"Valójában a sérültek az egészségesek" - interjú Kecskés Karinával

"Valójában a sérültek az egészségesek" - interjú Kecskés Karinával
2017. február 20.
Szerző: Zsófi

Kecskés Karina tíz éve segíti az értelmi sérültekből álló Baltazár Színház társulatát, emellett nyaranta Csángóföldön táboroztat árva gyerekeket. A színésznő három saját gyermekét is rendszeresen bevonja a programokba.

„Amikor megszületett az első gyermekem, és felmondták az állásomat a színházban, Elek Dóra, az értelmi sérültekből álló Baltazár Színház vezetője megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem tanítani náluk. Először nagyon megijedtem. Mondtam, hogy még sosem csináltam ilyet, de ő nagyon szerette volna, ha vállalom, ezért elmentem hozzájuk egy próbaórára.

Álltam az ajtóban, körbevettek a gyerekek, kétségbeesésemben sírtam, aztán ők is sírtak. Mondták, hogy ne félj, Karina, majd mi segítünk.

Fotó: InStyle/Hencz Péter
Fotó: InStyle/Hencz Péter

Úgyhogy belevágtam. Szép lassan az is világossá vált számomra, hogy azok az emberek, aki között korábban az időm nagy részét töltöttem, lehet, hogy kívülről épnek tűnnek, mégis sérültek belül, a baltazáros társulat tagjai pedig kívülről ugyan sérültek, de belül épek és egészségesek.

Immáron tíz éve folyamatosan tanítok a színházban, minden héten vannak órák és előadások. Jelenleg három előadásban közreműködöm, emellett számos egyéb programban veszek részt velük, legyen az egy Müpa-koncert vagy közös előadás az ország különféle városaiban. Három saját gyermekem is sok időt tölt a társulat tagjaival, úgy látom, nagyon jó hatással vannak egymásra.

Másfél évvel ezelőtt egyébként készítettem egy meseterápiás CD-t is Mesékbe zárt titkok címmel, ezen a világ mesekincseiből gyűjtöttem össze tizenegyet. Úgy van felépítve, hogy aki hallgatja, az megerősödik a lelkében és azokban az értékekben (kitartás, szeretet, családban való hit), amelyek elveszendőben vannak a mai világban.


Karina jelölt az InStyle Style Award Jóténykon híresség kategóriájában! Itt tudsz rá és a többi jelöltre szavazni!


A nyaraim nagy részét pedig három éve az teszi ki, hogy árva és félárva moldvai csángó gyerekeknek szervezünk programokat Csángóföldön a Derék Jankó táborban. Ezek az árva fiatalok halmozottan hátrányosak: nemcsak családjuk, anyaföldjük sincs, és ha nem segítünk nekik, szép lassan az anyanyelvüket is elveszítik. Van egy csángó keresztlányom, Mimi, akit három éves korában vettek el az édesanyjától, aki annyira sérült volt, hogy az újszülött testvére meg is halt mellette. Most tizenegy éves, de olyan, mintha fele ennyi idős volna: vékony és aprócska, de tele van szeretettel.

Kép

Ezek a meseterápiás élményprogramokból, táncházból, kirándulásokból álló táborok nagyon fontosak lettek nekünk és nekik is. Amikor nyaranta kimegyünk hozzájuk a családommal együtt, egy hétig csak magyar nyelven szólunk hozzájuk.

Közben belepillantanak, milyen családban élni, és annak ellenére, hogy mi hosszú távon nem tudjuk megadni nekik ezt az érzést, mindig arra gondolok, hogy hátha lesz az életükben egy olyan pillanat, amikor eszükbe jutnak a szép emlékek és emiatt máshogy döntenek majd, mint annak idején az ő szüleik."

Az interjú a májusi InStyle magazinban jelent meg, ha pedig segíteni szeretnél, ezen az elérhetőségen tudod felvenni a kapcsolatot Karinával: kecskeskarina.budapest@gmail.com

Itt vannak a 2018-as Golden Globe jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg film és A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Egyszerű darabokkal is lehet nagyot alkotni, avagy 10 érv a minimalista stílus mellett

Míg egyesek a leglátványosabb darabokban látják a fantáziát, addig mások inkább a minimalista kreációk hívei.

Fázós típus vagy? Akkor ezt a trendet próbáld ki idén télen

Itt már rég nem az ápol és eltakar témáról van szól, sokkal inkább a divatról!

Karácsonyi vacsora stílusosan! 5+1 dekortipp az ünnepi asztalra

Az idei szezonban háttérbe szorul a vörös és a zöld!

Már a 17. században is... 5 színésznő, aki brit hercegeket és királyokat csavart az ujja köré

Meghan Markle folyik a hideg- és a melegvízcsapból is, pedig a legkevésbé sincs új a nap alatt. Persze a korábbi évszázadokban még nem lehetett szó eljegyzésről.

25 inspiráló outfit hideg időre, ami megszeretteti veled a telet

A téli öltözködésben rengeteg lehetőség rejlik, csak lépj túl a bevált szetteken!

Mit szól ehhez Erzsébet? Meghan Markle máris felrúgta a királyi protokollt

Ez a karácsony más lesz a brit királyi családban, hála Meghan Markle-nek!

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító