Jön a kisállatok rémálma! 5 tipp, hogy jobban bírja házi kedvenced az augusztus 20-i tűzijátékot

Jön a kisállatok rémálma! 5 tipp, hogy jobban bírja házi kedvenced az augusztus 20-i tűzijátékot
2016. augusztus 19.

Íme néhány hasznos tipp, hogy se a négylábúaknak, se a gazdiknak ne legyen horror az augusztus 20-a.

Közeledik augusztus 20., ami a szilveszter után a második legnagyobb tűzijátékozós időszak Magyarországon. Köztudott, hogy ilyenkor nagyon sok kutya és cica ijed meg akár extrém mértékben is a hangoktól és fényektől.

- mondja dr. Bálint Csaba, állatorvos.

Ha te is a felelős állattartók közé tartozol - hát persze, hogy azok közé tartozol -, akkor légy különösen körültekintő ebben az időszakban, és tegyél meg mindent, hogy házi kedvenced a lehető legjobban érezze magát.

1. Igyekezz aznap jól lemozgatni kedvencedet, mondjuk egy nagy sétával, de ezt még a tűzijáték és a nagy tömeg előtt tedd meg. Ilyenkor a macskákkal is érdemes fokozottan foglalkozni, ahogy a kertben tartott kutyáknak is extra labdázás jár.

2. Ha te félsz, ő is jobban fél. Semmikép se mutasd jelét annak, hogy téged is felkavarnak a lakásba beszűrődő erős hangok. Az állatok reagálnak a gazdi hangulatára, szóval viselkedj természetesen.

3. Ne tutujgasd. A sajnálat sem segít, hiszen ilyenkor erősíted benne a képzetet: itt most nagy baj van. Ne húzd magadhoz, ne csekkold 2 percenként, hogy mit csinál, a legjobb, ha békén hagyod egy számára szimpatikusnak tűnő helyen.

4. Ha kertben tartott, engedd be, ha hosszú időre maradsz távol, akkor keríts neki felügyeletet, de ha ez sem opció, akkor zárd be egy olyan helyre, ahol nem tud kárt tenni magában. Chip, nyakörv, biléta pedig a legnagyobb alap ebben az estben is!

5. Ha semmi sem használ, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy négylábú kedvencedet nagyon megviseli ez az időszak, akkor konzultálj az állatorvosoddal, hiszen már egy enyhe nyugtató is sokat javíthat ezen az egyébként csodálatos éjszakán.

Azoknak a gazdiknak, akik a stressz okozta tünetekkel, panaszokkal fordulnak hozzám a sok türelmen, kitartáson túl, konkrét termékeket is tudok ajánlani. Léteznek a piacon olyan készítmények, melyek a helyes használat mellett kimutathatóan csökkentik az állatok érzelmi labilitását.

- árulta el dr. Bálint Csaba.

A Ceva által kifejlesztett Adaptil (kutyáknak) és Feliway (macskáknak) új fejezetet nyitottak a négylábúak félelemmel és stresszel összefüggésbe hozható problémáinak megoldásában.

Neked mi vált be eddig?

10 színésznő, aki feláldozta a szépségét egy szerep kedvéért

Mi a közös a következő 10 színésznőben? Egyiküket sem a hiúsága vezérli!

Ez lenne a tökéletes állás számodra a csillagjegyed szerint

Lehet, hogy fel kellene mondanod? Most kiderül!

Előfizetés