A posztok, amitől mindenki FOMO-ban szenved

A posztok, amitől mindenki FOMO-ban szenved
2016. július 27.
Szerző: Réka

Nem bírsz meglenni a telefonod nélkül és úgy érzed, belehalsz, ha huszonnégy órát kell eltöltened anélkül, hogy tudnád mi történik a világban? Ajjaj, téged is elért a Fear Of Missing Out, a mi 2016 „legnépszerűbb” civilizációs betegsége.

Az Oxford English Dictionary-be 2013-ban került be a FOMO kifejezés, tehát igencsak újekeletű szindrómáról van szó. Igazából mit is jelent ez? A FOMO a Fear Of Missing Out rövidítése. Félelem attól, hogy lemaradsz valamiről. Félelem attól, hogy mindenki többet tud mindenről, ami a világban zajlik. A fiatal felnőttek több, mint háromnegyedét nyugtalanítja a tudat, hogy lemarad és egyben kimarad, ha nem lóg állandóan a közösségi média valamelyik platformján.

Ismerős az érzés?

5-10 percenként kinyitod a Facebookod? Újra és újra csekkolod, hogy mi történt és szinte rosszul vagy, ha nem látsz meg valami újdonságot, továbbá annyi oldalt likeolsz, hogy a hírfaladon történő események követhetetlenné váltak? Talán nem ártana elgondolkozni azon, hogy ebből mit profitálsz, miről maradsz le mindeközben, és talán ideje lenne megtörni az ördögi kört.

Van, olyan akivel ez még nem esett meg?
Van, olyan akivel ez még nem esett meg?

„De egyfolytában posztolnak!” Na és? A celebeknek fontos, hogy folyamatosan figyeljék őket, hiszen ők ebből élnek. Az ismerőseid se véletlenül osztanak meg pillanatokat az életükről, de érdemes mérlegelned. Mások posztjai tényleg befolyásolják a te mindennapjaid? A sztárok irigylésre méltó élete egy dolog.

Ha látsz egy-egy ilyen posztot, természetes az érzés, hogy te is szeretnél így élni.

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
A posztok, amitől mindenki sárgul

A FOMO rosszabb, mint gondolod

Általában azok szenvednek ettől a betegségtől leginkább, akiknek egyébként sem volt felhőtlenül boldog az életük. Ha hiányzik valaki vagy valami, magától értetődik, hogy pótolni akarod. Összekötni a boldogságot a közösségi média felületekről és a médiából érkező hírekkel azonban butaság. Nagyobb eséllyel leszel depressziós, mint boldog.

Ébredés után rögtön a telefonodon lógsz?

Előfordult már veled, hogy még ki sem keltél az ágyból, máris megnézted, hogy mi történt éjjel? Még reggeli közben is ezt nézegeted, sőt a kádban vagy a mellékhelyiségben is? A Facebook, az Instagram egy illúzió. A kutatások kimutatták már számtalanszor, hogy ezeken a platformokon a valóságnál jóval boldogabbnak és elégedettebbnek mutatják be az életüket az emberek. A legnagyobb gond, hogy az ember természetéből adódóan mindig igyekszik túlszárnyalni a többieket. A hasonlítgatás jó? Nem. Nyilvánvaló, hogy mindenki szebb kertre, a legjobb szomszédokra, a legmenőbb táskákra vágyik. "Ajándékba csak a szánalmat adják, az irigységet neked magadnak kell kiharcolnod.” Ezt írta Moldova György, de a kérdés az, hogy most miért is lett égetően fontos, hogy irigykedjenek mások?

Ami az online világban történik, az nem a valóság. A valóság ezen kívül történik. Bár mindenkinek fontos a státusz és egy másik ember sikere akár motiválhat is, a tényleges lépésekhez néha ki kell kapcsolnod az elektromos eszközeid.

gif

Te le bírsz akadni?

Mindig van új a nap alatt: 5 csodaszép körömtrend, amit idén mindenképpen ki kell próbálnod!

Az év legszebb körömtrendjei ezúttal is megpróbálnak alkalmazkodni a ruhák által kijelölt úthoz.

Tippek kajafotózáshoz, hogy te is villoghass az instán!

Hogy mitől lesz jó egy ételfotó? Attól, hogy rutinnal készíted el. Abban az esetben viszont, ha még nem éreztél rá igazán, most segítek, mire érdemes figyelned, hogy végre te is villoghass a főztöddel az instán! Ne félj, nem kell gasztrofósnak lenned ahhoz, hogy legyen pár csinos képed a hétvégi húslevesről.

Ez az 5 csillagjegy csalódik leggyakrabban a szerelemben

Vajon te is közéjük tartozol? Most kiderül!

Káprázatos kreációk az angol Oscaron – nézd meg, miben léptek a világsztárok a BAFTA-gála vörös szőnyegére

Vasárnap este tartották Londonban a BAFTA-gálát, ahol bizony nem volt hiány a mesés, vörös szőnyeges outfitekből!

Katalin hercegné ruhája kiakasztotta az internet népét: szerinted igazuk van?

A hercegné és Vilmos herceg a vasárnap esti BAFTA-gálán vettek részt, ám sokan belekötöttek a várandós Katalin ruhájába...

Sose lehet elég hideg hozzá! 5 szuper tipp, hogy már februárban is felkaphasd a kedvenc nyári maxiruháid

Remélhetőleg nincs már sok hátra a hideg időből, de pár tipp attól még elkélhet.