Promóciók
Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!
A P-vitamin egy kifejezés, amelyet egykor a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjára használnak. Ezek a vegyületek azonban valójában nem vitaminok.
A gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kakaóban és borban többféle flavonoid található. Bizonyos élelmiszerek színét adják, védelmet nyújtanak a növényeknek az ultraibolya (UV) sugarak és fertőzések ellen, és egészségügyi előnyökkel járhatnak.
A flavonoidok típusai és táplálékforrásai
A flavonoidok, más néven bioflavonoidok, a polifenol növényi vegyületek családja, amely hat alosztályba tartozik. Jelenleg több mint 6000 flavonoid ismert. Amikor a tudósok 1930-ban először kivonták a narancsból, egy új típusú vitaminnak gondolták, ezért P-vitaminnak nevezték el. Ezt a nevet már nem használják, mivel a flavonoidok nem vitaminok. A növényekben azért léteznek, hogy megakadályozzák a fertőzést, védenek a napsütéstől és a környezeti hatásoktól, és vonzzák a rovarokat a beporzáshoz. Sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, mint például a bogyós gyümölcsök, a cseresznye és a paradicsom.
Egészségügyi előnyök
Úgy gondolják, hogy a flavonoidok számos egészségügyi előnyt kínálnak, és segítenek megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémákat.
A flavonoidok talán legjobban tanulmányozott funkciója az, hogy antioxidánsként működnek. Kimutatták, hogy csökkentik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák képződését, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek.
Kémcsöves kontra humán vizsgálatok
A flavonoidok előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatást kémcsövekben végezték. Így a flavonoidok aktivitása a szervezetben nem teljesen ismert. Általában úgy gondolják, hogy rosszul szívódnak fel, és nem túl hozzáférhetők biológiailag. Egyrészt úgy tűnik, hogy az anyagcsere nagymértékben befolyásolja a flavonoidok biohasznosulását a szervezetben és gyorsan ki is ürülhetnek.
A flavonoidok fogyasztása során metabolitoknak nevezett vegyületekké bomlanak le. Ezen metabolitok némelyike hasonló tulajdonságokat mutathat, mint a flavonoid, amelyből származtak, mások azonban nem. Sőt, a tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidok szénhidrátokkal, fehérjékkel vagy zsírokkal együtt történő fogyasztása befolyásolhatja azok biológiai hozzáférhetőségét és felszívódását. Ezeket a tényezőket a bélbaktériumok összetétele is befolyásolja. Ezért nehéz meghatározni, hogy egy adott flavonoid hogyan és milyen hatással van az emberi egészségre.
Galériánkban mutatjuk a lehetséges egészségügyi előnyöket!
Az Éva magazin írása.
Promóciók
Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!
Promóciók
Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!
10 étel, ami 40 év felett fontos a dietetikusok szerint
Noha fiatalabb éveikben kevesebben gondolnak a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára, a 40-es évek elérése során mindkettő kockázata fennáll. Ez ellen pedig leginkább egészséges életmóddal tehetünk, melynek központi tényezője az étkezés.
Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani
Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!
El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!
Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.
Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget
Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?
10 film, ami egészen ijesztő módon megjósolta, hogy mi vár ránk a jövőben - technológiai áttöréseket és megtörtént eseményeket is előre vizionáltak!
Mintha ezek a filmek egy varázsgömbből keltek volna életre, olyan tökéletesen látták a jövőt!
Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet
Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.