Az ok, amiért az orvosok szeretnék, hogy kerüld a kávét a menstruációd alatt - nem is gondolnád, milyen problémákat okozhat!

Az ok, amiért az orvosok szeretnék, hogy kerüld a kávét a menstruációd alatt - nem is gondolnád, milyen problémákat okozhat!
Forrás: Tamara Bellis/Unplash

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokunk számára egy reggeli koffeingazdag kávé hangulatjavító erővel bír, de azt már kevesen tudjuk, hogy a menstruáció előtt vagy alatt pont az ellenkező hatást válthatja ki.

A legtöbb felnőtt számára a kávé nem csak a reggeli rutin része, hanem egyfajta mentőöv is a nap átvészeléséhez. Az azonban régóta ismert tény, hogy a túl sok koffein negatívan hat a testi- és lelki egészségünkre.
Ez az élénkítő hatású alkaloid ugyanis befolyásolja az idegrendszert, a gyomor-bélrendszert, a hormonháztartást illetve a szív- és érrendszert is. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy a kávé és a benne lévő koffein erősen manipulálja a havi ciklust is. A szakértők szerint, ha sűrűn küzdesz a PMS különböző tüneteivel, akkor érdemes kerülni ezen imádott fekete nedűt a menstruáció előtt és alatt, ugyanis sajnos nemcsak a hasfájást fokozza de a depresszív hangulatot is.
„A koffein növeli a kortizol stresszhormont, azaz a küzdj vagy menekülj hormon szintjét, amely stresszes helyzetekben szabadul fel. Erre válaszul a szervezet először glükózt, majd inzulint küld a vérbe. Ez vércukor-ingadozáshoz vezet, ami nemcsak hangulati ingadozásokat, fáradtságot és fejfájást okoz, hanem felerősíti PMS tipikus tüneteit is” - mondja a szakértő. Majd hozzáteszi: „A nők és a menstruáló nők érzékenyebben reagálnak a vércukorszint-ingadozásokra, különösen a luteális fázisban, azaz az ovuláció utáni és a menstruáció előtti időszakban, ennek oka a megnövekedett progeszteronszintben keresendő”. Emiatt azt javasolja, hogy érdemes a koffeint kerülni menstruáció előtt és alatt. Ha az inzulinszintünk ingatag, az befolyásolhatja az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hormonokat is. Ebből kifolyólag nemcsak a depresszív hangulat kerülhet rosszabb és mélyebb minőségbe a menstruáció előtt, de maga a vérzés és így a fájdalom is erősebb lehet.

Milyen alternatívák működhetnek?

A súlyos PMS-tünetektől és erős vérzéstől szenvedők tehát mindenképpen jobb, ha kerülik a koffeines italokat a ciklus második felében, helyette érdemes inkább gyógyteákat fogyasztaniuk. A citromfű, a málnalevél, a zöldzab és a palástfű enyhítik a PMS tüneteit, és ellensúlyozzák a hangulatingadozásokat, a szorongást és a fejfájást. Akik pedig nem annyira rajonganak a teákért, azoknak érdemes kipróbálni az aranytej vagy a pitypang kávét. Még ezen mellékhatások ellenére sem tudsz lemondani kedvenc reggeli italodról? A szakember szerint, ha figyelsz arra, hogy ne éhgyomorral add át magad a kihagyhatatlan reggeli rutinodnak, akkor ez talán jó megoldás lehet: „Már ott is nagy a különbség mérhető, hogy hogyan és mikor iszunk kávét. A reggeli eszpresszó vagy a feketekávé éhgyomorra a kortizolszint extrém ugrásához vezet, mivel a kortizolszintünk reggel egyébként is magasabb, pontosan azért, hogy könnyebben felébredjünk. A szervezet számára a kávé extra stresszt jelent. Ezért jobb a kávét a nehezebb napokon tejjel magas fehérjetartalmú növényi tejjel inni, egy magas fehérjetartalmú reggeli után”.

Vannak kérdések, amik régóta foglalkoztatnak a menstruációddal kapcsolatban? Könnyen lehet, hogy galériánkban választ találsz rá!

Galéria / 5 kép

5 kínos kérdés a menstruációtól - nőgyógyászok válaszolták meg őket!

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

A csillagjegy, akinek extra pénzt hoz a Bika uralta májusi újhold

Ezekre a csillagjegyekre nagyszerű napok várnak a májusi újholdnak köszönhetően.

Kép
Sztárok

Elképesztő átalakulások! Így néztek ki a sztárok az első és az utolsó MET-gálájukon - akkor és most fotók

Kedvenc sztárjaink is rengeteget változtak első MET-gálás megjelenésük óta: de nemcsak a kinézetük, hanem a stílusuk is! Akkor és most fotókon mutatjuk az átalakulásokat!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: A 4 legjobb kedvezményes árú fényvédő arckrém

Segítünk most rátalálni új kedvenc fényvédő arckrémedre. Íme a legjobb ajánlatok a Notino kínálatából!

Kép
Sztárok

10 sokkoló fotó, ami bebizonyítja, hogy mennyit változott a világ 10 év alatt

A 2014-es MET-gála fotói garantáltan visszarepítenek majd a múltba!

Kép
Stílus

Nem fogod elhinni, hogy ezeket tényleg magukra húzták íme: a 2024-es MET-gála legsokkolóbb szettjei

Ha május, akkor MET-gála. Az elképesztő kreációk mellett tegnap este a megosztó szettekből sem volt hiány, lássuk a nagyközönség idén kiken akadt le!

Kép
Életmód

Demencia tünete lehet, ha így étkezel: 7 jel, ami a retteget kórra utalhat

Alapvetően a legrettegettebb betegségtípus az időskori memóriavesztés. Ennek egy formája a frontotemporális demencia, melynek jellemzője az olykor egészen megszállott, ismétlődő viselkedés, ez pedig egy friss kutatás szerint sok esetben elsősorban az étkezési szokásokban jelenik meg.