Katalin hercegnő vagy Katalin hercegné? Te tudod, melyik a helyes?

Katalin hercegnő vagy Katalin hercegné? Te tudod, melyik a helyes?
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Facebook
Twitter
Pinterest

Legyen bármelyik a jó válasz, abban megegyezhetünk, hogy Katalin a királyi család egyik legszeretettebb tagja, népszerűsége Dianáéval vetekszik. De mi is a pontos titulusa: Katalin hercegnő vagy hercegné?

Ellentétben a magyarral, az angol nyelv nem különbözteti meg a saját jogon használt, és a házasság útján szerzett címeket, így lehet, hogy a duchess egyszerre jelent hercegnőt és hercegnőt, ahogy a queen királynőt és királynét. Innen ered közkeletű elnevezés, Katalin hercegnő, ez azonban téves, hiszen a korábbi királyi menyasszonyokkal ellentétben a Middleton családnak nincs nemesi címe, így saját jogán nem illeti az elnevezés.

Kate Middleton – született Catherine Elizabeth Middleton – az angliai Berkshire grófságban lévő Chapel Row faluban nőtt fel. A skóciai St. Andrews-i Egyetemen találkozott Vilmossal még 2001-ben és ahogyan az a mesékben lenni szokott, első látásra egymásba szerettek. Romantikus kapcsolatukat csupán egy pár hónapos szakítás törte meg 2007-ben, de még ugyanebben az évben újra egy pár lettek.

Vilmos herceg 2010-ben egy kenyai vakáció során kérte meg a kezét. Az eljegyzést hivatalosan 2010. november 16-án jelentették be, az esküvőre 2011. április 29-én került sor a Westminsteri apátságban. 2011. április 29-én Vilmos brit királyi herceg megkapta a Cambridge hercege, Strathearn grófja és Carrickfergus bárója címeket a királynőtől.

Akkor most Katalin hercegnő vagy hercegné?

Kép
forrás: Getty Images

Ennek megfelelően a házasságkötés utáni hivatalos rangja Cambridge hercegnéje, vagy ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor ő királyi fensége, Cambridge hercegnéje, Strathearn grófnéja, Carrickfergus bárónéja. Tehát a Katalin hercegnő elnevezés használata hibás, hiszen ő csak a házassága révén lett a királyi család tagja. Ugyanez a helyzet néhai anyósával is, aki Diana hercegnő néven vonult be köztudatba, ám ő maximum a nép, vagy a szívek hercegnője volt.

A magyarban nem csupán nemesi címeknél, hanem foglalkozásoknál is megfigyelhető ez a kettősség: doktorné – doktornő, tanítóné – tanítónő, és akkor még nem említettük a őfelsége és őfensége közti különbséget. Előbbi utal a királyra vagy királynőre, utóbbi pedig a királyi család tagjaira.

Te tudtad a helyes választ?
Igen, nem is értem a Katalin hercegnő elnevezést.
Nem, most meglepődtem.
Megosztom az eredményt

És ezt láttad már?

Galéria / 11 kép

11 alkalom, amikor Katalin hercegné ugyanabban az estélyi ruhában jelent meg

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Kép
Életmód

Nagy hatással lesz az emberekre ez az áprilisi égbolti jelenség: ezt érdemes tudni a rózsaszín holdról!

Különleges erőkre lehetsz figyelmes április 24-én, ugyanis ekkor lesz látható a rózsaszín hold. De mit is jelent ez? Mutatjuk!

Kép
Stílus

Tuti vételek! 10 kihagyhatatlan tavaszi ruhadarab 20 ezer forint alatt

Ezek között a tavaszi ruhák között szinte biztos, hogy találsz majd kedvedre valót.

Kép
Shopping

Több ezer vásárló esküszik erre a kevesebb mint 4 ezer forintos francia krémre - Sarah Jessica Parker is hű használója hosszú évek óta!

Megtaláltuk az igazit az érzékeny bőrűek számára! Kiváló ekcéma, szárazság és irritáció kezelésére is ez a francia krém!

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!