Íme egy indok, ami miatt még se bánd, ha a 18-on túl is vannak pattanásaid

Íme egy indok, ami miatt még se bánd, ha a 18-on túl is vannak pattanásaid
2016. október 4.

Ezek után másként fogsz tekinteni a kiborító pattanásokra.

Olvasd el ezt is!

A szerencsétlenebbeket nem csak tinikorukban kísérik végig a pattanások. Sok-sok közös "emlék" és őrült "élmény" után, túl a 18-on is azt tapasztaljuk, hogy a probléma csak nem akar megszűnni és már egészen biztos vagy abban, hogy nem ütötted meg a genetikai Jackpotot. Szóval az aknék maradnak, és mindig a legrosszabb pillatanban bukkannak elő. Ismerős?

Ám egy új tanulmány szerint aggodalomra ilyenkor sincs ok, sőt, pont te vagy a nyerő helyzetben. Bizony, ha reggel a tükör előtt állva nem is úgy tűnik, esetedben lassabban ketyeg az a bizonyos biológiai óra.

gif

Indul az InStyle biológiaóra!

De térjünk vissza a tanulmányra. Hosszas vizsgálatok után ugyanis kiderült, hogy azok, akiknek zsírosdásra és pattanásokra hajlamos a bőre, azok később öregszenek. Ding ding ding!

gif

Vagyis pontosabban később jelennek meg náluk a ráncok és fakul meg a bőrük, így tovább megtarthatják hamvas fiatalságukat. A kutatáshoz 1205 női ikerpárt vizsgáltak meg, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hajlamosak a felnőtkori pattanásokra. Majd tovább vizsgálódtak annál a csoportnál, ahol megfigyelhető volt a jelenség. A bőrmintákból és a fehérvérsejtekből végül kiderült, hogy az "aknés csoport" DNS-ei esetében hosszabb telomerek figyelhetők meg.

Jó, de mi az a telomer?

A kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, ami megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak és a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.

A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Hoppá!

Ez a város az új Dubai! Ismerd meg Dohát!

Katar fővárosa az új kedvencünk az arab térségben.