Tányér micéliumból és kenderből! Fenntartható design-innováció a gasztronómia területén a MOME és a Michelin-csillagos SALT együttműködésében

Tányér micéliumból és kenderből! Fenntartható design-innováció a gasztronómia területén a MOME és a Michelin-csillagos SALT együttműködésében
Forrás: MOME x SALT

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Michelin-csillagos SALT étterem létrehozta az első teljesen környezetbarát, micélium-kender ötvözetű tányért. A prémium éttermekben is bevethető tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, és hulladékot sem hagy maga után. A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait: az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén azonban most találkozhatunk először ezzel az újdonsággal.

A gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria valahol a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, de a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

Kép
forrás: MOME x SALT

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója szerint a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Segítségükkel talán már a közeljövőben csökkenthető azoknak a környezeti károknak a mértéke, amelyeket az elmúlt évtizedek során okozott az emberiség a bolygó ökoszisztémájának.

Tóth Szilárd a SALT étterem séfje elmondta:

A SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design, ez az együttgondolkodás és a közös munka a MOME-val is azt mutatja, hogy a gasztronómia, a tudomány és az anyagkutatás tud együtt haladni. Az étteremben mindennek története van, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a micéliumgomba-tányér már a SALT történetének része lett és meg tudjuk mutatni a mindennapokban a hozzánk betérő vendégeinknek is.

Kép
forrás: MOME x SALT

Egyetemünk névadója, a Bauhaus kiemelkedő zsenije, Moholy-Nagy László a design szerepe kapcsán úgy fogalmazott, hogy sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. A SALT és MOME projektje is pontosan erről szól: a régió meghatározó design és innovációs központjaként szeretnénk összekötni a design és a gasztronómia, az üzleti és az akadémiai élet legkiválók szakembereit, nagyszerű tervezőket, séfeket, kutatókat, hogy létrehozzunk együtt valami újat, és ezen keresztül a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerüljön közelebb az emberekhez.

– emelte ki Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója. Az első egyedi micéliumtányérokat, valamint a kutatási projektet egy SALT pop-up brunch keretében mutatták be és avatták fel a MOME Campusán, de az együttműködésről az anyagkutatás legfontosabb trendjeivel foglalkozó, 2. Future Materials konferencián is hallhatnak az érdeklődők 2023. szeptember 28-án és 29-én.

Kép
forrás: MOME x SALT

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

4 egyszerű szokás, amit ha nem tartasz be, akkor a pillanatok alatt visszajönnek a leadott kilók

A szakértők szerint ezt a 4 egyszerű szokást kell beépítened a mindennapokba, hogy könnyedén elérhesd a vágyott nyári alakot!

Kép
Szépség

„A sötét foltjaim elhalványultak” - Ez a francia szérum sokak szerint igazi csodaszer a pigmentfoltok ellen

A fogyasztók egy része meg van győződve arról, hogy ez a francia szérum a megoldás a legmakacsabb pigmentfoltokra.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őket tartják minden idők legtúrértékeltebb színészeknek a világon - több tízezer szavazat érkezett!

Szerinted sem érdemlik meg a néha már túlontúl kiemelt figyelmet ezek a színészek?

Kép
Stílus

Michelle Yeoh esküvői ruhája joggal érdemelheti ki minden idők egyik legmenőbb menyasszonyi darabja címet - FOTÓ

Michelle Yeoh pár nap híján 60 éves volt, amikor másodszor is oltár elé állt. És valami igazán extra darabban tette még emlékezetesebbé életének egyik legkülönlegesebb napját.

Kép
Életmód

Toplista: A 10 legjobb tengerparti nyaralóhely Európában 2024 nyarára

Még nincs ötleted hová utazzatok a nyáron, de az biztos, hogy Európán belül tervezitek Összegyűjtöttük a kontinens legszebb tengerpartjait!

Kép
Életmód

Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!

Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!