Smaragd, a zöld istennő

Smaragd, a zöld istennő
2016. november 2.
Szerző: Promóció

Meseszép antik smaragd ékszerek kerülnek hamarosan aukcióra!

A leghíresebb smaragd ékszerek között természetesen az első helyen Elizabeth Taylor 100 millió dollár értékű ékszerkollekciója áll, amit férjétől, Richard Burtontől kapott. Történetében azonban mégsem ez a leglenyűgözőbb. 1906-ban a spanyol király esküvőjére Madridba érkező Jagatjit Singh maharadzsa, az üdvözlésére összegyűlt tömegben felfedezett egy mindössze 16 éves flamenco táncost: Anita Delgadot, akit egy évvel később feleségül is vett. A 19 születésnapjára kapta Kapurthala hercegnője azt a gyönyörű hold alakú smaragddal ékített (ami eredetileg a maharadzsa kedvenc elefántját díszítette) brosst, amit a Christie’s Aukciósház 2007-ben 78500 fontért (27 millió Ft) árverezett el.

De mit is kell tudni erről a drágakőről? A smaragd a berill ásvány egy zöld színű fajtája. A legértékesebb a nem túl sötét, de nem is túl világos, vibráló zöld. Sokszor a zöld több színárnyalata is megtalálható benne, ezért a csiszolónak úgy kell vágnia, hogy a legszebb színe érvényesüljön. A teljesen tiszta, átlátszó smaragd a legritkább és legdrágább. Jellemzően apró zárványok találhatóak benne, de ezek nem feltétlenül számítanak hibának, sőt a szintetikus társaiktól éppen ezek segítenek megkülönböztetni őket.

Ez a feltűnő drágakő volt Kleopátra kedvence is, úgy tartotta, hogy Vénusz szépsége lakozik benne, ezért szívesen fiatalította magát viselésükkel. Maga a név, smaragd, valószínűleg a görög „smaragdos” szóból származik, ami annyit jelent “minden kövek zöld istennője”. Amíg a spanyolok a 16. században fel nem fedezték Amerikát, a legtöbb Egyiptomból érkezett. Napjainkban is a kolumbiai lelőhelyeken találják a legtisztább smaragdokat. Innen származik az eddig ismert legnagyobb is, a bécsi Szépművészeti Múzeumban látható 2680 karátos kő is, amiből III. Ferdinándnak készítettek egy igazán értékes vázát.

A smaragd mind a mai napig a nagy divatházak egyik kedvenc drágaköve a gyémánt mellett. Vibráló színével megfiatalítja viselőjét, remek kiegészítője a feltűnőbb vagy akár az egyszerűbb ruháknak is. Éppen ezért a vörös szőnyeges események egyik kedvenc kiegészítője is. A 2009-es Oscar gálán Angelina Jolie viselt egy 2,5 millió dolláros, 115 karátos, csepp alakú smaragd fülbevalót és a hozzá illő 65 karátos gyűrűt.

Válogasson Ön is a zöld istennővel ékített ékszerek között. Jöjjön el, és próbálja fel ékszereinket a 69. Művészeti aukció kiállításán október 29-től november 7-ig a BÁV Aukciósházban.

További információ! www.bav.hu/aukcio

Már nem érdeklik a beszólások! Eva Longria büszkén pózol plusz kilóival – FRISS FOTÓ

Elhagyva az örökletes sanyargatást, Eva most azt teszi – és valószínűleg eszi –, amit akar!

Melyik harisnya, melyik cipővel mutathat jól? Most eláruljuk!

Szabályok - azaz manapság nevezzük őket csak esztétikai tippeknek - mindenre vannak, az hogy ezeket miként hasznosítod pedig már a te dolgod.

Áll a bál a királyi családban! Diana hercegnő unokahúga ezzel a ruhával kiverte a biztosítékot

Bár Kitty Spencer hivatalosan nem a királyi család tagja, sokan nem nézik jó szemmel az esetet!

Ezt árulja el a személyiségedről az, hogy milyen az íróasztalod

Tény, hogy nehéz rajta rendet tartani, de lehet, hogy te inkább a szétszórt papírok között tudsz hatékonyabban dolgozni.

Ez az 5 csillagjegy lehet a leghűségesebb barátod, aki a sírig is kitart melletted

Neked van olyan barátnőd, akivel már évtizedek óta elválaszthatatlanok vagytok? Akkor jól figyelj, mert valószínűleg a következő 5 csillagjegy szülötte!

Azta! Így nézett ki a Victoria's Secret Show 10 és 20 évvel ezelőtt

Amikor még Heidi Klum és Seal együtt voltak...

Újabb cég döntött úgy, hogy többé nem hazudik a vásárlóinak – Neked tetszenek a Photoshop-mentes fotók?

A divatkampányok nem a legjobb iránymutatást adják az egészséges énképhez vezető úthoz.