Smaragd, a zöld istennő

Smaragd, a zöld istennő
2016. november 2.

Meseszép antik smaragd ékszerek kerülnek hamarosan aukcióra!

A leghíresebb smaragd ékszerek között természetesen az első helyen Elizabeth Taylor 100 millió dollár értékű ékszerkollekciója áll, amit férjétől, Richard Burtontől kapott. Történetében azonban mégsem ez a leglenyűgözőbb. 1906-ban a spanyol király esküvőjére Madridba érkező Jagatjit Singh maharadzsa, az üdvözlésére összegyűlt tömegben felfedezett egy mindössze 16 éves flamenco táncost: Anita Delgadot, akit egy évvel később feleségül is vett. A 19 születésnapjára kapta Kapurthala hercegnője azt a gyönyörű hold alakú smaragddal ékített (ami eredetileg a maharadzsa kedvenc elefántját díszítette) brosst, amit a Christie’s Aukciósház 2007-ben 78500 fontért (27 millió Ft) árverezett el.

De mit is kell tudni erről a drágakőről? A smaragd a berill ásvány egy zöld színű fajtája. A legértékesebb a nem túl sötét, de nem is túl világos, vibráló zöld. Sokszor a zöld több színárnyalata is megtalálható benne, ezért a csiszolónak úgy kell vágnia, hogy a legszebb színe érvényesüljön. A teljesen tiszta, átlátszó smaragd a legritkább és legdrágább. Jellemzően apró zárványok találhatóak benne, de ezek nem feltétlenül számítanak hibának, sőt a szintetikus társaiktól éppen ezek segítenek megkülönböztetni őket.

Kép

Ez a feltűnő drágakő volt Kleopátra kedvence is, úgy tartotta, hogy Vénusz szépsége lakozik benne, ezért szívesen fiatalította magát viselésükkel. Maga a név, smaragd, valószínűleg a görög „smaragdos” szóból származik, ami annyit jelent “minden kövek zöld istennője”. Amíg a spanyolok a 16. században fel nem fedezték Amerikát, a legtöbb Egyiptomból érkezett. Napjainkban is a kolumbiai lelőhelyeken találják a legtisztább smaragdokat. Innen származik az eddig ismert legnagyobb is, a bécsi Szépművészeti Múzeumban látható 2680 karátos kő is, amiből III. Ferdinándnak készítettek egy igazán értékes vázát.

Kép

A smaragd mind a mai napig a nagy divatházak egyik kedvenc drágaköve a gyémánt mellett. Vibráló színével megfiatalítja viselőjét, remek kiegészítője a feltűnőbb vagy akár az egyszerűbb ruháknak is. Éppen ezért a vörös szőnyeges események egyik kedvenc kiegészítője is. A 2009-es Oscar gálán Angelina Jolie viselt egy 2,5 millió dolláros, 115 karátos, csepp alakú smaragd fülbevalót és a hozzá illő 65 karátos gyűrűt.

Válogasson Ön is a zöld istennővel ékített ékszerek között. Jöjjön el, és próbálja fel ékszereinket a 69. Művészeti aukció kiállításán október 29-től november 7-ig a BÁV Aukciósházban.

További információ! www.bav.hu/aukcio

Kép
Katy Perry sminkkollekcióját sellők ihlették

Az énekesnőre mindig számíthatunk, ha bulis sminkről, hajról vagy ruháról van szó.

Emma Watson, a modern hercegnő – Látnod kell ezt a Louis Vuitton ruhát!

Újra, és újra elámulunk a színésznő merész, mégis kifogástalan stílusán.

Van ízlésük! Ezeken a mesés helyeken lazít Katalin és Vilmos herceg

A hercegi pár rengeteg hivatalos úton vesz részt: ilyenkor az idejük nagy részét fogadásokkal töltik, amelyeken prominens személyekkel találkoznak. Ha azonban nyaralni támad kedvük, a következő helyekre voksolnak!

Még fiatalabbra kacsintgat? Döbbenet, ki a legjobb pasi JLo szerint (nem, nem Drake)

Eddig úgy volt, hogy Drake-kel alkotnak egy párt, ám most már szinglinek nevezte magát!

Előfizetés