"Szerintem egy nő legyen természetes, ne akarjon mást mutatni."Interjú a kétszeres olimpikon Szilágyi Áronnal

"Szerintem egy nő legyen természetes, ne akarjon mást mutatni."Interjú a kétszeres olimpikon Szilágyi Áronnal
Forrás: Barna Bálint
2016. augusztus 11.
Szerző: Petra

A 2015-ös júniusi InStyle-ban kérdeztük őt A férfi stílusa rovatban. Akkor még csak 25 éves volt, de már akkor a fél világ büszke volt rá (hát még most, a második aranya után - a szerk.). Olimpiai és világbajnok kardvívónk a sportolás mellett két egyetemre jár egyszerre. S ha ez még mind nem elég, egy tehetséggondozó alapítványnál végez jótékony tevékenységet és előadás-sorozattal járja az ország iskoláit.

Az interjú a 2015-ös júliusi számban jelent meg.

Vidékről érkezik a fotózásra. Fáradtságnak semmi jele, óriás mosollyal mutatkozik be. Borostás arca, napbarnított bőre még inkább kiemeli tekintetét. Szinte zavarba ejtő belenézni ibolyakék szemébe. Erős kézfogás, jó stílus. Ez ő, Szilágyi Áron, a Vasas Sportklub olimpiai bajnok kardvívója. Eleganciája is sportos. Levi’s farmert visel, olyat, amely sötét tónusú, nem koptatott, nem gyűrött, hozzá kék, gombos golfpólót, V-nyakú, laza kötésű, szürke pulóvert és világosbarna, fűzős bőrcipőt.

A fotózás kedvéért öltöztél így vagy általában kedveled az elegáns holmikat?

Tatabányáról jöttem edzőtáborból, nem tudatos, inkább a szokásos az öltözékem. Általában elegánsan, sportosan elegánsan öltözöm.

Szívesen vásárolsz magadnak?

Azt már kevésbe, de másfél óráig nagyon lelkes tudok lenni. Ami ebbe az időbe belefér, azt megveszem. A kedvesem jobb nálam. Ha meglát valamit, amiről úgy érzi, jól állna nekem, megajándékoz vele. De így van ez a közös otthonunkkal is, azt is ő csinosítja.

Kép
forrás: Barna Bálint

Szívesen vásárolsz magadnak?

Azt már kevésbe, de másfél óráig nagyon lelkes tudok lenni. Ami ebbe az időbe belefér, azt megveszem. A kedvesem jobb nálam. Ha meglát valamit, amiről úgy érzi, jól állna nekem, megajándékoz vele. De így van ez a közös otthonunkkal is, azt is ő csinosítja.

Ezek szerint jó az ízlése! Milyen még? Egyáltalán, mitől tetszik neked egy nő?

A természetessége, nyitottsága fogott meg. Szerintem nagyon fontos, hogy ne akarjon a partnerünk mást mutatni, mint ami, mert abból egy kapcsolatban komoly problémák lehetnek. Számomra az egészséges, sportos életszemlélet is – mondjuk úgy – felt

Kép
forrás: Barna Bálint

Ezek szerint jó az ízlése! Milyen még? Egyáltalán, mitől tetszik neked egy nő?

A természetessége, nyitottsága fogott meg. Szerintem nagyon fontos, hogy ne akarjon a partnerünk mást mutatni, mint ami, mert abból egy kapcsolatban komoly problémák lehetnek. Számomra az egészséges, sportos életszemlélet is – mondjuk úgy – feltétel.

Könnyű alkalmazkodni az extrán fegyelmezett életedhez?

Van egy szigorú napi rutinom, de nem lehetne így élni, ha nem férne bele az, hogy találkozzam a barátaimmal, elmenjünk szórakozni, meccset nézni. A kedvesemmel imádunk utazni, kirándulni, moziba, színházba járni, mint más korunkbeli fiatal. Ha előre tervezünk, minden belefér. Ősszel például Rómába készülünk, már el is kezdtük szervezni.

Ezek szerint a nyaralás elmarad?

Nyáron versenyek vannak: júniusban Európa-bajnokság Montreux-ben, júliusban világbajnokság Moszkvában, de a nyaralás sem marad el. Augusztus végén Horvátországba utazunk baráti társasággal. Van egy meghívásom Pekingbe, és a Balaton is mindig szerepel a listán– már csak a gyerekkori emlékek miatt is.

Hol futhatunk össze veled az északi vagy a déli parton?

Vannak kedvenc helyeim itt is, ott is. Szeretem Füredet, Tihanyt, Zánkát, Siófokot, Fonyódot, Fenyvest.

Sok nő rajong érted. Hogyan kezeled a közeledésüket?

Az, hogy felismernek, eddig csak pozitív élmény volt számomra. Soha nem ment tovább egy közös fotónál, gratulációnál, és legalább annyi férj jött oda hozzám, mint nő. Igaz, a közösségi médiában a hölgyek aktívak, sok lány követ. Nehéz erről beszélni, de azt hiszem, valahogy el kell fogadniuk azt a tényt, hogy két és fél éve foglalt vagyok.

Kép
forrás: Barna Bálint

Nehéz példaképnek lenned? Mi hajt a további sikerek elérésére?

Visszafogottan kezelem a dicsőséget. A családom, a nevelőedzőm és a mostani edzőm iránymutatásának köszönhetően valahogy ez az attitűd alakult ki. Szívből tudok örülni
az eredményeknek, kemény munka van mögöttük, alázat és kudarcok, amelyek megerősítenek. Soha nem nosztalgiázom, már a következő cél lebeg a szemem előtt. Amikor havonta egyszer ellátogatok az ország valamelyik általános iskolájába, akkor is ezekről mesélek. Sikerről és kudarcról. Ezekből lehet tanulni, építkezni.

Melyik tulajdonságodon változtatnál?

Elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok, és abból próbálok meg fejlődni, amilyen alapvető tulajdonságokkal rendelkezem.

Melyek ezek az alapvető tulajdonságok?

Szerintem elég tudatos vagyok, ami elengedhetetlen az élsporthoz. Emellett kitartónak, lojálisnak és békeszeretőnek tartom magam.

A romantika belefér a jellemzésbe?

Ha belefeledkezem a mindennapi, praktikus dolgokba, akkor sokszor nehéz felocsúdnom, nehéz észrevenni, hogy mi is az igazánv fontos. Sokat foglalkozom ezzel, és remélem, hogy sikerül fejlődnöm.

Amikor megnyersz egy komoly versenyt és állsz a dobogó tetején, elsírod magad?

A saját érmeimtől nem érzékenyülök el, mert elvonják a gyelmemet az olyan praktikus dolgok, mint hogy melyik irányba kell fordulnom, előre nézzek-e vagy oldalra meg effélék. Csapattársaim, honftársaim versenyein mindig szurkolok. Az ő fantasztikus eredményeik könnyeket csalnak a szemembe.

A sportban elért eredményeid mellett Junior Prima díjas vagy, Budapest díszpolgára és megkaptad a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Hol tartod az elismeréseidet?

Nincs vitrinem, úgyhogy praktikus okból az édesanyámnál. Az olimpiai aranyat tartom csak magamnál, mert az iskolai előadásokon odaadom a srácoknak. Fotózkodnak vele, megnézik, beleharapnak...

Élsportoló vagy, egyszerre hallgatsz pszichológiát és tanulsz társadalomtudományokat. Már tudod, hogy mi lesz a kardvívás után?

Még nem körvonalazódott. A nemzetközi ismeretek hasznos tudást ad, a pszichológiában pedig az emberközeli, alkalmazott területek érdekelnek. De remélem, van még tíz aktív évem a sportban. Az idő alatt eldől.

Belefér valami káros szenvedély?

Szeretek vízipipázni. Otthon is, de ilyenkor nyáron jobb valami kiülős helyen hódolni a szenvedélyemnek.

SZÖVEG: VISNYEI KATA FOTÓ: BARNA BÁLINT STYLING: GÖNCZY ANDREA

Példakép! Selena Gomez vesedonorja a vörös szőnyegen vállalta a műtéti hegét

Az egész világ sokkolódott szeptemberben, amikor elterjedt a sajtóban a hír: Selena Gomez életmentő szervátültetésen esett át.

1 perc stílus: a szürke összes árnyalata megér egy misét idén télen

Ha nem vagy a színek kimondott rajongója, akkor próbáld ki ezt...

4 trükk, amivel a megszokott összeállításaidat még stílusosabbá teheted

Egy-egy részletre fektetett hangsúly csodákra képes!

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A szezon kötelező darabja! Íme, 15 példa, ami bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú a combcsizma

Kétségeid voltak eddig a combcsizmával kapcsolatban? Többé nem lesznek!

Itt vannak a 2018-as Golden Globe jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg film és A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.