A posztok, amitől mindenki FOMO-ban szenved

A posztok, amitől mindenki FOMO-ban szenved
2016. július 27.

Nem bírsz meglenni a telefonod nélkül és úgy érzed, belehalsz, ha huszonnégy órát kell eltöltened anélkül, hogy tudnád mi történik a világban? Ajjaj, téged is elért a Fear Of Missing Out, a mi 2016 „legnépszerűbb” civilizációs betegsége.

Az Oxford English Dictionary-be 2013-ban került be a FOMO kifejezés, tehát igencsak újekeletű szindrómáról van szó. Igazából mit is jelent ez? A FOMO a Fear Of Missing Out rövidítése. Félelem attól, hogy lemaradsz valamiről. Félelem attól, hogy mindenki többet tud mindenről, ami a világban zajlik. A fiatal felnőttek több, mint háromnegyedét nyugtalanítja a tudat, hogy lemarad és egyben kimarad, ha nem lóg állandóan a közösségi média valamelyik platformján.

Ismerős az érzés?

5-10 percenként kinyitod a Facebookod? Újra és újra csekkolod, hogy mi történt és szinte rosszul vagy, ha nem látsz meg valami újdonságot, továbbá annyi oldalt likeolsz, hogy a hírfaladon történő események követhetetlenné váltak? Talán nem ártana elgondolkozni azon, hogy ebből mit profitálsz, miről maradsz le mindeközben, és talán ideje lenne megtörni az ördögi kört.

Van, olyan akivel ez még nem esett meg?
Van, olyan akivel ez még nem esett meg?

„De egyfolytában posztolnak!” Na és? A celebeknek fontos, hogy folyamatosan figyeljék őket, hiszen ők ebből élnek. Az ismerőseid se véletlenül osztanak meg pillanatokat az életükről, de érdemes mérlegelned. Mások posztjai tényleg befolyásolják a te mindennapjaid? A sztárok irigylésre méltó élete egy dolog.

Ha látsz egy-egy ilyen posztot, természetes az érzés, hogy te is szeretnél így élni.

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
A posztok, amitől mindenki sárgul

A FOMO rosszabb, mint gondolod

Általában azok szenvednek ettől a betegségtől leginkább, akiknek egyébként sem volt felhőtlenül boldog az életük. Ha hiányzik valaki vagy valami, magától értetődik, hogy pótolni akarod. Összekötni a boldogságot a közösségi média felületekről és a médiából érkező hírekkel azonban butaság. Nagyobb eséllyel leszel depressziós, mint boldog.

Ébredés után rögtön a telefonodon lógsz?

Előfordult már veled, hogy még ki sem keltél az ágyból, máris megnézted, hogy mi történt éjjel? Még reggeli közben is ezt nézegeted, sőt a kádban vagy a mellékhelyiségben is? A Facebook, az Instagram egy illúzió. A kutatások kimutatták már számtalanszor, hogy ezeken a platformokon a valóságnál jóval boldogabbnak és elégedettebbnek mutatják be az életüket az emberek. A legnagyobb gond, hogy az ember természetéből adódóan mindig igyekszik túlszárnyalni a többieket. A hasonlítgatás jó? Nem. Nyilvánvaló, hogy mindenki szebb kertre, a legjobb szomszédokra, a legmenőbb táskákra vágyik. "Ajándékba csak a szánalmat adják, az irigységet neked magadnak kell kiharcolnod.” Ezt írta Moldova György, de a kérdés az, hogy most miért is lett égetően fontos, hogy irigykedjenek mások?

Ami az online világban történik, az nem a valóság. A valóság ezen kívül történik. Bár mindenkinek fontos a státusz és egy másik ember sikere akár motiválhat is, a tényleges lépésekhez néha ki kell kapcsolnod az elektromos eszközeid.

gif

Te le bírsz akadni?

Ez a város az új Dubai! Ismerd meg Dohát!

Katar fővárosa az új kedvencünk az arab térségben.