A szín, ami mindenkinek jól áll

A szín, ami mindenkinek jól áll
Forrás: Getty

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem. Nem a fekete!

A vörös rövid története

A színek történelmi őskora: a vörös éra. A vörös volt az első szín, amelyet az ember a történelem előtti rejtélyes időben használni kezdett. Ennek bizonyítéka, hogy a latin coloratus vagy a spanyol colorado szavak elsődleges jelentése piros, vörös. Míg a szláv nyelvekben pedig azonos fogalom jelöli a vöröset, mint az élénket vagy a szépet.

Vörös

A hatalom fő jelképe az ókorban.

A híres pompeji vörösről csak az elmúlt években derült ki, hogy eredetileg okkersárga volt, és a Vezúv kitörésénél keletkező gázok változtatták át vörössé.

A középkorban maga a Pápa is viselni kezdi, ennek köszönhetően a reformáció előretörésével negatív olvasatot kap a XVI. században. Azonban a velencei festőlegendák, mint Tiziano, ennek ellenére se mellőzik palettájukról, hiszen a vörös egyaránt alkalmas a fenség, a vágy és a szerelmi szenvedély kifejezésére.

A modern alkotóművészek már minden egyes árnyalatát megjelenítik a vászon: az okkertől kezdve, a magentán át egészen a cinóbervörösig.

A vörös szimbolikáját tekintve egyfelől a szeretet, a szerelem, a szexualitás kifejezője, másfelől az erő és a hatalom jelképe. A vér színe, ezért baljóslatú időkre, fenyegetettségre, valamint bátorságra asszociálunk a láttán.

vöörs
forrás: Thyssen-Bornemisza Múzeum, Madrid
Ernst Ludwig Kirchner: Street with Red Streetwalker(1925)

A vörös A szín

Minket legfőképp az foglalkoztat, hogyan alkalmazhatjuk ezt az életerős színt öltözködésünkben, és hogyan kombinálhatjuk más színekkel.

Érdemes tudnunk a pirosak két csoportját: a meleg és a hideg árnyalatokat. Ahhoz, hogy eligazodjunk közöttük, idézzük fel az általános iskolai színkört, ami segít ebben. A piros szomszédja egy felől a narancs, ami a sárga felé tart, másfelől a lila, ami kékbe megy át, ami határozottan hűvös árnyalat. Ez az oka annak, hogy a klasszikus piros kivétel nélkül az összes bőrtípuson jól mutat, ha hiszed, ha nem. Mutatjuk is, hogyan viselik a stílusos csajok a Ferrari-vöröset és árnyalatait!

Galéria / 10 kép

Így hordják a stílusos nők a vöröset

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 10 fiatal hazai képzőművész, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány képzőművészt!

Kép
Életmód

4 állatjegy, akit hatalmas szerencse ér májusban: ez vár ránk a Föld-Kígyó hónapjában az asztrológus szerint!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép
Stílus

Diana hercegné után most Zendaya élesztette újra ezt az elfeledett trendet - meg is van a tavasz legnagyobb slágere!

A tenniscore már egy ideje elkezdte bontogatni, hogy aztán idén tavasszal mindent meghódítson.

Kép
Sztárok

Közel 400 millió forintos gyűrűt kapott Victoria Beckham, és nem ez az első: íme a Spice Girl 13 legszebb eljegyzési gyűrűje

Victoria Beckham szinte minden évben új eljegyzési gyűrűt kap David Beckhamtől szerelmük zálogaként. Összegyűjtöttük a 13 legszebbet!

Kép
Sztárok

Eva Longoria szűk ruhája nem sokat hagyott a képzeletre: 49 évesen megmutatta, mitől döglik a légy!

Ismét megmutatta Eva Longoria gyönyörű alakját: ebben a piros ruhában valami elképesztően szexi!