5 mód arra, hogy lereagáld, ha valaki folyton közbeszól, amikor beszélsz

5 mód arra, hogy lereagáld, ha valaki folyton közbeszól, amikor beszélsz
Forrás: Europress
2016. szeptember 30.

Emlékezz ezekre, mielőtt felrobbannál!

Az, hogy a munkahelyen, az iskolában, a családban vagy a baráti társaságban találkozol azzal az emberrel, aki nem hajlandó azt sem megvárni, hogy a mondatot befejezd, tulajdonképpen mindegy. Elképesztően frusztráló bármilyen helyzetben, ne hagyd magad, kezeld határozottan, de udvariasan a helyzetet, valahogy így:

1. Engedd el!

Oké, ezt utálni fogod, de néhány esetben a legjobb, amit tehetsz, ha mély levegőt veszel és elengeded a bosszúvágyat. Ez különösen akkor hasznos, ha például a főnököd teszi ezt, vagy a tanárod, és abban az esetben, ha csak egyszer vagy nagyon ritkán fordul elő. Minannyian másképp kommunikálunk, lehet, hogy az illető csak nagyon izgatott a témával kapcsolatban és észre sem veszi, mit csinált.

2. Előzd meg!

Ha például prezentálsz vagy egy kis beszédben adod elő az ötleteidet (amire készültél), akkor nagyon fontos, hogy minden gondolatod átadd, és ezt neked kell előre tisztáznod. Mondj valami olyasmit még az elején (pláne, ha ott van az illető, aki mindig beléd fojtja a szót), hogy: „Fogok beszélni néhány olyan ötletemről is, ami még nem körvonalazódott teljesen, és szeretném majd hallani a véleményeteket, de produktívabb lenne a megbeszélés/meeting/beszélgetés, ha előbb elmondhatnám az én gondolataimat a témában. Utána szívesen megvitathatom őket és várom a javaslatokat!”

Olvasd el ezt is!

3. Beszélj tovább

Az igazán makacs, sokszoros félbeszakítókat célszerű lehet pontosan úgy kezelni, ahogy ők viselkednek. Ha az előzetes kérésed ellenére is folyton félbeszakít, egyszerűen folytasd tovább a mondandódat, előbb-utóbb el fog hallgatni. Esetleg, az udvariasság kedvéért beszúrhatod a mondandódba ránézve, hogy „Egy pillanat!” Lehet, hogy gyerekesen hangzik, de célravezető.

4. Tegyél fel kérdéseket

Nem minden félbeszakítás rossz, néha hozzá tehet valamit a beszélgetéshez. Ha úgy érzed, a beszólás ahhoz kapcsolódik, amiről épp beszélsz és rávilágít esetleg olyasmire, amire nem gondoltál, nyugodtan tedd félre az egódat és kérdezd meg, mire gondol pontosan, még az is lehet, hogy tanulsz belőle!

5. Kérd meg nyíltan

Ha semmi nem használ a fentiek közül, akkor nem marad más választásod, mint egyértelműen megkérni, hogy ne szakítson folyton félbe. Nagyon fontos, hogy egy ilyen feszült helyzetben is udvarias maradj, ezért ne azt mondd, hogy „Fogd már be!” (bármilyen jól is esne), hanem valami hasonlót: „XY, értékelem a javaslataidat, de hagynád, kérlek, hogy befejezzem a gondolataimat? Utána nyithatunk vitát a témáról. Köszönöm!” Elegáns és őszinte.

Kipróbálod valamelyiket?

A horoszkópod szerint ezt rontottad el a legutóbbi kapcsolatodban

Mindenki követ el hibákat, ez már csak így megy. Viszont ha sikerül tanulnod belőlük – például azokból, amiket a párkapcsolatodban rontottál el –, a következő szerelem sokkal tartósabb is lehet. A JOY.hu cikkéből kiderül, pontosan mire gondolunk.