki azzal jön, hogy én nem tudtam semmiről. De tudtak, tudnak Terryről is, és ha nem csal a megérzésem, a neves divatfotós hamarosan újra porondon lesz, bár sem a múltban, sem most nem tudnak rábizonyítani semmit, és pont úgy, ahogyan már számtalanszor, Terry most is mindent tagad.

Kép

De ki is az a Terry Richardson?

Arról, hogy a fotós mennyire őrült, megoszlanak a vélemények, ahogyan a róla hallható pletykákról is. Bár Terry soha nem állította magáról, hogy teljesen normális, a munkáival kapcsolatban sem árult soha zsákbamacskát, és elég csak pár percet szentelni a Richardson család történetének, hogy képbe kerüljünk Terryvel kapcsolatban.

A történet Bob Richardsonnal kezdődik, aki maga is karizmatikus divatfotós volt annak idején, és nem kevésbé híres nehezen kezelhető viselkedéséről és masszív drogfogyasztásáról. A családi krónika első állomás az az eset, amikor a 17 éves Anjelica Huston beállt Bob fényképezőgépe elé. Terry ekkor négyéves volt, és később így emlékezett vissza arra a nőre, aki miatt az apja szétdúlta az amúgy sem nyugodt családi idillt:

Anjelica egy nap besétált a stúdiójába, és három hónappal később már együtt éltek. Ő 17 éves volt, az apám 43. Három évig voltak együtt, és Anjelica kicsit olyan volt, mintha a nővérem lett volna.

Édesanyját sem kellett félteni, hiszen a skalpjai között számos rockzenész szerepel, ezek közül a leghíresebb Jimi Hendrix és az amerikai countryénekes, Kris Kristoferson, s a vele folytatott kalandot a kis Terry is megerősítheti, hiszen gyermekként rájuk nyitott. Apja eközben hajléktalan és skizofrén lett. Amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy vajon örökölte-e az apja fotós génjeit, Terry Richardson azt mondta, inkább a skizofréniáját, a depresszióját, a szorongásait és a Napoleon-komplexusát.

Már kilenc éves korában rendszeresen járt pszichiáterhez, édesanyja pont egy terápiás kezelés után sietett a fiáért, amikor bekövetkezett az a súlyos autóbaleset, ami később végképp beárnyékolta a fiú életét. Az egy hónapig tartó kóma után neki kellett gondoskodnia mozgás- és beszédképtelen anyjáról.

Ez aztán végképp elcseszett

- vonta le a szűkszavú következtetést egy interjúban.

Innen egyenes út vezetett az alkoholhoz és a drogokhoz, Terry Richardson 18 évesen már komoly heroinista volt.

Öltönyt, nyakkendőt vettem fel a karácsony tiszteletére, és akkor leesett, hogy mennyire egyedül vagyok. Úgy mentem aludni, hogy azt reméltem, soha többé nem ébredek fel.

A jövővel kapcsolatos tervei kezdetekben a punkzene felé terelték, ám basszusgitáros ambíciói derékba törtek, így fordult a fotózáshoz. Apjával kezdett együtt dolgozni, ám folyamatos összetűzéseik egymással és a megrendelőkkel megnehezítették a munkát, így elkészítette első önálló fotósorozatát, ami akkora sikert aratott, hogy végképp megszakította a családi együttműködést.

Kép

Összetéveszthetetlenül perverz!

Richardson keményen tolta a heroint, és ebben a harcban kezdett alulmaradni. 2001-ben egy szakítás után majdnem aranylövés lett a történetből, aminek a főszereplői a heroin, a válium és egy ”kis” vodka voltak. A barátai találtak rá és mentették meg az akkoriban teljesen elveszett fotós életét, akire jócskán ráfért a rehab. Amint kikecmergett az egyik szenvedélyből, elmerült egy másikban, bár a szex legalább nem halálos (egy limitált kiadványában például csak legnemesebb tagjáról és pikáns kalandjairól készített összeállítását csodálhatja meg a nagyközönség). A Guardiannek azt mesélte, hogy a több száz hardcore jelenetet felölelő pszichoszexuális archívuma a legkielégítőbb és legizgalmasabb munka, amelyet valaha is csinált.

Vannak ügyeim, amelyeket a munkámon keresztül dolgozok fel. Úgy értem, nem vagyok szexfüggő, ha ez érdekli, de vannak dolgaim. Mióta abbahagytam az ivást és a drogozást, szexszel és exhibicionizmussal lövöm be magam. De lehet, hogy ez egy pszichológiai dolog, hogy szégyenlős gyerek voltam, de most az erős fickó vagyok a merevedésemmel, és igen sok lányt képes vagyok uralni. Valamilyen formában ezt mind a munkámon keresztül dolgozom fel.

Ami a munkáit illeti, Tery a kezdetek kezdete óta összetéveszthetetlen. Ismert vagy kevésbé ismert, akár az utcáról beinvitált modelljei szexszualitással túlfűtött beállításokban és szituációkban pózoltak és pózolnak a fotós kamerái és népes stábja előtt. Kate Moss, Naomi Campbell, Kate Upton, Madonna, Miranda Kerr, Sky Ferreira, Palvin Barbara, Mihalik Enikő; pusztán néhány név azok közül, akik már részesülhettek a Terry-élményben.

Az ikonikussá vált fehér fal előtt pedig szinte az összes világsztár megfordult, többek között Barack Obamáról is lőtt pár képet. Nem kisebb tervezőkkel dolgozott eddig együtt, mint Marc Jacobs, Tom Ford vagy Yves Saint Laurent, és még napjainkban is eleget tesz olyan magazinok felkéréseinek, mint a GQ, az i-D, a Rolling Stone, a Vanity Fair, valamint a Vouge. (Vagyis lehet, hogy már csak tett, legalábbis egy darabig.) Ő fotózta Lady Gaga Monster Ball-turnéját és az énekesnő privát életét bemutató sorozatot, és ide vág a kérdés, vajon kinek köszönhetjük a Wrecking Ballt? Hát persze, hogy neki.

Kép

Terry dolgait nem nehéz követni, lehet szó leplezett vagy leplezetlenül az arcunkba tolt erotikáról, neki biztosan keze van a dologban. Richardson csak spontán aktusoknak nevezi a fotózások melléktermékeként fel-felbukkanó szexuális kalandokat. A divatszakmában rengeteg történet kering arról, hogy a fotózás hevében a fotós és modellje egymásnak esett, és végül Richardson asszisztenseinek kellett kattintgatniuk, hogy legyenek egyáltalán képek.

Fotós vagyok. Megörökítek dolgokat. Ugyanazt csinálom, amit mindenki más tesz, csak ők éppen zárt ajtók mögött csinálják. Mások polaroid-felvételeket készítenek a barátnőikről, aztán a képet eldugják a fiókban – vagy kitakart arccal felteszik az internetre. Az én szememben ez sokkal egészségtelenebbnek tűnik, mert ez a szégyenről és a félelemről szól. Én csak csinálom, és kiadok mindent. Ez az, ami igazán felszabadító.

És a botrányok!

Ezekből akad bőven, ami nem is meglepő, hiszen ilyen életstílus és munkásság mellett, elkerülhetetlen, hogy utolérjék az embert a vádak. Hogyan képes egy fotós feloldani a modelljei szemérmességét? A képekről tükröződő szexszualitás hol áll meg? Hová lettek a ruhadarabok? Egyes mendemondák szerint Terry bemelegítő kérdése a következő:

Meztelenül mehet?

Kép

A modellek ilyenkor rendszerint egy bátortalan nemmel reagálnak, erre jön a következő válasz:

Leszek én meztelen, és te fotózhatsz. A tiéd lehet a fényképezőgép.

Persze ez így elképzelhetetlennek tűnik, de valami oka mégis van annak, hogy Terry előtt mindenkiről lekerül a textil. Ezért születtek meg a botrányos történetek, amelyek alapja egy hierarchikus alá- és fölérendeltségi viszony látszik kibontakozni, amikor a fotós megengedhet magának, olyan dolgokat is, amelyeket mások meg sem akartak tenni, s persze a bugyi csak úgy lepattan mindenkiről. Én már várom az új cikkeket „Terry Richardson az elme ura” és „Terry, akiknek egy pillantása eltűnteti a fehérneműt” címmel. Talán helyet kap a készülő X-Menben is, ha már a Victoria’s Secret nem látja szívesen.

Terry még a botrányok előtt többször is nyilatkozott felelőtlenül a vele készített interjúk során, ezeket olvasva még kevésbé tűnik ártatlannak ezekben a történetekben.

Nem az számít, hogy kit ismersz, hanem az, hogy kit sz*psz le. Nem véletlenül van nyílás a farmeremen!

Mi történik Richardson stúdiójában? A fotós kétségtelenül perverz, és valószínűleg helytállóak azon elképzelések is, hogy szándékában áll levetkőzetni a modelljeit, de nem hiszem, hogy ez meglepetésként érne bárkit is, aki valaha hallotta már a művész nevét. A legtöbb támadás alapja az volt, hogy a modellek karrierjük beindulását várták a fotóstól, és ezért nem mertek neki ellentmondani.

Hát, nyílt titok, hogy többféleképpen is bedolgozhatja magát az ember ebbe a szakmába, de senkit nem köteleznek arra, hogy ezt tegye is meg.

Jöhet a Mamma Mia 3? Az egyik főszereplő elárulta, mi a helyzet

Részben megható, ugyanakkor nagyon vidám nyári film lett a Mamma Mia 2, emiatt pedig sokakban felmerült a kérdés: vajon jöhet a harmadik rész is?

Ryan Reynolds megint a válással poénkodik: Blake elhagyná?

Blake Lively és Ryan Reynolds kapcsolatának szerves részét képezik az álladó viccelődéseik és trollkodásaik a másik közösségi média felületein. Most viszont egy komolyabb dologgal poénkodott Ryan.

Napi horoszkóp július 23.: a Bikák nagy teherrel küzdenek, a Mérlegek komoly érzelmeket táplálnak valaki iránt

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Boldog születésnapot a kedvenc kissrácunknak! Íme a legcukibb és legviccesebb fotók, amik az elmúlt 5 évben György hercegről készültek

Milyen gyorsan repül az idő! Ki hinné, hogy a kis György herceg máris öt éves, pedig bizony ma ünnepli az ötödik születésnapját! Mi az ijfú herceg legédesebb képeivel készültünk erre a jeles alkalomra!

Sztárok is imádják, sokak szerint mégis ciki a Birkenstock - most bebizonyítjuk, hogy mennyire nincs igazuk!

Szögezzük le, a Birkenstock mindig is megosztó lábbelinek számított. Pár éve már felütötte a fejét a divatporondon, nyárról nyárra pedig egyre több stílusikont és sztárt sikerült meggyőznie arról, hogy oké, lehet, hogy kicsit csúnya, de valahol sikkes, és nem mellesleg elképesztően kényelmes darab.

Pierce Brosnan még mindig imádja feleségét! Így turbékoltak a Mamma mia! Sose hagyjuk abba premierjén

Újra gyulladt az Abba-láz, a héten került a mozikba a Mamma mia 2. A Mamma mia! Sose hagyjuk abbát legalább annyira várták a rajongók, mint az elsőt, de Pierce Brosnan feleségén senki nem tesz túl!

Váratlan fordulat! Meghan hercegné lelép Angliából - ez az oka!

Meghan hercegné máris besokallt volna a királyi családtól? Eddig úgy tűnt, nagyon jól élvezi a hercegnék életét, most viszont azt tervezi, hogy elhagyja Angliát.

A kánikula őket sem kíméli: így viselik a sztárok a forrónadrágot!

A hírességek mindig kicsit bátrabbak, ha a textilek minimalizálásáról van szó. És egy olyan aprócska villantás, amit egy forrónadrág enged láttatni, abszolút belefér náluk nem csak a nagyobb eseményeken, hanem még a sima hétköznapon is.

Derítsd ki, hogy milyen igazából az arcformád

Biztosan sokszor hallottad már te is, hogy milyen arcformához milyen hajviselet illik. De vajon biztosan tudod, hogy a te arcformád melyik katergóriába tartozik?

Nem semmi, milyen ajándékot kap György herceg 5. születésnapjára

Vasárnap ünnepli György herceg ötödik születésnapját, a különleges eseményre pedig az egész királyi család izgalmas ajándékokkal készül.

Napi horoszkóp július 20.: a Bikák elégedettek az eddigi teljesítményükkel, az Oroszlánok zsúfolt nap elé néznek

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok mára is üzentek!

Jennifer Lopez esküszik arra, hogy ebben a leggingsben minden nőnek tökéltes lesz a feneke

Jennifer Lopez ritkán oszt stílustanácsokat, pedig ha valaki, ő aztán ért a dögös megjelenéshez. Most viszont kivételt tett, és egy olyan darabot ajánlott, ami szerinte a formás fenék titka!

Nicole Kidman frizurája maga a katasztrófa új filmjében, de így is imádjuk

Nicole Kidman újabb nagy dobásra készül. Legújabb filmjének, a Boy Erased-nek most startolt az első hivatalos trailere, nekünk pedig az első, amin megakadt a szemünk, az a színésznő frizurája.

Már 14 éves Matt LeBlanc ritkán látott lánya: így néz kis most!

Sokan azt sem tudják, hogy Matt LeBlanc-nak van egy lánya, pedig Marina már 14 éves. Most meg is nézheted, hogy milyen nagyot nőtt!

1 perc stílus: így hordd és variáld a maxiszoknyát, hogy tényleg ütős legyen a végeredmény

A maxiszoknyák évek óta alapdarabnak számítanak a nyáron, és bár imádjuk őket, mégis sokszor fejtörést okoznak. Hiszen a sokféle szabás és variáció más és más darabokkal működőképesek. Néha nem is olyan könnyű ráérezni arra, hogy mi is áll nekünk jól, vagy hogyan is kombinálhatjuk őket.

Amanda Seyfried férje nem volt túl boldog a Mamma mia 2 miatt

10 évvel az első rész után végre itt a Mamma mia folytatása, amely nem csak nagyon szuper lett, de a színészek életére is erős hatással volt. Különösen igaz ez Amanda Seyfriedre!

Napi horoszkóp július 19.: a Kosok a tökéletességre törekszenek, az Ikrek ragaszkodnak az elképzeléseikhez

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok állásából ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Viszlát, mom jeans! Ezt a farmerfazon lesz most a legtrendibb (nem, nem a skinny)

Megint változás köszönt be farmerfronton. Sokan még mindig a skinny-t siratják, pedig egy ideje már a mom jeans ural mindent. De most ez a fazon is leköszön!

Te láttad már őket? Ilyen tündériek Gal Gadot ritkán látott gyerekei - FRISS FOTÓK

Gal Gadot vörös szőnyegen életéről a lehető legkevesebbet tudni. A színésznő igyekszik a nyilvánosság elől elrejteni két kislányát, pedig a friss fotók is bizonyítják, hogy elképesztően cuki a családjuk!

15+1 dolog, amit eddig nem tudhattál A szolgálólány meséjéről

A szolgálólány meséje 2017-ben robbant be a köztudatba, és a nem túl távoli jövőben játszódó történet azonnal hatalmas siker lett, díjak hegyeit zsebelte be a stáb, köztük a legjobb drámai sorozatnak járó Golden Globe-díjat.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem