Hidegen sajtolt olaj - milliószor hallottad már, de tudod mit jelent?

Hidegen sajtolt olaj - milliószor hallottad már, de tudod mit jelent?
Forrás: Pexels.com
Facebook
Twitter
Pinterest

Még ha nincs is pontos fogalmad arról, hogy mit jelent ez a kifejezés, valószínűleg elismerően bólogatva olvasod bármilyen flakonon, nyugtázva, hogy valami egészséges, pozitív dologról van szó. És nem is tévedsz!

A cikk támogatója a Nature Box

Sok-sok élelmiszer és szépségápolási termék összetevői közt találhatsz növényi olajat, ami mielőtt belekerülne az általad választott krémbe, samponba, testápolóba vagy bármi egyébbe, hosszú előállítási procedúrán megy keresztül.

A különböző növényekből, gyümölcsökből vagy magvakból készült olajakat sajtolással állítják elő, ennek az eljárásnak pedig több variációja is létezik.

Hideg vs. meleg sajtolás

gif

Az olaj előállítási folyamata röviden úgy zajlik, hogy az alapanyagot megtisztítják, aprítják és préselik. Mint tudjuk azonban az ördög a részletekben rejlik, esetünkben pedig egész pontosan abban, hogy préselés előtt felmelegítik-e az összetevőket vagy nem.

Melegítéssel a magok puhábbak lesznek, ezáltal pedig jelentősen nagyobb mennyiségű olajat nyerhetünk ki, de ez a minőség kárára mehet.

Hőkezelés során értékes anyagok sérülhetnek és veszhetnek ki a nyersanyagból, amivel silányabb színvonalú készítményt kapunk végeredményként. A melegítés közben károsodnak, illetve lebomlanak az olyan telítetlen zsírsavak mint az Omega-3 vagy a zsírban oldódó vitaminok mint az E-vitamin, a hőérzékeny vegyületek pedig felbomlanak.

gif

Ezzel szemben hideg sajtoláskor a hőfok nem haladhatja meg a 40°C-ot, így az olaj megőrzi a vitaminokat, antioxidáns vegyületeket. Ezek a jótékony összetevők egész szervezetünknek és bőrünknek tápanyagként szolgálnak.

A hidegen sajtolt olajok plusz pozitívuma, hogy megőrzik az eredeti színüket és illatukat, így használatuk során egyszerre több érzékszerved is élvezheti a természetes kényeztetést.

Bár különleges prés géppel otthon is előállíthatsz hidegen sajtolt olajokat, szerencsére már egyre több szépségipari márka odafigyel, hogy hőkezelés mentesen alkossa meg a termékeit.

Kép

A Nature Box például ötféle alapanyag (avokádó, barack, mandula, kókusz, makadámdió) hidegen sajtolt olajának jótékony hatását használja fel, hogy minden hajjal kapcsolatos problémára hatékony megoldást nyújtson.

A vegán, szilikonmentes, parabénmentes és mesterséges színezékektől mentes formula részben újrahasznosított csomagolásban foglal helyet, és igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomot.

Videók

Kép
Sztárok

Az 54 éves Jennifer Lopez esküszik erre 8 ezer forint alatti arckrémre - csodát tesz a bőröddel!

Jennifer Lopez kedvenc szépségápolási termékeit te is könnyen beszerezheted!

Kép
Életmód

6 sport, amivel óránként akár 1000 kalóriát is elégethetsz

Ezekkel a sportokkal nagyon szépen belendítheted a fogyásod és koplalnod sem kell!

Kép
Sztárok

10 híresség, aki fényűzés helyett a visszafogott életet választotta

Attól, hogy valaki a világ összes pénzét megkeresi, nem muszáj mindet gyorsan el is szórni. Vannak, akik ezt vallják.

Kép
Sztárok

Ez vár a Next Top Model Hungary versenyzőire is? Korábbi America's Next Top Model szereplők, akiknek tényleg sikerült befutniuk a Topmodell leszek! után

Úgy tűnt, hogy a Next Top Model valóságshow-n sokáig átok ült, ugyanis győzteseit nem igen kapta fel a szakma! Vesztesei között viszont akadnak olyanok, akik azóta a karrierjük csúcsán járnak!

Kép
Sztárok

7 sztár, akinek a karrierje soha nem lett ugyanaz azután, hogy meztelen jelenetet vállalt

Ezek a sztárok meztelenre vetkőztek egy-egy szerep kedvéért, emiatt pedig megváltozott az egész karrierjük.

Kép
Sztárok

7 zenész, akit a saját bandájából rúgtak ki: volt, akinek a turnébuszból hajították ki cuccait

A sztárokkal kapcsolatban gyakran élhet bennünk az a kép, hogy velük az olyan hétköznapi dolgok nem történhetnek meg, mint egy felmondás vagy esetleg kirúgás. Pedig a zenetörténelemben több olyan sztorit is találtunk, amikor híres zenészeket a a saját zenekarukból társaik rúgtak ki. Hogy mi vezethetett az ilyen drasztikus döntések meghozatalához? Utánajártunk!