Julia Child elronthatatlan receptjei: klasszikus francia konyha az omlettől az ikonikus burgundi marharaguig

Julia Child elronthatatlan receptjei: klasszikus francia konyha az omlettől az ikonikus burgundi marharaguig

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Az 500 receptet, 100 ábrát és az alaptechnikák leírását tartalmazó ikonikus szakácskönyv évtizedek óta a kezdő és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve. A receptkönyv a HVG Könyvek gondozásában végre magyarul is megjelent.

Julia Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni. Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét. Az 1961-ben megjelent Mastering the Art of French Cooking azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével.

„Julia Child halhatatlanságát receptjei időtállósága és végtelen precizitása adja – nem lehet őket elrontani. Julia örök kíváncsisága élete végéig izzásban tartotta főzési szenvedélyét, áldás ez nekünk, akik szeretünk főzni!” – írja róla előszavában egyik hazai rajongója, Mautner Zsófia.

A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig.

Julia Childról bővebben

Julia Carolyn McWilliams 1912-ben született Kaliforniában, vagyonos családban. Történelmet és angolt hallgatott a Smith College-ban, és 1934-ben diplomázott. Egy ideig reklámszövegíróként dolgozott, majd a II. világháború idején előbb az Amerikai Vöröskeresztnél, később az Office of Strategic Services-nél (a CIA elődje) dolgozott. A háború után a titkosszolgálat alkalmazásában maradt, és számos országban megfordult. Ceylonban ismerkedett meg későbbi férjével, a szintén az OSS-nél tevékenykedő, igazi gourmet Paul Childdal, akit aztán egy megbízás miatt 1951-ben követett Párizsba. A többi már történelem: Julia elvégezte a híres Le Cordon Bleu főzőiskolát, saját iskolát alapított, majd Louisette Bertholle-lal és Simone Beck-kel közösen 1961-ben megírta A francia konyha művészete (Mastering the Art of French Cooking) című szakácskönyvét. A könyv, majd az ez alapján, 1963-1973-ig futó The French Chef című tévés főzősorozattal háziasszonyok millióit inspirálta, és tette számukra elérhetővé a korábban ismeretlen technikákat, recepteket, és mutatta meg az örömet és sikerélményt a főzésben. Élete során számos további szakácskönyv szerzője és társszerzője lett, 14 gasztronómiai tévésorozata futott 37 éven át, és számtalan állami, televíziós és könyves díjat nyert. Az 1996-ban a Time magazin címlapjára került Julia igazi amerikai nemzeti kincs: konyhája 2002. óta a Smithsonian National Museum of American History egyik legnépszerűbb tere. 2004-ben, 2 nappal a 92. születésnapja előtt hunyt el.

Életéből több film és dokumentumfilm készült. A Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmben Meryl Streep formálta meg. 2022. márciusában debütált az HBO Max sorozata a Julia, Sarah Lancashire főszereplésével, amelynek 2. évada 2023. november 16-án indult.

Mautner Zsófia szakácskönyvszerző, Czecz Fruzsina „gasztropszichológus” és Muchichka László (Skip Intro podcast) kreatív producer beszélgetnek a gasztronómia, illetve a főzés emlékezetes filmes pillanatairól. Többek közt arról is értekeznek, hogyan váltak a séfek rocksztárrá és miért tölt be a főzés és az evés olyan meghatározó szerepet az életünkben.

A Julia Child életét feldolgozó HBO MAX sorozat, a Julia 2. évada az HBO streaming platformján, Julia Child ikonikus szakácskönyve A francia konyha művészete pedig a HVG Könyvek webshopjában (és valamennyi könyvesboltban) elérhető.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.