10 élelmiszer, ami csökkenti a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit: azt is mutatjuk, miket kerülj!

10 élelmiszer, ami csökkenti a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit: azt is mutatjuk, miket kerülj!
Forrás: Pexels/Marina Leonova

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Ha pajzsmirigy alulműködéssel küzdesz, érdemes lehet a glutén, a feldolgozott élelmiszerek és más olyan élelmiszerek eltávolítása étrendedből, amelyek beindíthatják az immunrendszert vagy gyulladást okozhatnak.

A pajzsmirigy-alulműködés során a szervezet nem termel elég pajzsmirigyhormont. Ez pedig hatással van szinte az egész szervezetre, jellemzően hangulatingadozások, hízás, hajhullás és fáradtság tapasztalható ilyenkor.

Bizonyos diéták segíthetnek a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek?

A tápláló étrend betartása mindenki számára fontos, de a tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos étrendi beavatkozások speciális előnyökkel járhatnak a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők számára.

A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy-alulműködés egyik leggyakoribb oka. Ez egy autoimmun betegség, amely a pajzsmirigyszövet fehérvérsejtek vagy limfociták általi fokozatos elpusztításához vezet. A probléma gyakoribb a nőknél, és gyakran 30 és 50 éves kor között alakul ki, bár férfiaknál és fiatalabbaknál is előfordulhat. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étrendi változtatások számos szempontból előnyösek lehetnek a Hashimoto-betegségben szenvedőknek. Ez magában foglalja a pajzsmirigy működésének javítását, az egészséges testsúly elősegítését és a betegség tüneteinek csökkentését.

A gluténmentes diéták, az autoimmun eliminációs diéták és a gyulladáscsökkentő diéták olyan étrendi minták, amelyek hasznosnak bizonyultak a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára. Például a gluténmentes diéták segíthetnek javítani a pajzsmirigy működését. Ezenkívül a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend megvédheti a sejtkárosodást, és elősegítheti az egészséges testsúly fenntartását.

Kép
forrás: Pexels/ JJ Jordan

Egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy az eliminációs diéták, mint a módosított paleo diéta, segíthetnek csökkenteni a tüneteket, például a fáradtságot, és javítani az életminőséget. A tápláló, szabályozott kalóriatartalmú étrend betartása elősegítheti a fogyást is, amivel sok pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő hadilábon áll. Sőt, a tápanyaghiány ronthatja a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit, például a fáradtságot, a szorongást és a rossz hangulatot.

Arról, hogy milyen tápanyagokra van szükséged pajzsmirigy-alulműködés esetén, itt olvashatsz bővebben!

Miket ne egyél pajzsmirigy-alulműködés esetén?

Nem kell sok ételt kiiktatni, ha pajzsmirigy-alulműködéssel küzdesz, de vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek problémákat okozhatnak egyes betegeknél.

Glutén és ultra-feldolgozott élelmiszerek

A glutén a búzában, az árpában, a tritikáléban és a rozsban található fehérjék csoportja.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a Hashimoto-betegségben szenvedők számára előnyös lehet a gluténmentes diéta. Más tanulmányok azonban ezt cáfolják.

Ezenkívül a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők bizonyos élelmiszerek fogyasztását korlátozhatják az általános egészségi állapot előmozdítása érdekében. Például kimutatták, hogy a Hashimoto-betegségben szenvedőknél megnövekedtek a gyulladás és az oxidatív stressz markerei. Az oxidatív stresszre jellemző, hogy a szervezetben túl sok reaktív vegyület, úgynevezett szabad gyök található, ami túlterheli a szervezet antioxidáns védelmét, és sejtkárosodáshoz vezethet.

Kép
forrás: Pexels/JJ Jordan

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők számára érdemes elkerülni az olyan élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak az oxidatív stresszhez és a gyulladáshoz, például az ultra-feldolgozott élelmiszereket, a magas hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat, valamint a rántott ételeket. Amellett, hogy hozzájárulnak az oxidatív stresszhez, az ezekben az élelmiszerekben gazdag étrend összefügg az elhízással, így ezeknek a termékeknek a visszaszorítása az egészséges testsúly megőrzésében is segíthet.

Goitrogének

A goitrogének olyan anyagok, amelyek a keresztes virágú zöldségekben, például a káposztában és a kelbimbóban, valamint a szójában találhatók, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigyhormonok termelését.

A legtöbb ember, beleértve a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőket is, mérsékelt mennyiségű goitrogén ételt fogyaszthat anélkül, hogy az negatívan befolyásolná a pajzsmirigy egészségét. Ennek ellenére érdemes kerülni a fejes káposztát, a kelbimbót vagy a bordáskelt, de a szóját is a pajzsmirigy-problémákkal küzdőknek.

A fent említetteken kívül a szakemberek a kávé, valamint az alkohol fogyasztását sem ajánlják a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő egyéneknek.

Galériánkban pedig azokat az ételeket mutatjuk, amik jótékony hatással vannak a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdőkre!

Galéria / 11 kép

10 élelmiszer, ami jótékony hatással van a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdőkre

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.