"Valójában a sérültek az egészségesek" - interjú Kecskés Karinával

"Valójában a sérültek az egészségesek" - interjú Kecskés Karinával
2017. február 20.
Szerző: Zsófi

Kecskés Karina tíz éve segíti az értelmi sérültekből álló Baltazár Színház társulatát, emellett nyaranta Csángóföldön táboroztat árva gyerekeket. A színésznő három saját gyermekét is rendszeresen bevonja a programokba.

„Amikor megszületett az első gyermekem, és felmondták az állásomat a színházban, Elek Dóra, az értelmi sérültekből álló Baltazár Színház vezetője megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem tanítani náluk. Először nagyon megijedtem. Mondtam, hogy még sosem csináltam ilyet, de ő nagyon szerette volna, ha vállalom, ezért elmentem hozzájuk egy próbaórára.

Álltam az ajtóban, körbevettek a gyerekek, kétségbeesésemben sírtam, aztán ők is sírtak. Mondták, hogy ne félj, Karina, majd mi segítünk.

Fotó: InStyle/Hencz Péter
Fotó: InStyle/Hencz Péter

Úgyhogy belevágtam. Szép lassan az is világossá vált számomra, hogy azok az emberek, aki között korábban az időm nagy részét töltöttem, lehet, hogy kívülről épnek tűnnek, mégis sérültek belül, a baltazáros társulat tagjai pedig kívülről ugyan sérültek, de belül épek és egészségesek.

Immáron tíz éve folyamatosan tanítok a színházban, minden héten vannak órák és előadások. Jelenleg három előadásban közreműködöm, emellett számos egyéb programban veszek részt velük, legyen az egy Müpa-koncert vagy közös előadás az ország különféle városaiban. Három saját gyermekem is sok időt tölt a társulat tagjaival, úgy látom, nagyon jó hatással vannak egymásra.

Másfél évvel ezelőtt egyébként készítettem egy meseterápiás CD-t is Mesékbe zárt titkok címmel, ezen a világ mesekincseiből gyűjtöttem össze tizenegyet. Úgy van felépítve, hogy aki hallgatja, az megerősödik a lelkében és azokban az értékekben (kitartás, szeretet, családban való hit), amelyek elveszendőben vannak a mai világban.


Karina jelölt az InStyle Style Award Jóténykon híresség kategóriájában! Itt tudsz rá és a többi jelöltre szavazni!


A nyaraim nagy részét pedig három éve az teszi ki, hogy árva és félárva moldvai csángó gyerekeknek szervezünk programokat Csángóföldön a Derék Jankó táborban. Ezek az árva fiatalok halmozottan hátrányosak: nemcsak családjuk, anyaföldjük sincs, és ha nem segítünk nekik, szép lassan az anyanyelvüket is elveszítik. Van egy csángó keresztlányom, Mimi, akit három éves korában vettek el az édesanyjától, aki annyira sérült volt, hogy az újszülött testvére meg is halt mellette. Most tizenegy éves, de olyan, mintha fele ennyi idős volna: vékony és aprócska, de tele van szeretettel.

Kép

Ezek a meseterápiás élményprogramokból, táncházból, kirándulásokból álló táborok nagyon fontosak lettek nekünk és nekik is. Amikor nyaranta kimegyünk hozzájuk a családommal együtt, egy hétig csak magyar nyelven szólunk hozzájuk.

Közben belepillantanak, milyen családban élni, és annak ellenére, hogy mi hosszú távon nem tudjuk megadni nekik ezt az érzést, mindig arra gondolok, hogy hátha lesz az életükben egy olyan pillanat, amikor eszükbe jutnak a szép emlékek és emiatt máshogy döntenek majd, mint annak idején az ő szüleik."

Az interjú a májusi InStyle magazinban jelent meg, ha pedig segíteni szeretnél, ezen az elérhetőségen tudod felvenni a kapcsolatot Karinával: kecskeskarina.budapest@gmail.com

Lemaradtál róla? Nézd vissza itt az InStyle Style Award vörös szőnyegének történéseit és az egész díjátadót!

Ha lemaradtál az élő közvetítésről ne búsulj, ebben az összefoglalóban mindent visszanézhetsz! Epres Panni csípte el egy kis beszélgetésre az est jelöltjeit, díjazottjait és sztárvendégeit.

Less be a kulisszák mögé! Ezek voltak a 2018-as Style Award legjobb pillanatai

Immár negyedik alkalommal rendeztük meg az InStyle Style Award gálát, ahol olvasóink szavazatai alapján ismét a stílust, a minőséget és a teljesítményt díjaztuk - nézd meg velünk a Style Award legjobb pillanatait!

Black & red: Ők voltak az InStyle Style Award legstílusosabb sztárjai

Micsoda este, stílusból nem volt hiány az InStyle Style Awardon!

Ők az idei InStyle Style Award győztesei - FOTÓK

Immár negyedik alkalommal rendeztük meg az InStyle Style Award gálát, ahol olvasóink szavazatai alapján ismét a stílust, a minőséget és a teljesítményt díjaztuk - íme a nyertesek!

Napi horoszkóp március 23.: a Mérlegek nem várt akadályba ütköznek, a Bakok számára fontos mások elégedettsége

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, ismét izgalmas dolgkat tudhatsz meg ugyanis a csillagok állásából!

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt elindulsz esküvői ruhát venni

Nagyon fontos, hogy tudatosan vágj bele álmaid menyasszonyi ruhájának keresésébe!

Napi horoszkóp március 22.: a Bikák régi álmukat válthatják valóra, az Oroszlánok végre kiereszthetik a fáradt gőzt

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Gardróbszelektálási kisokos 5 pontban – hogy hatékonyan menjen a munka

Folyton nyavalygunk, hogy nincs egy rongyunk se amit felvehetnénk, miközben legtöbbször éppen az a baj, hogy túl sok van belőlük. Oké, lehet, hogy ezek közül sok mindent nem hordasz, de akkor minek vannak a szekrényedben? Időközönként nem árt átnézni a ruháidat és kiselejtezni a szekrényből, amire már nincs szükséged - vagy legalább megtalálni azt, amire van. A tavaszi nagytakarítással együtt, eljött az ideje egy jó kis gardrób szelektálásnak is!

Még van remény? Hosszú Katinka és Shane együtt nyaraltak!

A jelek szerint próbálják rendezni a kapcsolatukat.

Napi horoszkóp március 21.: a Rákok extremitásra vágynak, a Szüzek a tisztességes játék hívei

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!