Smaragd, a zöld istennő

Smaragd, a zöld istennő
2016. november 2.
Szerző: Promóció

Meseszép antik smaragd ékszerek kerülnek hamarosan aukcióra!

A leghíresebb smaragd ékszerek között természetesen az első helyen Elizabeth Taylor 100 millió dollár értékű ékszerkollekciója áll, amit férjétől, Richard Burtontől kapott. Történetében azonban mégsem ez a leglenyűgözőbb. 1906-ban a spanyol király esküvőjére Madridba érkező Jagatjit Singh maharadzsa, az üdvözlésére összegyűlt tömegben felfedezett egy mindössze 16 éves flamenco táncost: Anita Delgadot, akit egy évvel később feleségül is vett. A 19 születésnapjára kapta Kapurthala hercegnője azt a gyönyörű hold alakú smaragddal ékített (ami eredetileg a maharadzsa kedvenc elefántját díszítette) brosst, amit a Christie’s Aukciósház 2007-ben 78500 fontért (27 millió Ft) árverezett el.

De mit is kell tudni erről a drágakőről? A smaragd a berill ásvány egy zöld színű fajtája. A legértékesebb a nem túl sötét, de nem is túl világos, vibráló zöld. Sokszor a zöld több színárnyalata is megtalálható benne, ezért a csiszolónak úgy kell vágnia, hogy a legszebb színe érvényesüljön. A teljesen tiszta, átlátszó smaragd a legritkább és legdrágább. Jellemzően apró zárványok találhatóak benne, de ezek nem feltétlenül számítanak hibának, sőt a szintetikus társaiktól éppen ezek segítenek megkülönböztetni őket.

Ez a feltűnő drágakő volt Kleopátra kedvence is, úgy tartotta, hogy Vénusz szépsége lakozik benne, ezért szívesen fiatalította magát viselésükkel. Maga a név, smaragd, valószínűleg a görög „smaragdos” szóból származik, ami annyit jelent “minden kövek zöld istennője”. Amíg a spanyolok a 16. században fel nem fedezték Amerikát, a legtöbb Egyiptomból érkezett. Napjainkban is a kolumbiai lelőhelyeken találják a legtisztább smaragdokat. Innen származik az eddig ismert legnagyobb is, a bécsi Szépművészeti Múzeumban látható 2680 karátos kő is, amiből III. Ferdinándnak készítettek egy igazán értékes vázát.

A smaragd mind a mai napig a nagy divatházak egyik kedvenc drágaköve a gyémánt mellett. Vibráló színével megfiatalítja viselőjét, remek kiegészítője a feltűnőbb vagy akár az egyszerűbb ruháknak is. Éppen ezért a vörös szőnyeges események egyik kedvenc kiegészítője is. A 2009-es Oscar gálán Angelina Jolie viselt egy 2,5 millió dolláros, 115 karátos, csepp alakú smaragd fülbevalót és a hozzá illő 65 karátos gyűrűt.

Válogasson Ön is a zöld istennővel ékített ékszerek között. Jöjjön el, és próbálja fel ékszereinket a 69. Művészeti aukció kiállításán október 29-től november 7-ig a BÁV Aukciósházban.

További információ! www.bav.hu/aukcio

Ha jót akarsz magadnak, ezeket a kozmetikai összetevőket sürgősen felejtsd el!

Te mi alapján választod ki az kozmetikai szereidet? Csomagolás, márka, állag, illat, esetleg, hogy mit ajánlott egy barátnőd? A tégelyén található aprós betűs résszel mi a helyzet, el szoktad olvasni? Tudod, hogy mi mit jelent rajta? És azt, hogy mennyi káros anyagot viszel be vele a bőrödbe? Tegyük tisztába a dolgokat, hogy csakis a lehető legjobbal kényeztesd magad!

Mindig van új a nap alatt: 5 csodaszép körömtrend, amit idén mindenképpen ki kell próbálnod!

Az év legszebb körömtrendjei ezúttal is megpróbálnak alkalmazkodni a ruhák által kijelölt úthoz.

Tippek kajafotózáshoz, hogy te is villoghass az instán!

Hogy mitől lesz jó egy ételfotó? Attól, hogy rutinnal készíted el. Abban az esetben viszont, ha még nem éreztél rá igazán, most segítek, mire érdemes figyelned, hogy végre te is villoghass a főztöddel az instán! Ne félj, nem kell gasztrofósnak lenned ahhoz, hogy legyen pár csinos képed a hétvégi húslevesről.

Ez az 5 csillagjegy csalódik leggyakrabban a szerelemben

Vajon te is közéjük tartozol? Most kiderül!

Káprázatos kreációk az angol Oscaron – nézd meg, miben léptek a világsztárok a BAFTA-gála vörös szőnyegére

Vasárnap este tartották Londonban a BAFTA-gálát, ahol bizony nem volt hiány a mesés, vörös szőnyeges outfitekből!

Katalin hercegné ruhája kiakasztotta az internet népét: szerinted igazuk van?

A hercegné és Vilmos herceg a vasárnap esti BAFTA-gálán vettek részt, ám sokan belekötöttek a várandós Katalin ruhájába...

Ez Meghan Markle legfontosabb szépségszabálya, amit neked sem ártana betartani!

Ha valakitől érdemes ellesni a szép bőrrel kapcsolatos trükköket, az Harry herceg leendő felesége!