Pedig olyan édes! A kutatók szerint ez a kutyafajta sínylette meg a legjobban a túltenyésztést

Pedig olyan édes! A kutatók szerint ez a kutyafajta sínylette meg a legjobban a túltenyésztést
2016. augusztus 5.
Szerző: Zsófi

Úgy látszik a kutyatartók hóbortjainak a kutyák isszák meg a levét.

A tenyésztők ugyanis legkevésbé azzal törődtek, az ebek külalakján végrehajtott változtatások vajon kedveznek-e a kutyák egészségének. Erre példa az angol bulldog, ami lehet, hogy az egyik legnépszerűbb kutya a világon, ám egyben az egyik legbetegesebb is.

Egy felkavaró új kutatás pedig arra világított rá, hogy sajnos genetikai zsákutcához érkezett ez a fajta. Ugyanis ezeknél a zömök, ráncos arcú cukiságbombáknál olyannyira túlnyomták a tenyésztést, hogy kivitelezhetetlennek tűnik a vérvonal frissítése. A Kaliforniai Egyetem kutatása legalábbis erre következtet. Ehhez 102 angol bulldogot vizsgáltak meg (87 amerikai és 15 más országban tenyésztett egyedet) és sajnos minden kutyánál megfigyelhető a beszűkült genetikai állomány, ami miatt pedig borítékolható a fajtára jellemző betegségek megjelenései.

Kép

Az angol bulldogok jelentős hátrányból indulnak más kutyafajtákhoz képest, ehhez hozzájárul az is, hogy a 1835-ben mindössze 68 egyedből kezdték tenyészteni őket, majd az idő múlásával, főleg az elmúlt pár évtizedben teljesen elvesztette kezdetleges fajtajellegét, kisebb, lomhább lett, ezzel együtt pedig olyan betegségek jöttek, amiknek eredménye, hogy egy átlagos buldog élettartama maximum 6 év. De az a 6 év sem megy könnyen hiszen igen hosszú a lista, ami az angol bulldog betegségeit sorakoztatja föl.

Csípőproblémák, légzési problémák, emésztési problémák, rák, ujjak közti ciszták, allergia, szemproblémák. A bulldog arcán lévő ikonikus redők csalogatják a bőrbetegségeket, míg a riasztóan eldeformálódott orrjárat megnehezíti az állatok légzését, ami túlmelegedéshez, hőgutához, de akár agyvérzéshez is vezethet. Szóval kijutott nekik rendesen.

Mivel fajtán belül úgy néz ki már nem lehet megoldani a problémát, néhány svájci tenyésztő elkezdte keresztezni az angol bulldogokat az óangol bulldogokkal – ami egyébként egy amerikai fejlesztés - , de később még más fajta is szóba jöhet,

Mi nagyon drukkolunk nekik!

Lakberendezőnk ajánlja: 2018 legmenőbb enteriőrmintái

Ha felfrissítenéd az otthonod berendezését, vagy csak képbe kerülnél az idei trendekkel, legújabb sorozatunkból megtudhatod, milyen színek, anyagok, formák és stílusok azok, amik idén hódítanak. A cikkből kiderül, hogy melyek az év legkelendőbb mintái az enteriőrökben, és lakberendezőként arra is adok ötleteket, hogyan használd őket egy térben, ha friss, izgalmas és divatos otthonra vágysz!

Ha jót akarsz magadnak, ezeket a kozmetikai összetevőket sürgősen felejtsd el!

Te mi alapján választod ki az kozmetikai szereidet? Csomagolás, márka, állag, illat, esetleg, hogy mit ajánlott egy barátnőd? A tégelyén található aprós betűs résszel mi a helyzet, el szoktad olvasni? Tudod, hogy mi mit jelent rajta? És azt, hogy mennyi káros anyagot viszel be vele a bőrödbe? Tegyük tisztába a dolgokat, hogy csakis a lehető legjobbal kényeztesd magad!

Mindig van új a nap alatt: 5 csodaszép körömtrend, amit idén mindenképpen ki kell próbálnod!

Az év legszebb körömtrendjei ezúttal is megpróbálnak alkalmazkodni a ruhák által kijelölt úthoz.

Tippek kajafotózáshoz, hogy te is villoghass az instán!

Hogy mitől lesz jó egy ételfotó? Attól, hogy rutinnal készíted el. Abban az esetben viszont, ha még nem éreztél rá igazán, most segítek, mire érdemes figyelned, hogy végre te is villoghass a főztöddel az instán! Ne félj, nem kell gasztrofósnak lenned ahhoz, hogy legyen pár csinos képed a hétvégi húslevesről.

Ez az 5 csillagjegy csalódik leggyakrabban a szerelemben

Vajon te is közéjük tartozol? Most kiderül!

Káprázatos kreációk az angol Oscaron – nézd meg, miben léptek a világsztárok a BAFTA-gála vörös szőnyegére

Vasárnap este tartották Londonban a BAFTA-gálát, ahol bizony nem volt hiány a mesés, vörös szőnyeges outfitekből!

Katalin hercegné ruhája kiakasztotta az internet népét: szerinted igazuk van?

A hercegné és Vilmos herceg a vasárnap esti BAFTA-gálán vettek részt, ám sokan belekötöttek a várandós Katalin ruhájába...