A nők nem egymás ellenségei - okok, ami miatt a Szex és New York fontos sorozat volt

A nők nem egymás ellenségei - okok, ami miatt a Szex és New York fontos sorozat volt
Forrás: HBO

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Nemrég robbant a hír, hogy Candace Bushnell, a kultikus sorozat írója folytatja a sztorit, amiből újabb sorozat is készül. Végigvettük, miért kellett annyira az eredeti széria.

Most, hogy már biztosan tudjuk, lesz új Szex és New York, és ez az új sorozat az ötven pluszos nők életével és szexuális életével foglalkozik majd, újra napirendre kerülnek olyan kérdések, hogy "na de mégis mit adott nekünk a Szex és New York", vagy hogy "tényleg olyan fontos ez a sorozat?"

Röviden: igen.

gif

Az HBO 1998. június 6-án indult sorozata mára popkulturális tényező lett. Mindent megváltoztatott, amit korábban a sorozatokról, a nőkről, az ő bizonyos princípiumaikról és a szingliségről gondoltunk. Az, hogy a divat szemszögéből mit jelent ez a széria, hogy milyen nagy mértékben határozta meg Patricia Fields stylist friss és félelmet nem ismerő látásmódja például mind az akkori, mind a mai street style-t és az öltözködéshez való hozzáállást, nem is kérdés.

A nők nem egymás ellenségei

Ezelőtt nemigen voltak olyan sorozatok, amely 30 körüli nők barátsága körül forgott volna. Persze léteztek tévés barátnők, de sosem sosem az volt a középpontban. Ezzel végre nem azt sugallta egy sorozat, hogy a nők egymás ellenségei és minden azonos neműben a potenciális versenytársat látják. Ez a négyesfogat egy szövetség volt, támogatták egymást, noha teljesen különböző karakterek voltak és nem is mindig értettek egyet.

Jé, azt csinálhatok a testemmel, amit akarok?

A négy szingli New York-i nő történetét lehet gyűlölni, lehet imádni, de elmenni nem lehet mellette. Egy olyan korban beszélt az egyedülálló 30-as nők küzdelmeiről, problémáiról (persze cukormázas, felső középosztálybeli narratívában), és ami a legfontosabb, igényeiről, amikor egyedülállónak lenni még nagyjából szégyen volt.

gif

"Amiatt volt ez a sorozat előremutató a saját idejében, hogy ráébresztette a nőket, hogy igenis bánhatnak szabadon a testükkel. Megmutatta a női szexualitás szabadságát, legalábbis ami az önrendelkezést és a kísérletezést illeti. - mondja Hermann Veronika, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének adjunktusa. - Azóta jóval diverzebb módon ábrázolják a nőket, a közönség sokféleségének megfelelően sokkal színesebb a reprezentáció bőrszín, társdalmi státusz és szexuális orientáció tekintetében is."

szex és new york
forrás: HBO

Nincs gyerekem, na és akkor mi van?

Akkor beszéltek szereplői önkielégítésről és szexuális segédeszközökről, amikor ilyen témákat kb. egyetlen női magazin tárgyalt nyíltan, de az is a "hogyan legyen egy este 10 orgazmusod" kontextusában. A Szex és New Yorknak köszönhetően szembesülhetett a világ tévénéző része azzal, hogy egy nőnek nem kell tökéletesnek lennie, és valójában nem egyenlő a halálos ítélettel, ha valaki nem talál magának párt. Hiszen egy kapcsolat és a gyerekvállalás (jobb esetben) két emberen múlik, és kevésbé szerencsés élethelyzetek sorozata egész könnyedén elvezethet odáig, hogy valaki ötvenévesen gyerektelen legyen - ettől még nem lesz értéktelen tagja a társadalomnak.

Most lehet, hogy azt gondolod, ez teljesen alap, de a világ egyes helyein (és sajnos nem kell messzire menni, egyáltalán nem) máig a legfelsőbb szintről jönnek olyan üzenetek, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják.

gif

Ami miatt mégsem szerettük

"A Szex és New Yorkot sok kritika érte egyrészt amiatt, hogy a hősei kizárólag fehér, jómódú, értelmiségi nők, tehát a nők reprezentációja nagyon egysíkú volt. (Még az is traumatizálta őket, ha el kellett hagyni Manhattant mondjuk egy vidéki esküvő miatt." - emlékeztet bennünket Hermann Vera.

Emellett ma már az is furcsának számít (bár kritikusai szerint akkor is erőteljesen kifogásolható volt), hogy hiába a szingliségről beszélt a sorozat, azért végcélnak mégiscsak a házasságot mutatta. Miranda volt az egyetlen bevallottan feminista szereplő, meg is kapta a magáét, karaktere sokszor parodisztikusan volt ábrázolva. Ha az eredeti sorozat most forogna, tuti, hogy ő lenne a főszereplő.

gif
Tetszene, ha Miranda lenne a főszereplő?
Persze, imádtam!
Sosem szerettem, úgyhogy nem.
Nem is tudom....
Megosztom az eredményt

Azt nem tudjuk még biztosan, kinek hogyan alakul a karektere, de alább néhány a főbb várható témák közül:

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Kép
Shopping

Több ezer vásárló esküszik erre a kevesebb mint 4 ezer forintos francia krémre - Sarah Jessica Parker is hű használója hosszú évek óta!

Megtaláltuk az igazit az érzékeny bőrűek számára! Kiváló ekcéma, szárazság és irritáció kezelésére is ez a francia krém!

Kép
Sztárok

Jake Gyllenhaal izmosabb, mint valaha: mutatjuk a legszexibb fotóit

Jake Gyllenhaal kocka hasáról nem tudjuk levenni a szemünket legújabb filmjében, de nem ez az első ilyen alakalom, mutatjuk a színész eddigi legvonzóbb szerepeit!

Kép
Sztárok

Így változott át Tóth Andi az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává - akkor és most fotók!

Tóth Andi 10 évvel azután, hogy 15 évesen feltűnt az X-Faktor színpadán, most a tehetségkutató mentoraként tér vissza! Így változott át az évek alatt erdélyi kislányból a legnagyobb hazai dívává!

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 8 izgalmas magyar divattervező, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív arcai közül ismerhetsz meg számos kiemelkedő alakot!

Kép
Életmód

9 reggeli szokás, ami beindítja a fogyást: néhány apró változtatás meghozza a hatását!

A fogyás sokak számára cél, azonban megvalósítása már jóval nehezebb, mint maga az elhatározás. Néhány kiló leadása azonban nem feltétlenül jelenti a jelenlegi étrend és életmód teljes átalakítását. Valójában néhány apró változtatás a reggeli rutinban már jelentősen segíthet a fogyásban.

Kép
Életmód

4 csillagjegy, akinek különösen szerencsés változást hoz az életébe a most beköszöntött Bika-szezon

A most beköszöntött Bika-szezon jó pár változást hoz a csillagjegyek életébe!