Mindent a hamburgerről #1 - A street food története

Mindent a hamburgerről #1 - A street food története

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Új rovat az InStyle.hu-n! Erm Róbert, a szentendrei Erm's Burgerbistro tulajdonosa blogol nektek a street food-történelem legizgalmasabb pillanatairól!


"Az utcai élelmiszerárusítás kezdete visszanyúlik egészen Görögországig és a római birodalomig. Számos bizonyíték került elő Pompeii-ből az ásatások során, mely bizonyította, hogy a szegényebb sorban élő ókori római lakosok, akiknek bérházaikban nem voltak sütők illetve kémények széles körben fogyasztották az utcai sütők portékait. Közös étkezések alkalmával a csicseriborsó levest és kenyeret.
Az ókori Kínában is fontos szerepet töltöttek be az utcán készült ételek. Általában a szegényebb embereket szolgálták ki ily módon, de a gazdagabb lakosok leküldték a szolgáikat az utcára vásárolni, hogy aztán a saját otthonokban tudjanak enni.
Firenzei utazók beszámolóiból kiderül, hogy a késői 1300 as években Kairóban az emberek az utcán étkeznek bőr „tányérból” . Bárány kebabot, rizst és fánkot vásárolnak az utcai árusoktól. A reneszánsz Törökországban láttak sok árust - ahogy az utazók mondják- „illatos és forró hús falatok lengik be a városok utcáit”. Itt már megjelent a bárány mellett a csirke is.

Kép

Törökország volt az első ország, ahol kidolgozták és szabályozták az utcai sütés főzést 1502-ben. Az azték piactereken rendszeresen részt vettek olyan „gyártók” akik saját italaikat árusították, közel 50-féle tamalest. Az összetevők között volt pulyka, nyúl, béka, halak, gyümölcsök és tojás valamint előszeretettel sütöttek rovarokat. Természetesen a spanyol gyarmatosítás után megjelent a búza és a cukornád és az állattenyésztés is nagyobb szerepet kapott, de megpróbálták megőrizni hagyományos étrendjüket.
Az amerikai gyarmati időszakban utcai árusok elsősorban leveseket árultak. Pacal vagy osztriga kagyló levest, ezekben a kis utcai standokban lehetett még vásárolni gyümölcsöket és édességet is. Abban az időszakban az osztriga egy alacsony áru terméknek számított mind addig amíg a túlhalászat miatt az áruk emelkedni kezdett.
Az 1700-as években elsősorban afrikai származású nők árulták az általuk készített ételeket,savannah diót, kávét, kekszet, pralinékat. De a bevándorlási hullámmal a 18-19.-században az utcai árusok termékei is megsokasodtak.
Érkeztek erdélyből akik mézeskalácsot mások édes vagy szalonnás puliszkát árultak.

 Az Erm-féle hamburger
Az Erm-féle hamburger


Az eredetileg Japán, de a kínai bevándorlók által jutott el Amerikába a Rámen is, mely eleinte utcai árusok standjainál voltak kaphatók. Feltehetően az 1840-es évek Párizsából származik az a fantasztikusan egyszerű de mégis egy világot meghódító ötlet, hogy a burgonyát csíkokra vágva forró zsiradékban ropogósra sütve, papír zacskóban kocsikról árulják. A viktoriánus Londonban is működtek street élelmiszert árusító egységek, melyek kínálatában a pacal, borsó leves, borsó-hüvely vajban,kürticsiga, garnélarák, és a zselés angolna szerepelt.
Utcai ételt árusító kocsikkal, standokkal, bódékkal bármerre is indulunk, mindenhol találkozni fogunk. Minden országban akár régiónként is változhat az azonos ételek elkészítésének módja. Ezekben az a jó, hogy minden árus a saját és családja íz világát adja át az utazón keresztül a világnak."

Folytatjuk, maradjatok velünk!

Unbelievable Street Food
Unbelievable Street Food


DIVAT A NASSOLÁS HOLLYWOODBAN - FOTÓK.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

10 tejmentes, kalciumban gazdag étel, ami megelőzheti a csontritkulást

Lehet, hogy nem gondolsz sokat a csontjaidra, de általános egészséged fontos részét képezik. Mint egy ház alapja és kerete, a csontok az infrastruktúra kritikus részét képezik. Nem csak a végtagjaidat támogatják; lehetővé teszik a szabad mozgást és védik belső szerveket is.

Kép
Szépség

3 zseniális ránctalanító arckrém, amit az 50 év feletti nők imádni fognak

Nem olyan könnyű rátalálni egy jó ránctalanító arckrémre, ugyanis nagyon nagy a piac, rengeteg a termék és elveszünk a sok információban. Most összegyűjtöttük a három legjobbat az 50 feletti nőknek, hogy egyszerűbb legyen!

Kép
Stílus

Fehér póló helyett: 2024 tavaszán erre a darabra esküsznek a stílusos nők

A fehér pólók régóta biztos alapdarabjai a gardróbunknak, de idén tavasszal érdemes ezt a vintage trendet is felvenned a megfontolandó ötletek listájára.

Kép
Életmód

14 idézet híres emberektől, amik által képes leszel észrevenni a kínálkozó lehetőségeket az életben

Elakadtál? Szomorúnak és motiválatlannak érzed magad? Ezek a bölcsességek segíteni fognak!

Kép
Életmód

A természet csodája: Ilyen elképesztő a lenmag hatása a testre és az életünkre

A lenmag valóban csodaszer a természetből. Rendkívül tápláló és előnyös a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az emésztési problémák megelőzéséhez, a bőr egészségéhez és a fogyáshoz. A lenmag könnyen beilleszthető az étrendünkbe, és számos módon felhasználható az ételkészítésben. Próbáld ki a lenmagot, és élvezd az egész testre kifejtett jótékony hatásait!

Kép
Életmód

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.