5 karátnyi csillogás!

5 karátnyi csillogás!
Forrás: bav.hu/aukcio
2016. október 19.

Ritkaság a magyar ékszerpiacon! Vajon kié lesz?

Amikor Jennifer Anistont 2014-ben eljegyezték, minden hír a fantasztikus, 8 karátos, több mint 330 millió forint értékű eljegyzési gyűrűjéről szólt. Persze ez meg sem közelíti a fantasztikus ékszergyűjteményéről híres Elizabeth Taylorét, akit Richard Burton egy 33 karátos gyűrűvel kért meg. A stílusosan Elizabeth Taylor gyémánttal ékített gyűrűt 2011-ben a Christie’s árverezte el. A 2,4 milliárd forintos ékszer azóta egy ázsiai gyűjtemény értékes darabjává vált.
A hagyományos amerikai szokás szerint a vőlegény 3 havi fizetésének megfelelő összeget kell, hogy költsön az eljegyzési gyűrűre. Az amerikaiak többsége azonban ennél egy kicsit kevesebbet, 5000 dollár körüli összeget költ el kedvesére, ami így is majdnem 1,4 millió forintnak felel meg.
A hagyományos magyar eljegyzési szokások szerint a pár közösen választja ki a karikagyűrűt, ami egyben a házassági gyűrűjük is lesz. A karikagyűrű maga az örökkévalóságot, az örök szerelmet és összetartozást hivatott szimbolizálni, ami a házasságkötés után a bal kézről a jobb kézre kerül át. Szintén divatos a karikagyűrűhöz hasonló kísérőgyűrű, ami általában valamilyen kisebb drágakővel díszített, ezt az eljegyzéskor adják át. Viselésének több módja is ismert, leggyakrabban mindkettőt a bal kéz gyűrűsujján viselik, úgy, hogy a kísérőgyűrű kerül kívülre, mintegy védve a karikagyűrűt, majd az esküvő után e két gyűrű helyet cserél.

Nézd meg a galériánkat> 4 kép

Az utóbbi években a hazai eljegyzési szokásokat is erősen befolyásolták az amerikai filmek lánykérései. Amikor minden héten egy újabb, sok karátos sztár-eljegyzésről hallunk a sajtóban, akkor már nem csodálkozunk azon, hogy itthon is egyre több, nagy értékű szoliter gyűrűt vásárolnak, nem csak befektetési céllal. Szoliter gyűrűnek nevezzük az egy nagyobb, és mellette akár több kisebb briliáns kővel díszített gyűrűket. Nyugati hatásra a vásárlás módja is változni látszik. A vőlegény egyedül vásárolja meg az eljegyzési gyűrűt, de a karikagyűrűt már közösen választják ki, ez utóbbit már csak az esküvőn húzzák fel a jobb kéz gyűrűsujjára.
A magyar ékszerpiacon ritkán fordulnak elő 2-3 karátnál nagyobb briliánssal díszített szoliter gyűrűk. Ezért is különleges a BÁV őszi aukcióján kikiáltásra kerülő platina gyűrű, amit egy 5 karátos, régi csiszolású briliáns díszít, körülötte 20 kisebb kővel. Az itthon igazi ritkaságnak számító ékszer 6,5 millió forintos árról indul a novemberi aukción. Ki tudja, karácsonykor talán már egy mennyasszony ujján csillog majd?
További információk: www.bav.hu/aukcio

Híresebb lesz, mint az anyukája? Kate Moss lánya elveszítette a Fashion Week-szüzességét

A 14 éves Lila Grace már most kipipálhatja a bakancslistájáról azt, amiről sokan egy életen át álmodnak!