A futás lelki háttere - Szigetkör a Generalival és sportpszichológusokkal

A futás lelki háttere - Szigetkör a Generalival és sportpszichológusokkal

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Önbizalmat visszaépíteni. Szülés után lefogyni. Megmutatni a volt páromnak, hogy érek valamit. Vérnyomást csökkenteni. Boldognak lenni. Pár ok, amiért emberek fagyban-forróságban futócipőt húznak. Különleges futóedzést tartott a Generali a Biztonságért Alapítvány a Mindset Pszichológia szakembereivel a Margit-szigeten.

12 elszánt futó indult el egy szigetkörre a Margit-szigeti pályán csütörtök este hatkor. A rendhagyó futóedzésen a szigetkör csak a bemelegítés: ami igazán kihívás volt, az a futást követő kétórás beszélgetés. Bakuretz Bonnie és három másik pszichológustársa évekkel ezelőtt határozták el, hogy beviszik a pszichológiát és sportpszichológiát a futás és egyéb sportok mellé.

A szigetkör résztvevőinek többsége számára nem volt megerőltető a futás, hisz akadt, aki már a maratonját lefutotta aznap, és szinte levezetni jött az esti zárókörre. Izgalmas volt azonban arról beszélni, azt felismerni, miért vágtak bele, mit motiválja és mi tartja meg őket a futásban - meséli Bakuretz Bonnie.

Kép

A sportpszichológus szerint a beszélgetésnek nem célja a terápia, inkább gondolatébresztő akar lenni, hogy a futók rádöbbenjenek, valójában miért is futnak, milyen erőforrásokat mozgósítanak futáskor, hogyan indulnak el és milyen mélypontjaik vannak.

Ezen az egy körön senki nem élt meg mélypontot, de érdemes dolgozni vele: mitől jön és hogyan segítik át magukat rajta. Milyen párhuzamosságokat figyelnek meg futókarrierjük és valóságos karrierjük, vagy akár magánéletük között. Mi jellemző rájuk: gyorsan föladnak valamit, vagy épp ellenkezőleg, óriási a kitartásuk. És hogy lehet mindezen apránként változtatni - mondja a sportpszichológus.

A rajzos, mozgásos és beszélgetős feladatok során a résztvevők azt is felismerhetik, nem pótcselekvésként fut-e, hol húzódnak a függőség határai, vagy milyen más, önbizalomerősítésre alkalmas módszerek léteznek a futáson kívül. Persze más problémákkal néz szembe egy profi sportoló, és másokkal egy amatőr.

Kép

Profiknál a teljesítményszorongás a leggyakoribb: edzésen simán megcsinálja a rekordját, majd a szorongástól leblokkol a versenyen. Vagy nem fejből végzi a feladatot, hanem izomból és rutinból. A hétköznapi hősöknél inkább az elindulás a nehéz, és az, hogy idővel kikopik a játékosság és a görcsös teljesítménykeresés marad utána. Ezért fontos tudatosítani a belső erőforrásokat.

Idén a Generali az év egyik legmenőbb futóversenyére, az augusztus 3-i Generali Night Runra készül, amelyen évek óta több ezer futó vesz részt, kisebbektől az idősebbekig. Minden futó számít, de idén a Generali külön hangsúlyt fektet a kisgyermekes édesanyákra, és az #Engeddelanyátfutni kampány keretében azt üzeni: önmaga és gyermeke egészségéért szánjon időt magára, járjon futni, engedjen én-időt magának.

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Sztárok

Hivatalos: Ezt tartják minden idők legszebb esküvői ruhájának - több tízezer szavazat érkezett!

Az emberek többsége szerint a hírességek esküvői ruhái közül ez a 10 darab az univerzum legszebbje. És te mit gondolsz?

Kép
Sztárok

Sokkoló tünetet észlelt: Miley Cyrus ezért adta fel a vegán táplálkozást

Miley Cyrus egészen különös magyarázatot adott arra, hogy 7 év után miért is döntött így.

Kép
Sztárok
Kép
Életmód

6 egészséges szokás, melynek segítségével felgyorsíthatod az anyagcserédet 40 felett is

Az idő előrehaladtával az anyagcsere folyamatai lelassulnak, ennek köszönhetően szinte észrevétlenül kúsznak fel a felesleges kilók. Azonban elhoztunk néhány olyan, mindennapokba beépíthető szokást, melyek segítségével felgyorsíthatod az anyagcsere-működésedet, és megszabadulhatsz a plusz kilóktól. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép
Életmód

4 egyszerű szokás, amit ha nem tartasz be, akkor a pillanatok alatt visszajönnek a leadott kilók

A szakértők szerint ezt a 4 egyszerű szokást kell beépítened a mindennapokba, hogy könnyedén elérhesd a vágyott nyári alakot!

Kép
Szépség

„A sötét foltjaim elhalványultak” - Ez a francia szérum sokak szerint igazi csodaszer a pigmentfoltok ellen

A fogyasztók egy része meg van győződve arról, hogy ez a francia szérum a megoldás a legmakacsabb pigmentfoltokra.