5 tudományosan igazolt tipp, hogy épelméjű maradj az ünnepek alatt

5 tudományosan igazolt tipp, hogy épelméjű maradj az ünnepek alatt
Forrás: Europress
2016. december 5.
Szerző: V. Zsófi

Kerüld el, hogy idén is kikészítsen a karácsonyi hajrá!

Vitán felül az ajándékvásárlás a legstresszesebb része az ünnepi készülődésnek. Szerencsére azonban a tudósok most is a segítségünkre sietnek, íme néhány bizonyítottan hatásos tipp, hogy épelméjű maradj, mire itt a karácsony!

1. Vegyél többet egy dologból!

Ahelyett, hogy körbefutnád a várost, hogy öt különböző, szuper ajándékot találj az öt különböző, szuper barátnődet, vedd nekik ugyanazt, például egy gyönyörű sálat. Ha ismerik egymást, válassz különböző színeket, ha nem, akkor még azzal sem kell bajlódnod! Hidd el, hogy csak neked fontos, hogy különbözőek legyenek az ajándékok, inkább tarts ki egy jó darab mellett, ha végre találsz egyet! A Washington Egyetemen elvégzett kutatás szerint amíg az ajándékozó jobban örül, annak, ha változatosabb holmikat ajándékoz, azok, akik kapják a meglepetést, ugyanannyira (vagy jobban) örülnek a kevésbé személyre szabott ajándéknak is. Tipp: az egyenajándékhoz írj különböző személyes kis üzenetet.

Olvasd el ezt is!

2. Ne pinelj annyit!

Kerüld el a Pinterestet, amikor ajándékok után kutatsz. Egy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég adatai szerint, ha a Pinterestről mész át egy webáruház oldalára, többet fogsz költeni, sőt ez a helyzet a Facebookkal is! Amikor túl sokat nézegeted az ismerőseid pl. nyaralós fotóit, nagyobb eséllyel költesz utána többet.

3. Úgy vigyázz magadra, ahogy egy kisgyerekkel tennéd

Nem várnád, hogy egy gyerek jól tűrje a maratoni plázázást, ha előtte nem aludt és ki van száradva, igaz? Akkor magadtól se vond meg az alapvető szükségleteket! „A fáradtságtól kevésbé leszel ellenálló az érzelmi stresszorokkal szemben.” - mondja Henry Emmons, integratív pszichiáter. Előfordulhat, hogy annyira elérzékenyülsz a boltban hallott White Christmas-től, hogy mielőtt észbe kapnál, már meg is vásároltál tíz zacskónyi műhavat.

A szomjúsággal is hasonló a helyzet, mert télen nem feltétlen tudatosul benned, hogy szomjas vagy. Lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy valamire szükséged van, ezt pedig az agyad összekötheti valamivel, amit épp lát, például még tíz csomag műhóval.

Olvasd el ezt is!

4. Oszd fel a bevásárlólistát!

Az első oszlopba kerüljön minden, amit online is beszerezhetsz, a másodikba pedig az, amiért muszáj elmenned otthonról. Aztán priorizáld az első listát a legfontosabbakkal kezdve és oszd fel különböző napokra a különböző webshopokat, „ne mindent egyszerre rendelj meg, mert akkor a döntési fradtság miatt túl fogsz költekezni”- mondja Kit Yarrow professzor. A legtöbb helyen december 16-a körül van a végső határidő, hogy még karácsony előtt megérkezzen a rendelésed.

5. Öltözz a vásárláshoz

Ne szakadt pulcsiban és mackónadrágban indulj vásárolni, mert az kihat a végeredményre. Dr. David A. Ellis azt kutatja, milyen hatása lehet annak, hogy milyen ruhákat viselünk és azt állítja, hogy bizonyos ruhadarabok viselése asszociációkat válthat ki bennünk. Tehát például, egy gondosan összerakott szettben okosabban vásárolunk. Ráadásul, ha profinak tűnünk a külsőnk alapján, arra is kisebb az esély, hogy az eladó megpróbál megvezetni minket.

Neked mi a kedvenc vásrlós-tipped?

Áll a bál a királyi családban! Diana hercegnő unokahúga ezzel a ruhával kiverte a biztosítékot

Bár Kitty Spencer hivatalosan nem a királyi család tagja, sokan nem nézik jó szemmel az esetet!

Ezt árulja el a személyiségedről az, hogy milyen az íróasztalod

Tény, hogy nehéz rajta rendet tartani, de lehet, hogy te inkább a szétszórt papírok között tudsz hatékonyabban dolgozni.

Ez az 5 csillagjegy lehet a leghűségesebb barátod, aki a sírig is kitart melletted

Neked van olyan barátnőd, akivel már évtizedek óta elválaszthatatlanok vagytok? Akkor jól figyelj, mert valószínűleg a következő 5 csillagjegy szülötte!

Azta! Így nézett ki a Victoria's Secret Show 10 és 20 évvel ezelőtt

Amikor még Heidi Klum és Seal együtt voltak...

Újabb cég döntött úgy, hogy többé nem hazudik a vásárlóinak – Neked tetszenek a Photoshop-mentes fotók?

A divatkampányok nem a legjobb iránymutatást adják az egészséges énképhez vezető úthoz.

Jennifer Lawrence: amikor visszanézem egy filmemet, mindig a tokámat és az aknémat veszem észre először

J-Law egy kerekasztal-beszélgetésen mondta ezt. „Megbolondultál?” ez volt Jessica Chastain első reakciója, de aztán rájött, hogy ő maga is eléggé kritikusan figyeli magát a filmvásznon.

Feloszlatta a rendőrség a Victoria's Secret afterpartiját, talán pont Bella Hadid ruhája miatt? – FOTÓ

Lehet, hogy a show tele volt fehérneműkkel, de az afterparti még szexisebb volt!

Így szervírozz, hogy minden ünnepibb legyen! – 8 ötlet

Szinte biztos, hogy így nem kell sok maradékot elcsomagolnod másnapra...

A srác, akire érdemes figyelni: a Stranger Things sármos rosszfiúja új szerepben tündököl!

A '80-as évek is piszok jól áll neki, de ezért a 2017-es kiadásért egyenesen rajongunk!

Idén is túl duci volt a kifutóra, a leghíresebb plus size modell pedig csúnya fricskával üzent a Victoria's Secretnek

Ashley Graham nagyon kampányol, hogy kerekebb idomokat is láthassunk majd a kifutókon.