5 tudományosan igazolt tipp, hogy épelméjű maradj az ünnepek alatt

5 tudományosan igazolt tipp, hogy épelméjű maradj az ünnepek alatt
Forrás: Europress
2016. december 5.
Szerző: V. Zsófi

Kerüld el, hogy idén is kikészítsen a karácsonyi hajrá!

Vitán felül az ajándékvásárlás a legstresszesebb része az ünnepi készülődésnek. Szerencsére azonban a tudósok most is a segítségünkre sietnek, íme néhány bizonyítottan hatásos tipp, hogy épelméjű maradj, mire itt a karácsony!

1. Vegyél többet egy dologból!

Ahelyett, hogy körbefutnád a várost, hogy öt különböző, szuper ajándékot találj az öt különböző, szuper barátnődet, vedd nekik ugyanazt, például egy gyönyörű sálat. Ha ismerik egymást, válassz különböző színeket, ha nem, akkor még azzal sem kell bajlódnod! Hidd el, hogy csak neked fontos, hogy különbözőek legyenek az ajándékok, inkább tarts ki egy jó darab mellett, ha végre találsz egyet! A Washington Egyetemen elvégzett kutatás szerint amíg az ajándékozó jobban örül, annak, ha változatosabb holmikat ajándékoz, azok, akik kapják a meglepetést, ugyanannyira (vagy jobban) örülnek a kevésbé személyre szabott ajándéknak is. Tipp: az egyenajándékhoz írj különböző személyes kis üzenetet.

Olvasd el ezt is!

2. Ne pinelj annyit!

Kerüld el a Pinterestet, amikor ajándékok után kutatsz. Egy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég adatai szerint, ha a Pinterestről mész át egy webáruház oldalára, többet fogsz költeni, sőt ez a helyzet a Facebookkal is! Amikor túl sokat nézegeted az ismerőseid pl. nyaralós fotóit, nagyobb eséllyel költesz utána többet.

3. Úgy vigyázz magadra, ahogy egy kisgyerekkel tennéd

Nem várnád, hogy egy gyerek jól tűrje a maratoni plázázást, ha előtte nem aludt és ki van száradva, igaz? Akkor magadtól se vond meg az alapvető szükségleteket! „A fáradtságtól kevésbé leszel ellenálló az érzelmi stresszorokkal szemben.” - mondja Henry Emmons, integratív pszichiáter. Előfordulhat, hogy annyira elérzékenyülsz a boltban hallott White Christmas-től, hogy mielőtt észbe kapnál, már meg is vásároltál tíz zacskónyi műhavat.

A szomjúsággal is hasonló a helyzet, mert télen nem feltétlen tudatosul benned, hogy szomjas vagy. Lehet, hogy csak annyit érzékelsz, hogy valamire szükséged van, ezt pedig az agyad összekötheti valamivel, amit épp lát, például még tíz csomag műhóval.

Olvasd el ezt is!

4. Oszd fel a bevásárlólistát!

Az első oszlopba kerüljön minden, amit online is beszerezhetsz, a másodikba pedig az, amiért muszáj elmenned otthonról. Aztán priorizáld az első listát a legfontosabbakkal kezdve és oszd fel különböző napokra a különböző webshopokat, „ne mindent egyszerre rendelj meg, mert akkor a döntési fradtság miatt túl fogsz költekezni”- mondja Kit Yarrow professzor. A legtöbb helyen december 16-a körül van a végső határidő, hogy még karácsony előtt megérkezzen a rendelésed.

5. Öltözz a vásárláshoz

Ne szakadt pulcsiban és mackónadrágban indulj vásárolni, mert az kihat a végeredményre. Dr. David A. Ellis azt kutatja, milyen hatása lehet annak, hogy milyen ruhákat viselünk és azt állítja, hogy bizonyos ruhadarabok viselése asszociációkat válthat ki bennünk. Tehát például, egy gondosan összerakott szettben okosabban vásárolunk. Ráadásul, ha profinak tűnünk a külsőnk alapján, arra is kisebb az esély, hogy az eladó megpróbál megvezetni minket.

Neked mi a kedvenc vásrlós-tipped?

Nem is létezik mégis imádják! Íme az Instagram első virtuális sztárja

A tény maga, már most is számtalan kérdést vett fel, de meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Gondoltad volna? Katalin hercegnét ezzel tudja leginkább felbosszantani Vilmos

Még Vilmos és Katalin kapcsolata sem mentes a veszekedésektől!

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a 15 perces tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

Must have darabok! Claudia Schiffer minden izgalmas titkot elárult az ARTDECO x Claudia Schiffer kollekcióról

A 30 éves jubileumi kollekció névadója és arca Claudia Schiffer így vall a közös munkáról:

A londoni BRIT Awards legjobb vörös szőnyeges szettjei

Nekünk megint Millie a hatalmas kedvencünk, és neked kinek a szettje tetszett a legjobban?

Lakberendezőnk ajánlja: 2018 legmenőbb enteriőrmintái

Ha felfrissítenéd az otthonod berendezését, vagy csak képbe kerülnél az idei trendekkel, legújabb sorozatunkból megtudhatod, milyen színek, anyagok, formák és stílusok azok, amik idén hódítanak. A cikkből kiderül, hogy melyek az év legkelendőbb mintái az enteriőrökben, és lakberendezőként arra is adok ötleteket, hogyan használd őket egy térben, ha friss, izgalmas és divatos otthonra vágysz!