A film, ami meghatároz: Somossy Barbi

A film, ami meghatároz: Somossy Barbi

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

A film, ami meghatároz cikksorozatunk ötödik részében Somossy Barbi mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Az InStyle nyári lapszáma a magyar filmek/filmesek körül forog, az instyle,hu-n pedig elindítottuk A film, ami meghatároz névre keresztelt cikksorozatunkat! Mert egy jó film kikapcsol, szórakoztat, elgondolkoztat, megnevettet, vagy éppen könnyeket csal a szemedbe. És vannak olyan filmek is, amik mindent megváltoztatnak, és egy életen át végigkísérnek minket. Mindenkinek van olyan filmélménye az életében, ami átformálta azt, ahogy a világot látja, vagy esetleg olyan nyomot hagyott benne, amit sosem felejt el. A film, ami meghatároz sorozatunkban ezt a kérdést tettük fel hazai sztároknak, most pedig Somossy Barbara filmrendező, televíziós műsorvezető meghatározó filmélményeit ismerheted meg, aki Sose lesz vége című alkotásával legjobb kisjátékfilm kategóriában nemrég elnyerte a rangos Magyar Mozgókép díjat.

Számomra több film is meghatározó jelentőséggel bír, egyet nem is tudok kiemelni. Az egyik mindenképp az Emberek a havason, Szőts István filmje az 1940-es évek elejéről. Erről azt érdemes tudni, hogy nem képzett színészekkel, sztárokkal forgatták, hanem amatőrökkel, mégis az egyik leggyönyörűbb film, amit valaha láttam. Hiszen saját magukhoz hasonló - a szó legnemesebb értelmében - egyszerű, hétköznapi embereket alakítottak. A főszereplők szeretetben, szövetségben egymás hátának dőlve küzdöttek meg sorscsapásaikkal a vásznon.

A másik kardinális filmélményem Vittorio De Sica, Biciklitolvajok című remekműve, ami elsősorban nem egy varázslatos látványvilág, hanem legfőképp a mondanivalója miatt hagyott bennem mély nyomot. Az emberek a havasonhoz hasonlóan ebben a neorealista filmben is a hétköznapi ember hétköznapi drámáját láthatjuk. A forgatás idején Olaszországban rengetegen éltek mélyszegénységben, a film pedig a családi kötelék fontosságát szemlélteti rendkívül megható módon. Az események fő szálán a főszereplőtől, a számára a túlélést, munkeszközét és egyben megélhetését is jelképező biciklit ellopják, így fiával együtt elindul annak felkutatására. Nem egy fordulatokkal teli történetről van szó, mégis az érzelmek annyira magukkal sodornak, hogy folyamatosan fenntartja a néző érdeklődését. Antonio, az apa számára ugyanis a bicikli elvesztése erkölcsi összezuhanáshoz vezet, hiszen hatalmas súly nehezedik a vállára, hogy hogyan is fogja eltartani családját. Engem leginkább az emberis sorsok, történetek érdekelnek, így ez egy olyan film, ami különösen nagy hatást gyakorolt rám.

Látvány tekintetében pedig Giuseppe Tornatore rendezése, az Óceánjáró zongorista legendája az, amit kiemelnék. Koltai Lajos, a mesterem, osztályfőnököm fényképezte, így ez a szívemnek igazán különösen fontos alkotás, olyan, mint egy ékszerdoboz. Tanár úrtól tudom, hogy maga a forgatás is küzdelmes volt, fizikailg is, de épp ez adja a plusz értékét, hiszen kell a küzdelem ahhoz, hogy valami igazi nagy csoda tudjon megszületni

Mindegyiket többször is megnéztem, talán az Óceánjáró zongorista legendáját láttam legtöbbször. Zseniális a film történetmesélése, ami tulajdonképpen a rendező önvallomása arról az útról, amit ő maga bejárt és képvisel. Ahogy a film főhőse ragaszkodik a hajóhoz, amin született és az egész életét leélte, valamint a zongorájához, az tökéletes leképezése annak, ahogy Tornatore is ragaszkodott Itáliához, a hazájához, ahhoz, hogy ő ott alkosson és forgasson. Főszereplője számára is minden idegen, ijesztő és rideg a szárazföldön, a hajón kívül. Erről sokat mesélt Tanár úr. Az életemben én is arra törekszem, hogy hű maradjak az elveimhez. Nem számít milyen emberek vesznek körül, hogy merre sodor az élet, nem szabad elfelejtenünk, hogy milyen értékrendet képviselünk.

Mindhárom film számomra örökérvényű történet, és azért is időtállóak, mert bármikor megnézzük, ugyanolyan hatást fognak kiváltani.

Most pedig nézd meg galériánkban, hogy az IMDb közönségszavazása szerint melyek minden idők legjobb magyar filmjei!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Magyar filmek, magyar filmesek, megannyi elképesztő alakítás és alkotás, generációkon átívelő tehetség és tudásátadás. Figyelni és tanulni. Tanítani és inspirálni. Az InStyle nyári lapszáma a filmekről és a magyar filmekről szól, valamint a női történetekről, a női szerepekről a filmvásznon és amögött! Tarts velünk, amíg alámerülünk a hazai filmek és filmesek világába, elkalauzolunk kicsit a kulisszák mögé, a színészi játék és alkotófolyamatok legizgalmasabb pillanataiba, a Magyar Mozgókép Fesztivál hazai filmes seregszemléjén bemutatott legújabb, vagy az elmúlt évek legemlékezetesebb magyar alkotásainak készítőivel és szereplőivel. A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT!

Kép

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 13 izgalmas gasztroarc, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány gasztroarcot!