12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Új rovat az InStyle.hu-n! Erm Róbert, a szentendrei Erm’s Burgerbistro tulajdonosa blogol nektek a street food-történelem legizgalmasabb pillanatairól! E heti vizsgálódásunk tárgya a hamburger lesz.


1. Azt, hogy honnan ered a hamburger, pontosan nem lehet tudni. A 4. században az ókori Rómában is találhatóak olyan írások, melyekben marhahús pogácsa „ isicia omentata” volt keverve fekete és zöld borssal fenyőmaggal és fehér borral. Ezekből pogácsákat készítettek és úgy sütötték ki .
2. A 12. században a nomád mongolok fő élelmiszere a kumisz a ló vagy teve hús. A gyorsan mozgó lovas sereg sokszor képtelen volt megállni és tábort verni. Ezért étkezéseik is gyakran lóháton történt. Néhány szelet húst becsomagolva a nyereg alá tettek és az a hőtől és a súrlódástól teljesen szétmállott. Így alakult ki a darált hús. Amikor Dzsingisz kán unokája Kublai Khan megszállta Moszkvát a harcosai bevezették a darált lóhúst, melyet később bifszeknek neveztek el.

gif


3. A későbbiekben Németországba is eljutott ez a fajta húskészítmény, ahol kapribogyót, hagymát sőt még kaviárt is tettek a keverékbe és az utcán árulták.
4. Egyes teóriák szerint egy ősi zsidó bölcs javaslatára, a megsütött húsvéti bárány húst friss füvekkel kovásztalan lapos kenyér közé tegyék és úgy fogyasszák. Ez inkább lehet elődje wrapnak. De ez a fajta kenyér nem terjedt el Európában olyan módon mint a cipó.

Table with hamburger and condiments
Table with hamburger and condiments


5. Egy másik történet szerint 18.századi arisztokrata az inasát rendre arra utasította, hogy úgy hozzon neki húst, hogy az két szelet kenyér között legyen. Fontos volt, hogy ne kelljen villát használnia és az egyik keze szabad maradjon, hogy a kártyázást ne kelljen megszakítania és ne zsírozza össze a lapokat.
6. A 19. század első felében a transzatlanti útvonalakon meginduló bevándorlási hullám az Új világ felé elsősorban a hamburgi kikötőkből indult. A legelterjettebb célállomás a New York volt. Mivel a bevándorlók mellett rengeteg matróz is érkezett a hajókkal, így a helyi éttermek nekik kezdték elsősorban árulni a Hamburg stílusú staekeket.

gif


7. Az első húsdaráló gépet egy német mérnök, bizonyos Karl Drais találta fel és jegyeztette be az Egyesült Államokban. Ennek a gépnek a segítségével már nem volt akadály a darált hús nagy mennyiségű forgalmazásának. A húsdaráló használatának népszerűsödésével egyenesen arányosan kezdett háttérbe szorulni a német múlt és nagyszerű amerikai ételek láttak napvilágot, mint a hot dog és a fasírt.
8. Ezzel egyidőben az iparosodás és a gyorsan változó társadalom étkezési szokásai is megváltoztak. Az embereknek egyre kevesebb idejük jutott az étkezésre. Az utcákon és a gyárak közelében megjelentek az első mozgó árusító helyek és telepített fix büfék. Egyszerre többen többféle módon kezdtek hamburgereket készíteni.

gif


9. Volt aki kenyérben, volt aki cipóban árulta. Az első hamburgerek csak hús és pékáruból álltak, aztán fokozatosan bővítették a szendvicseket. 1888-tól F.& J. Heincznek köszönhetően már ketcup is kerülhetett a szendvicsekbe. A zöldségek közül először a finomra vágott hagymát tették a hamburgerbe, majd fokozatosan a salátát ( BLT szendvics, bacon-lettuce-tomato ) vagy savanyú káposztát ( Rúben szendvics).
10. A hamburger bumm Amerikában az 1940 es években kezdődött. Egyre másra nyitottak üzletláncok, melyek vagy eltűntek vagy világ méretűvé váltak. A hamburger mellé megjelentek az üdítők is mint pl. a cola A történetet innen már mindenki ismeri.

gif


11. Magyarországon is voltak büfék, ahol volt hot dog és hamburger is, meg üdítő. Ezek egy kicsit másmilyenek voltak. Jók voltak. Gyerekként szerettem amikor kaptam hamburgert egy marék csalamádéval ketchuppal és mustárral óriás puffancsban. A hús extra vékony és ízetlen volt, de valamiért mindig-még ha a fele ruhámon is csorgott lefelé- úgy érezem tök menő dolog hamburgert enni.
12. Az elmúlt pár évben jobbnál jobb hamburgerezők jelentek meg ország szerte. Az egyedi ízek, a jobbnál jobb ötletek és hamburger kreációk széles választéka elözönlötte az utcákat. Mindegyik jó, mindegyiket egy-egy család vagy baráti társaság találta ki és hozta létre a saját ízlésük és ízviláguk szerint.

Fotó: Erm's Bistro
Fotó: Erm's Bistro
A korábbi bejegyzéseket itt találod.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Szépség

3 zseniális ránctalanító arckrém, amit az 50 év feletti nők imádni fognak

Nem olyan könnyű rátalálni egy jó ránctalanító arckrémre, ugyanis nagyon nagy a piac, rengeteg a termék és elveszünk a sok információban. Most összegyűjtöttük a három legjobbat az 50 feletti nőknek, hogy egyszerűbb legyen!

Kép
Stílus

Fehér póló helyett: 2024 tavaszán erre a darabra esküsznek a stílusos nők

A fehér pólók régóta biztos alapdarabjai a gardróbunknak, de idén tavasszal érdemes ezt a vintage trendet is felvenned a megfontolandó ötletek listájára.

Kép
Életmód

14 idézet híres emberektől, amik által képes leszel észrevenni a kínálkozó lehetőségeket az életben

Elakadtál? Szomorúnak és motiválatlannak érzed magad? Ezek a bölcsességek segíteni fognak!

Kép
Életmód

A természet csodája: Ilyen elképesztő a lenmag hatása a testre és az életünkre

A lenmag valóban csodaszer a természetből. Rendkívül tápláló és előnyös a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az emésztési problémák megelőzéséhez, a bőr egészségéhez és a fogyáshoz. A lenmag könnyen beilleszthető az étrendünkbe, és számos módon felhasználható az ételkészítésben. Próbáld ki a lenmagot, és élvezd az egész testre kifejtett jótékony hatásait!

Kép
Életmód

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 10 fiatal hazai képzőművész, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány képzőművészt!