Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel

Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel
Forrás: InterCom

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kérdés, szükség van a nőkre az IT szektorban!

Ha gyorsan a statisztikák mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy becslések szerint megközelítőleg 30 ezer munkavállaló is hiányozhat ma a hazai IT szektorból, és a tech iparban foglalkoztatottak között a nők aránya csupán valamivel 10% fölé tehető. Pedig a szakmának nagyon is szüksége van a női kompetenciákra: már csak azért is, mert a mai, folyamatosan változó és technológia orientált világban mind az iparágak, mind a munkavégzés mivolta is állandó változásban van, amely egyre több technológiai készséget követel nemtől és kortól függetlenül. Hogyan erősíthető a női munkavállalók jelenléte az IT iparban és hogyan változhat a nemek megoszlása a jövőben e területen?

Nők az IT szektorban? Bizony!

Sajnos még a mai napig találkozhatunk a magyar munkaerőpiacon a nemek közötti diszkriminációval, így sok női munkavállaló szembesül azzal, hogy kevesebb érvényesülési lehetősége van a szervezeten belül, mint férfi társainak. Egy nemzetközi kutatás szerint ma az egyik legvonzóbb karrier utat az IT, valamint a telekommunikációs szektor kínálja a női munkavállalóknak. Egyre több nő van tisztában olyan fogalmakkal, mint webtárhely szolgáltatás vagy keresőoptimalizálás, sőt egyes munkakörökben – legyen az marketinges vagy termékmenedzser – ezek ismerete már-már elengedhetetlennek számít. A felmérés többek között olyan tényezőkre is rávilágított, amelyek kecsegtetőek lehetnek az álláskeresők számára: legyen az az előrelépési lehetőségek, megfelelő munkakörnyezet, elismerés vagy az elhelyezkedési lehetőségek. A válaszadók említettek néhány pozitívumot is a tech szektorban való elhelyezkedés kapcsán, mint például a rugalmas munkaidő, a család és munka egyensúlya, valamint a fizetett szabadságok száma és a versenyképes fizetés.

Ezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis az IT szektor mely területén várhatóak legjobb kilátások nőként? Ma a legnépszerűbb szakmák az informatika világában a webfejlesztő, seo szakember, szoftvermérnök, de úgyszintén egyre népszerűbb az adat- vagy IT elemző szakma is.

Nagy szüksége van a tech iparnak a soft skillekre

Manapság a tech iparnak a legrugalmasabb munkaköröket kínálja a piacon, ami a legtöbb női munkavállaló esetén az egyik legfontosabb tényező munkavállalás szempontjából. Emellett az olyan soft skillekre, amelyekben talán a nők erősebbnek mondhatók – legyen az az empátia, fegyelem, megértés vagy kreativitás – nagy szüksége van az informatikai szektornak. Csak úgy, mint minden más munkakörben, a szakmai hozzáértések bárki számára elsajátíthatók, sőt, manapság már olyan munkafeladatokat is felölel a digitalizáció, ahol eddig még nem volt alapvető szükséglet az internet használata. Éppen ezért, női munkavállalóként is fontos, hogy megfelelő technológiai háttéranyaggal rendelkezzünk, hiszen hamarosan olyan ágazatokat is uralni fog a 21. századi digitalizáció, amelyre ma még nem is gondolnánk.

Online tanulás – első lépés az IT szektor felé

Manapság az internet végtelen lehetőséget kínál bárki számára a tanuláshoz, csupán meg kell találni a legmegfelelőbb eszközt és azt, ami számukra a leginkább érdekes. A digitális tér azonban nem csak a tanulásban, hanem a karrierút kiépítésében is segítségünkre lehet: megszámlálhatatlan képzés és oktató anyag érhető el például a keresőoptimalizálás rejtelmeiről, a blogindításról vagy az influencerek világáról. Számos rövid, 8-10 órás online kurzust találhatunk a Hubspot vagy a Coursera oldalán is.

És ezt láttad már?

Galéria / 4 kép

4 okos kérdés, amit fel kell tenned egy állásinterjún a szakértő szerint

Megnézem a galériát

Rackhost

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Stílus

Michelle Yeoh esküvői ruhája joggal érdemelheti ki minden idők egyik legmenőbb menyasszonyi darabja címet - FOTÓ

Michelle Yeoh pár nap híján 60 éves volt, amikor másodszor is oltár elé állt. És valami igazán extra darabban tette még emlékezetesebbé életének egyik legkülönlegesebb napját.

Kép
Életmód

Toplista: A 10 legjobb tengerparti nyaralóhely Európában 2024 nyarára

Még nincs ötleted hová utazzatok a nyáron, de az biztos, hogy Európán belül tervezitek Összegyűjtöttük a kontinens legszebb tengerpartjait!

Kép
Életmód

Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!

Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!

Kép
Életmód

Újabb 7 elképesztően hangulatos vár Magyarországon

Ismét megmutatjuk, miért érdemes egy kirándulás alkalmával hazánk várait megcélozni!

Kép
Életmód

A hasi elhízás és a zsigeri zsír kialakulásának 4 fő oka: 6 tipp, amivel megelőzheted a bajt

A hasi elhízás napjaink egyik leggyakoribb társadalmi problémája, és sokakat érint világszerte. De miért alakul ki, és hogyan lehet megelőzni? Bemutatjuk a hasi elhízás négy fő okát és megoldásokat kínálunk a megelőzésére!

Kép
Stílus

Női cipők akciós áron - 10 csodálatos lábbeli, amit hihetetlen kedvezménnyel vehetsz most meg!

Van egy olyan érzésünk, hogy ezek között az akciós cipők között tuti, hogy ráakadsz az új kedvencedre!